Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2022
Στο χωριό Τέρρα, της επαρχίας Πάφου, πρόκειται να συναντηθούν τρεις τέχνες σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρων event αύριο, 17 Αυγούστου. Η εικαστικός Φωτεινή Μιχαηλίδη, θα δημιουργήσει την πρώτη της τοιχογραφία, με την δημιουργική διαδικασία να απαθανατίζεται σε βίντεο από τον Σάββα Χρήστου και τους Mike Δημητρίου και Ροδώ Χατζηλοϊζου να δίνουν τη δική τους χορευτική παράσταση, όλα στο πλαίσιο του ''ART στο Χωριό''.
Με αφορμή αυτό, επικοινωνήσαμε με την εικαστικό, για να μας βάλει στο παρασκήνιο τόσο της ίδιας, όσο και του event που θα πραγματοποιηθεί στο μικρό αυτό χωριό.
Ποια είναι:
''Ονομάζομαι Φωτεινή Μιχαηλίδη, γεννημένη στην Πάφο το 1993. Σπούδασα BA in Fine Arts στο Middlesex University του Λονδίνου και πρόσφατα αποφοίτησα MA Digital Art and Design στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από το 2015 έχω συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό. Η δουλειά μου αυτή τη στιγμή εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ψηφίδα στην Πάφο''.
Η ιδέα πίσω από το event:
''Η ιδέα ξεκίνησε από την άσχημη παρεμβολή της υδατοδεξαμενής στην αισθητική του τόσο όμορφου τοπίου. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχα με τους κατοίκους της γύρω περιοχής, για τους τρόπους με τους οποίους μπορώ να βοηθήσω σαν καλλιτέχνης να ομορφύνει η εξωτερική εμφάνιση του αντικειμένου αυτού, σκεφτήκαμε τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας. Η έμπνευση μου για αυτή την τοιχογραφία ήρθε από ένα ταξίδι που έκανα στο τοίχος του Βερολίνου πέρσι τον Αύγουστο, αλλά και από τη δράση του Milo στην υδατοδεξαμενή στην Γεροσκήπου στην Πάφο, από όπου και προέρχομαι! Με αφορμή το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις τοιχογραφίες και την τεράστια απήχησή τους στις κοινότητες ξεκίνησα να σκέφτομαι διάφορες ιδέες.
Μετά από έρευνα, συνειδητοποίησα ότι οι τοιχογραφίες έχουν μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο και πλέον η δημόσια τέχνη αντικατοπτρίζει τις αξίες και την κουλτούρα των κοινοτήτων. Ένα έργο τέχνης βοηθά στην έκφραση των αξιών μιας κοινότητας και δημιουργεί μια αυξημένη αίσθηση ευαισθητοποίησης για τα μέλη της αλλά και στους επισκέπτες της. Επίσης, βοηθά στην καλλιέργεια μιας μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας κάνοντας την έτσι να ξεχωρίζει από τις άλλες κοινότητες. Δράσεις σαν αυτές μπορούν μελλοντικά να προσελκύσουν διάφορους επισκέπτες, βοηθώντας το χωριό μας να ξαναζωντανέψει''.
Το μήνυμα:
''Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Με αφορμή την κλιματική κρίση και τον αυξανόμενο κίνδυνο για φωτιές, εγώ και ακόμη 3 καλλιτέχνες από 3 διαφορετικούς τομείς (εικαστικά, κινηματογράφος, χορός), θέλουμε να μεταδώσουμε το δικό μας μήνυμα ευαισθητοποίησης στην κοινότητα και να δημιουργήσουμε το αίσθημα ευθύνης για προστασία της φύσης''
Το event:
''Την Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 λοιπόν, θα συναντηθούμε για πρώτη φορά στον χώρο εκεί για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Σάββας Χρήστου, θα κινηματογραφήσει τη δημιουργική διαδικασία, ενώ οι χορευτές Μάικ Δημητρίου και Ροδώ Χατζηλοΐζου θα κάνουν τη δική τους ζωντανή χορευτική παράσταση. Η διαδικασία θα κινηματογραφηθεί και πιθανότατα το πειραματικό αυτό βίντεο να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Γης.
Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, καθώς η τοιχογραφία ζωντανεύει σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας τους εαυτούς τους μέρος της δημιουργικής διαδικασίας''.
Στοιχεία εκδήλωσης:
Ημερομηνία: Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022
Τoποθεσία:Τέρρα, Πάφος
Διάρκεια: 11:00 - 20:00
Συμμετέχοντες της εκδήλωσης:
Καλλιτέχνης: Φωτεινή Μιχαηλίδη, www.fomiarts.com
Πειραματικό βίντεο: Σάββας Χρήστου, www.savvaschristou.com,
Χορευτές: Mike Demetriou, Rodo Hadjiloizou
Χορηγία χρωμάτων: Lakis Georgiou Constructions Ltd
Χορηγός ποτών: Kinky Bar House Of Spirits & Kamanterena Winery (Sodap)
Φωτογραφία: @fotinimich_
Σχετικά
Η απόλυτη εμπειρία του «slow travel», σε ένα σαββατοκύριακο στο Annabelle
Γαστρονομία, wine tasting και θαλασσινό αεράκι, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Πάφου
Οι Times ξεχώρισαν τα 17 ελληνικά νησιά της «απόλυτης γαλήνης», δείτε την λίστα
Σε αφιέρωμά τους, οι βρετανικοί Times ξεχωρίζουν 17 «ήσυχους» παραδείσους της Ελλάδας, προορισμούς με γαλήνια ατμόσφαιρα, ειδυλλιακές παραλίες και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, ιδανικούς για όσους αναζητούν διακοπές μακριά από τα πλήθη
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
Καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες τέχνη και μουσική στον Δήμο Αμαθούντας – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Θέατρο, μουσική και πολιτιστικές βραδιές γεμίζουν τον Ιούνιο με μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους
Το Cap St Georges Hotel & Resort στα Booking.com Click. EMEA 2026 Partner Spotlight Awards
Η κορυφαία αυτή αναγνώριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Click. EMEA 2026, της αποκλειστικής ετήσιας συνόδου συνεργατών της Booking.com
Η Λεμεσός ετοιμάζεται και φέτος για τη βραδιά λογοτεχνικής ανάγνωσης "Η λογοτεχνία στην πόλη"
Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Ιωάννου και Αντώνης Πολυκάρπου.
"Το σπίτι που γεννήθηκα ας το πατούν οι ξένοι": Μία παράσταση παραδοσιακών χορών στην Αξιοθέα
Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι τα σπίτια που έμειναν πίσω
O Ιούλιος στο Θέατρο Ριάλτο θα είναι γεμάτος μουσική
Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους, γεμάτο ήχους και μελωδίες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, ξεχωριστές συνεργασίες και βραδιές που αξίζει να μοιραστούμε.
«Φεγγάρι της Φράουλας»: Πότε θα λάμψει η πανσέληνος του Ιουνίου, η 1η του καλοκαιριού
«Strawbery Moon»: Το φεγγάρι της φράουλας, το πρώτο φεγγάρι του καλοκαιριού θα λάμψει στον ουρανό σε λίγες ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 13 υπέροχους προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €17.99
Ετοιμάσου για καλοκαιρινή απόδραση, σε οικονομικές τιμές
Week Agenda: 13 υπέροχα πράγματα να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Από θέατρο και συναυλίες μέχρι street food festivals, υπαίθριο σινεμά και μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, αυτές είναι οι εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν τις επόμενες ημέρες.