Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022
Οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου και ο Αντρέας Π. Χατζηκυριάκος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος ''Ο Ερημίτης της Λεωφόρου'' τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρα: 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
'' - Συγχαρητήρια, κύριε Θεόφιλε, να τον χαίρεστε τον γιο σας, είναι ο καλύτερός μας µαθητής, πρέπει να τον στείλετε στο γυμνάσιο και αργότερα, γιατί όχι, στο πανεπιστήµιο. Ο Χαράλαµπος έχει πολλές δυνατότητες, θα προκόψει, θα το δείτε. Το γυµνάσιο, πόσο το ’θελε ο Χάρης αυτό το σχολείο, όµως η Θεσσαλονίκη δεν ήταν γι’ αυτόν, πώς θα µπορούσε ο καημένος ο πατέρας του να τα βγάλει πέρα µε άλλα τέσσερα παιδιά;- Καλό είναι το γυμνάσιο, δάσκαλε, δεν λέω, όµως δεν είναι για μας, φτωχοί αγρότες είμαστε. Αν στείλω τον Χαράλαµπο στην πόλη θα στερήσω το φαΐ από τ’ άλλα µου παιδιά και δεν θέλω να τα αδικήσω. Το ξέρω θα τα κατάφερνε ο Χάρης μου, αλλά τι να γίνει, είναι ο πρωτότοκος βλέπεις, ας όψεται η φτώχεια.
Ράγισε η καρδιά του! Δεν µίλησε. Η φτώχεια, η φτώχεια, η φτώχεια. Πάντα αυτή η καταραµένη ήταν το εµπόδιο. Το χέρι του σφίχτηκε σε γροθιά. Έβραζε από αγανάκτηση.Μέσα του µια επαναστατηµένη φωνή έλεγε: «Κάποτε θα γίνω πλούσιος, πολύ πλούσιος, να µη µε λένε Χάρη αν δεν τα καταφέρω». Έσφιξε τα δόντια του για να συγκρατήσει ένα λυγμό.
Τον πήρε το παράπονο. Δεν µπορούσε να το χωνέψει πως ο Νικόλας, ο Βασίλης, ο Κωστής της Μαρούλας κι ο Γιαννάκης της Τερέζας, τα τούβλα της τάξης, θα πήγαιναν στο γυµνάσιο κι αυτός που ήταν ο πρώτος, ο καλύτερος, ο άριστος, θα ’μενε στο χωριό, κοντά στις αγελάδες και τα πρόβατα, στα χωράφια και στ’ αµπέλια, στ’ άχυρα και στον στάβλο. Όχι, ποτέ δεν µπορούσε να το δεχτεί αυτό, ποτέ δεν θα τα ’βαζε κάτω, δεν θα συμβιβαζόταν, όµως για την ώρα έκανε υπομονή. Δεν µπορούσε εξάλλου να κάνει και τίποτ’ άλλο. Δεν τα ’χε µε τον καηµένο τον πατέρα του, µε τη μοίρα του τα ’χε''.
Χαιρετισμός: Ηλίας Επιφανίου - Εκδότης
Παρουσίαση βιβλίου: Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή - Φιλόλογος, Κριτικός Λογοτεχνίας
Ανάγνωση αποσπασμάτων - Συντονισμός εκδήλωσης: Βασιλική Σαββίδου - Πρώην Επιθεωρήτρια Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης
Αντιφώνηση από τον συγγραφέα Αντρέα Π. Χατζηκυριάκο, Φιλόλογο, πρώην Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
(22 809818) Αίθουσα Καστελιώτισσα, Αγίου Μάρωνα, Πύλη Πάφου, Παλαιά Λευκωσία)
-
Αρχαίο Μνημείο Καστελιώτισσας
24 Οκτωβρίου 2022
Σχετικά
Τέσσερις μεγάλες φθινοπωρινές εκδηλώσεις έρχονται στη Λακατάμεια με δωρεάν είσοδο
Αθλητισμός, παραδοσιακοί χοροί, υπαίθρια μουσική και φιλανθρωπικοί αγώνες δρόμου συνθέτουν το πρόγραμμα από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Namaste Cyprus 2026: Η Ινδία έρχεται στη Λεμεσό με ρυθμούς, γεύσεις και χρώματα
Μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», με ελεύθερη είσοδο και δώρα συνολικής αξίας €3.600
«Από τους Καιρούς του Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη»: Ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό αφιέρωμα στο Ριάλτο
Η ζωή και το έργο του σημαντικού Κύπριου λογοτέχνη ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από ομιλίες και αναγνώσεις διηγημάτων από την «Τετραλογία των Καιρών» σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη.
Η Αραδίππου γιορτάζει τον Άγιο Φανούριο
Με πανηγύρι και την λαογραφική εκδήλωση «Το παναΰριν του χωρκού μου»
Στην πλατεία Λυθροδόντα θα στηθεί κάτι πολύ... καλό!
Μια μεγάλη παρέα επιστρέφει στην πλατεία του Λυθροδόντα
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Εκδηλώσεις και events για να απολαύσεις το Αυγουστιάτικο φεγγάρι
Την Πέμπτη και την Παρασκευή το ομορφότερο φεγγάρι θα φωτίσει το νησί... γι' αυτό κι εμείς φτιάξαμε πρόγραμμα!
Week Agenda: 11 εκδηλώσεις για να αποχαιρετήσεις τον Αύγουστο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες κάτω από την πανσέληνο, θέατρο, κινηματογράφος και παραδοσιακά γλέντια γεμίζουν την τελευταία εβδομάδα του μήνα
Παλουζές, σιουσιούκκος και γεύσεις από τον Κάμπο και την Τσακκίστρα έρχονται στη Λευκωσία
Μια γιορτή αφιερωμένη στο σταφύλι και την κυπριακή παράδοση, με αυθεντικά προϊόντα, σουβλάκι και όμορφες παρέες
Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, στο θέατρο «Μικρή Σαλαμίνα» του Φίλιππου Γιαπάνη
Μουσική, ποίηση και έρωτας κάτω από το φως της πανσελήνου
Όταν οι λίγες λέξεις λένε πολλά: Ο Οδυσσέας Ιωάννου στη Λευκωσία για ένα ξεχωριστό σεμινάριο δημιουργικής γραφής
Το νέο σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη γραφή, τη λογοτεχνία και τη δύναμη των λίγων λέξεων
Οι Locomondo έρχονται στη Λεμεσό για το 5ο Off Road Festival All Star
Ένα διήμερο γεμάτο αδρεναλίνη, εντυπωσιακά shows, αγωνιστική δράση, μουσική και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους.
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, χοροεσπερίδες, θερινό σινεμά και ένα ολόλευκο πάρτι μέσα στη φύση