Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022
H έκθεση 8΄20”: Βέρα Γαβριηλίδου-Χατζηδά, που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου, εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου 2022 στο ΓΚΑΡΑΖ. Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας εκθέσεων, αφιερωμένες στα έργα και στις ιστορίες Κυπρίων γυναικών καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα (γενιά του '10, '20 και '30 αντίστοιχα).*
Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν πίνακες και σχέδια της Βέρας Γαβριηλίδου-Χατζηδά (1936-2012) της οποίας το έργο αποτελεί ανεξίτηλο κομμάτι της Κυπριακής ιστορίας της τέχνης - μια ιστορία που αυτή η έκθεση επανεξετάζει. Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα της, με επίκεντρο τη δουλειά της από τις δεκαετίες του '70 και '80, η οποία είναι έντονα εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κινήματα όπως ο σουρεαλισμός και ο κονστρουκτιβισμός. Το έργο της Βέρας είναι μοναδικά ποικιλόμορφο, πολυδιάστατο και πλούσιο σε πειραματισμό, εξερευνώντας διάφορα καλλιτεχνικά είδη και φιλοσοφίες που κυμαίνονται από τη γεωμετρία έως τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.
Παρόλο που η Βέρα είναι πιο γνωστή για τους γεωμετρικούς της πίνακες, έχει μια εκτενή συλλογή έργων με αινιγματικά, σχεδόν μυστικιστικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να οριστούν ως πίνακες μαγικού ρεαλισμού. Το είδος αυτό παρατηρείτε να ανθίζει μέσα από τη σκοτεινές περιόδους, συχνά σε τόπους που πέρασαν από αποικιοκρατία, και το βλέπουμε να χρησιμοποιείτε και εξελίσσεται από γυναίκες καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Αυτή η σύνδεση λέει πολλά για τη σημασία του έργου της Βέρας, τόσο για τη θεωρία της τέχνης του νησιού, όσο και για τις γυναίκες της Κύπρου των οποίων η γενεαλογία διεκδικείται.
Αυτή η έκθεση είναι ένα κάλεσμα να διεισδύσουμε στα ζωηρά τοπία της Βέρας. Τοπία τα οποία μερικές φορές εκδηλώνονται ως τοπία ονείρου, αποδομημένες κατόψεις πόλεων, αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα αυτού που ήταν ή αυτού που θα μπορούσε να είναι - με ουράνια σώματα/ ήλιους να επαναλαμβάνονται μέσα τους.
υ.γ 8΄20” είναι η απόσταση σε λεπτά φωτός μεταξύ της γης και του ήλιου
*Η πρώτη έκθεση της τριλογίας ήταν: “Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις” [1909 – 1994] και η δεύτερη: “Η γλύπτρια: Παυλίνα Παυλίδου” [1924-1990].
8΄20”: Βέρα Γαβριηλίδου-Χατζηδά
Εγκαίνια: 24 Οκτωβρίου 2022 | 19:30
Διάρκεια: 25 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2022
Ώρες και ημέρες: Τρίτη- Σάββατο: 17:00-20:00
ΓΚΑΡΑΖ: Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία
Η Βέρα Γαβριηλίδου Χατζηδά (1936-2012) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και εσωτερικής διακόσμησης στο Kingston School of Art στο Λονδίνο (1957-1960). Από το 1960, οπότε και επέστρεψε στην Κύπρο, εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ενώ παράλληλα υπήρξε ενεργή στην εικαστική σκηνή του τόπου με συμμετοχές σε ομαδικες εκθέσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Παρουσιάσε για πρωτη φορά ατομική της έκθεση το 1962, στην Ένωση Νέων Trust στη Λευκωσία και ακολούθησαν άλλες επτά ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Mπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου, Παρίσι (1967), Μπιεννάλε Sao Paulo (1969), Έκθεση Σύγχρονης Κυπριακής Ζωγραφικής-Δημήτρια ’79, Θεσσαλονίκη (1979), Ομαδική Γυναικών Ζωγράφων, Λευκωσία (1985), Αrt Athina 2, Αθήνα (1994) και σε όλες τις παγκύπριες εκθέσεις του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Σχεδίασε τα σκηνικά για διάφορες θεατρικές παραστάσεις.
Παράλληλες δράσεις:
H “ΣΕΖΟΝ Γυναίκες”, μετά από μελέτη συνεντεύξεων στενών προσώπων της Βέρας και σε συνεργασία με μια ηθοποιό, θα δημιουργήσουν μια παραστατική ανταπόκριση, μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Η ερευνητική διαδικασία και η παράσταση είναι μια προσπάθεια να επιτραπεί στις γυναίκες καλλιτέχνες να διερευνήσουν και να ερμηνεύσουν την ιστορία της Βέρας, μέσα από το γυναικείο βλέμμα τους. (Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα).
Επιμελητική ομάδα: Μαρία Λεωνίδου, Ιουλίτα Τουμαζή, ΆνναΜαρία Χαραλάμπους
Συνεντεύξεις: Άντρια Αυγουστή
Κείμενα: Ιουλίτα Τουμαζή
Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
-
Γκαράζ
24 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2022
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι