18 September 2022
Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Ο Στατός-Άγιος Φώτιος ετοιμάζεται για το Αγροτικό Φεστιβάλ

Και μας προσκαλεί να βαδίσουμε "Στ' αχνάρια της παράδοσης"

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2022

Μια γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής είναι και το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, του ομώνυμου χωριού της επαρχίας Πάφου.

Το φετινό φεστιβάλ, που επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 11.00.

Η ημερήσια εκδήλωση που από το 2010 αποτελεί πλέον θεσμό για το πιο ορεινό χωριό της επαρχίας, πραγματοποιείται στην καταπράσινη κεντρική πλατεία του και μέσα σε κατάφυτο από καρυδιές, µηλιές και κερασιές τοπίο.

Κατά τη διάρκεια του 11ου Αγροτικού Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, οι επισκέπτες περνούν από τα  περίπτερα που στήνονται και έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν τις τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν τα εξαιρετικά γεωργικά τρόφιμα και φρούτα της περιοχής, καθώς και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγει ο τόπος, όπως ζιβανία, παλουζέ και σουτζούκο. Από το φεστιβάλ δε λείπουν και τα αλλαντοποιεία και τα γαλακτοκομεία του χωριού, που προσφέρουν τσαμαρέλλα, λουκάνικα, καπνιστά αλλαντικά και αντιστοίχως χαλούμι και αναρή, ενώ σερβίρεται ακόμη παραδοσιακό ρέσι που βράζει σε μεγάλα χάλκινα δοχεία, αλλά και τραχανάς, ψωμί χωριάτικο και κουλουράκια με έψιμα. Επίσης, οι μικρές βιοτεχνίες της κοινότητας προσφέρουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Όλα τα προϊόντα που εκτίθενται στο φεστιβάλ, διατίθενται και προς πώληση και ετοιμάζονται επιτόπου, με στόχο οι ξένοι να βιώσουν μια πραγματική εμπειρία και να μάθουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, συστατικό μέρος της οποίας είναι και το στοιχείο της διατροφής.

Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, που μαζεύει πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κύπρο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα τοπικά οινοποιεία, να δοκιμάσουν κρασιά και να μάθουν για τις ποικιλίες τους.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, περιλαμβάνεται πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και ζωντανή μουσική από  παραδοσιακά τοπικά συγκροτήματα, ενώ η γιορτή εμπλουτίζεται και με άλλου είδους εκθέσεις, όπως η έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων. Σε αυτήν, παρουσιάζεται ο αγροτικός τρόπος ζωής, αναβιώνοντας το κυπριακό παρελθόν της υπαίθρου μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια, φωτογραφίες και αντικείμενα. Μάλιστα, οι αγροτικές δραστηριότητες προβάλλονται και με μια μικρή φάρµα µε ζώα που στήνεται για τις ανάγκες της εκδήλωσης και γίνεται  επίδειξη παραδοσιακών εργαλείων και μεθόδων καλλιέργειας, όπως όργωμα με βόδια, φύτεμα αμπελιού και αλώνισμα.

10agrotiko_fest2019_2-1.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close