News , Cine News

7 ερωτήσεις στον σκηνοθέτη της ανατρεπτικής, κυπριακής ταινίας ''Τέρας''

Ο Σάββας Χρίστου μάς λέει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ταινία, και όχι μόνο

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τρεις κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ βρίσκονται για γύρισμα σε μια κλειστή κοινότητα στον Πρόδρομο της Κύπρου, δέκα μέρες πριν το δεύτερο lockdown. Πέντε άνθρωποι εξαφανίζονται και η κοινότητα ισχυρίζεται πως γι' αυτό ευθύνεται ένα τέρας. Αυτή είναι πάνω - κάτω η υπόθεση της πρωτοποριακής κυπριακής ταινίας ''Τέρας''. Η ιδέα γεννήθηκε από τον ηθοποιό Γιώργο Κυριάκου και τον σκηνοθέτη Σάββα Χρίστου, και έγινε πραγματικότητα σε 10 μόλις μέρες με τη συμμετοχή 42 ηθοποιών, με γυρίσματα που έλαβαν χώρα στον Πρόδρομο.

Με την κυκλοφορία του τρέιλερ, η ταινία αμέσως μας κέντρισε το ενδιαφέρον, δεν μπορούσαμε να μην μάθουμε περισσότερα.

Σε επικοινωνία μας με τον Σάββα Χρίστου, κάναμε 7 ξεκάθαρες και (σχετικά) απλές ερωτήσεις

1.Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Τέρας»;

Εδώ και χρόνια ήθελα να γυρίσω μια ταινία με αυτοσχεδιασμούς και το είχα ξανασυζητήσει στο παρελθόν με φίλους στο Λος Άντζελες αλλά ποτέ δεν βρήκα το χρόνο για να το κάνω σωστά. Όταν τότε αποκλείστηκα στην Κύπρο λόγω κορονοϊού, άρχισα να το σκέφτομαι καθημερινά όλο και περισσότερο. Λόγω των απαγορεύσεων με τα μέτρα, πήγαινα σχεδόν 3 φορές την εβδομάδα για hike κυρίως στο Τρόοδος, και κάπου εκεί αρχίζει η ιδέα να γεννιέται.

2.Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από την ιστορία;

Όταν βρεθήκαμε με τον Γιώργο Κυριάκου (συνδιοργανωτής) για καφέ, του είπα την ιδέα, ενθουσιάστηκε και είχαμε πει να αρχίσουμε τις διαδικασίες. Ήταν τόσο απλό. Μαζί ολοκληρώσαμε την ιδέα και το όραμα αυτού του πρότζεκτ - ένα έργο που θα έδινε την ελευθερία και τη δύναμη στον κάθε συμμετέχοντα να πει ό,τι πραγματικά θέλει και νιώθει για το πόσο συνταρακτικά άλλαξε τις ζωές μας ο αποκλεισμός του Κόβιντ, βάσει των δικών του βιωμάτων. Μερικοί ηθοποιοί ήθελαν να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτήρα ενώ σε κάποιους άλλους δώσαμε εμείς κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Δημιουργήσαμε τη ''φήμη'' ότι υπάρχει ένα τέρας, κι έτσι ο καθένας ερμήνευε το Τέρας όπως αυτός ήθελε. Έπειτα προσθέσαμε στην ιστορία τον εξαφανισμό 5 ατόμων από την κοινότητα λίγες μέρες πριν το γύρισμα. Μέρα με τη μέρα μαζεύαμε περισσότερες ιδέες και πληροφορίες και κάπως έτσι η ιστορία πήρε γρήγορα το σχήμα από μόνη της.

default_1.1.3.jpeg

3.Πόσο εύκολο ήταν να προσεγγίσετε 42 ηθοποιούς και πόσο εύκολο ήταν το γύρισμα;

Ήταν σχετικά πολύ εύκολο να βρούμε ηθοποιούς αφού μόνο με ένα απλό στόρυ στο Instagram είχαμε ήδη μαζευτεί 20 άτομα μέσα σε 2 μόνο μέρες. Έπειτα από στόμα σε στόμα έγινε όλο το υπόλοιπο. Το γύρισμα δεν ήταν καθόλου εύκολο και σίγουρα ο φόβος του κορωνοϊού ήταν συνέχεια στο μυαλό μας. Το γεγονός ότι είχαμε 42 (επι-το-πλείστον άγνωστους μεταξύ τους) ηθοποιούς, χωρίς προμελετημένο σενάριο και με (πολύ) περιορισμένο χρόνο, δημιούργησε μια τεράστια πρόκληση σε όλους μας. Σίγουρα γίνανε διάφορα “λάθη” στην πορεία των γυρισμάτων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους σαν ομάδα, χαρίζοντας μας μια πραγματικά πρωτόγνωρη, έντονη εμπειρία που είμαι σίγουρος θα θυμόμαστε όλοι.

Για μένα προσωπικά, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρω να “σκηνοθετώ” την κάθε σκηνή ξεχωριστά, ενώ ταυτόχρονα να χειρίζομαι ασταμάτητα την camera, να έχω στο μυαλό μου πάντα το cinematography, να κάνω mix and capture τον ήχο, να εξελίσσω την ιστορία ανάλογα με το τι γίνεται γύρω μου, να ακολουθώ το πρόγραμμα πιστά για να μην χάσουμε κάποιες σκηνές που έπρεπε να γυριστούν τις συγκεκριμένες ώρες για να κάνει νόημα όλο το storytelling, και τέλος φυσικά να παίζω και τον χαρακτήρα μου στην ταινία. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες αφού ειλικρινά μέσα σε 2 μόνο ώρες είχαμε όλοι μαζί καταφέρει να στήσουμε μια πραγματικά ανατριχιαστική κοινότητα για να εξυπηρετήσει την ιστορία.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσω να αναρτώ αρκετές πληροφορίες για το έργο στα social media μου όπως και λεπτομέρειες για το πώς είχαμε σχεδιάσει συγκεκριμένες σκηνές και χαρακτήρες καθώς η πλοκή εξελισσόταν - επίσης θα γίνουν και κάποια ενδιαφέροντα Q&A στα screenings.

4.Γιατί επιλέξατε τον Πρόδρομο;

Εκτός από την ασύγκριτη ομορφιά του τοπίου στον Πρόδρομο, σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο το φράγμα όσο και ο εκδρομικός χώρος στο να επιλέξουμε την συγκεκριμένη τοποθεσία. Όλα αυτά που μας προσέφερε ο χώρος βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον το οποίο να είναι αρκετἀ πειστικό το γεγονός ότι θα μπορούσε όντως να χτιστεί μια ολόκληρη κοινότητα εκεί. Το κύριο στοιχείο όμως που προσωπικά με κέρδισε περισσότερο ήταν η ησυχία που επικρατούσε στο συγκεκριμένο σημείο. Ξέραμε ότι πηγαίνοντας εκεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία, θα είμαστε μακριά από τον πολιτισμό και την πολυκοσμία, και αυτό δημιουργούσε σε όλους μας ένα παράξενο συναίσθημα με μυστήριο, ειδικά το βράδυ. Μερικά συναισθήματα - κυρίως ο φόβος - για τους περισσότερους μας ήταν αληθινά, γεγονός το οποίο ήταν καταλύτης στο να αποτυπωθεί σωστά η ιστορία στο τελικό αποτέλεσμα.

default_1.1.2.jpeg

5.Τι να περιμένουμε από την ταινία;

Παρά την διαφορετική δομή της, η ταινία σίγουρα προσφέρει τροφή για σκέψη από τους διάφορους συμβολισμούς της. Με έντονο σαρκασμό διακωμωδούνται και σατιρίζονται τα δεδομένα της Κυπριακής κοινωνίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σε άλλες στιγμές υπάρχει αρκετή ένταση και μυστήριο που ίσως τρομάξει. Είναι σημαντικό θεωρώ να καταλάβει το κοινό τον τρόπο που γυρίστηκε η ταινία, τους πόρους που είχαμε για το γύρισμα, και προφανώς τον πολύ περιορισμένο χρόνο να τα φέρουμε όλα εις πέρας. Με πρακτικά 0 προυπολογισμό, εξαιρώντας τον χρόνο του κάθε συντελεστή, 45 άτομα συνεργαστήκαμε άψογα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ μας ένωνε η ιδέα της μεγάλης κοινής πρόκλησης και η δίψα για δημιουργικότητα.

6.Πότε θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες;

Μαζί με την Άντρη Βοσκαρίδου (Ηθοποιό, PR και παραγωγό της ταινίας) συζητάμε και οργανώνουμε σύντομα προβολές σε όλη την Κύπρο.

7.Πώς βλέπετε τον κυπριακό κινηματογράφο; Υπάρχει εξέλιξη;

Μετά την θητεία μου στο στρατό πολύ σπάνια ερχόμουν στην Κύπρο. Πάντα προτιμούσα να πηγαίνω ταξίδια να γνωρίζω καινούριες παραστάσεις. Σίγουρα με την τεχνολογία και τους πόρους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, όπου μπορούμε να κάνουμε ταινία με το κινητό μας αν το επιθυμούμε, η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες γενικότερα, άρχισαν να εξελίσσονται πολύ στον κινηματογράφο. Αλλά από όσο βλέπω άρχισαν σιγά σιγά να λανσάρονται αρκετές ταινίες στην Κύπρο που έχουν κάτι βαθύ να πουν και είναι όντως πολύ καλά εκτελεσμένες. Αν θες ξανά ρώτησε με του χρόνου που θα μπορώ να έχω καλύτερη άποψη στο συγκεκριμένο θέμα - αυτό που πιστεύω ακράδαντα όμως είναι πως η Κύπρος έχει ταλέντα μπροστά και πίσω από την κάμερα. Σίγουρα εγώ ετοιμάζω αρκετά πρότζεκτς στο εγγύς μέλλον και όποιος θέλει να συμμετάσχει είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

Συνέντευξη στον Νάκη Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close