Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

«Cyprus Made, Unique by origin.»: Αυτή είναι η ενιαία ταυτότητα για τα αυθεντικά κυπριακά προϊόντα

Ένας συμβολισμός ότι τα κυπριακά προϊόντα μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022

Με τη δημιουργία του Σήματος «Cyprus Made» τα κυπριακά προϊόντα αποκτούν πλέον τη δική τους σφραγίδα ποιότητας στις διεθνείς αγορές, αλλά και εντός Κύπρου. Το Σήμα, που θα αποτελέσει την ενιαία ταυτότητα αναγνώρισης της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της έναρξης της 3ης Εβδομάδας Βιομηχανίας, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) κα Νατάσα Πηλείδου.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, το «Cyprus Made» αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα κράτους και επιχειρήσεων, που ενδυναμώνει τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση των εξαγωγικών προοπτικών των κυπριακών προϊόντων. Προσπάθειες που εκ του αποτελέσματος, όπως επισήμανε, αποδεικνύεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι εγχώριες εξαγωγές, σχεδόν κατά 50% την περίοδο 2016-2021 (€962,8 εκατ. το 2016 - €1,5 δις το 2021), η οποία με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις θα συνεχιστεί και το 2022. «Το 2020, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, οι εγχώριες εξαγωγές απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους, παραμένοντας σταθερές, ενώ το 2021 επανήλθαν δριμύτερες με άνοδο 14%. Όπως όλα δείχνουν η άνοδος θα συνεχιστεί και φέτος, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημείωσαν αύξηση 21,8%», είπε η κα Πηλείδου. «Η θετική αυτή εξέλιξη», πρόσθεσε, «δημιουργεί εύλογες προσδοκίες ότι η κυπριακή βιομηχανία, η οποία εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί προηγμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, που ισότιμα ανταγωνίζονται πλέον αντίστοιχα στη διεθνή αγορά, μπορεί να συνεισφέρει πολύ περισσότερα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030 και της Νέας Εμπορικής Πολιτικής 2021-2023, που δείχνουν αύξηση της συνεισφοράς του τομέα της μεταποίησης στο ΑΕΠ από το 7,9% το 2019 στο 8,1% το 2020 και στο 8,5% (εκτίμηση) το 2022, είναι άκρως ενθαρρυντικά».

Παρουσιάζοντας το Σήμα «Cyprus Made» η Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας εξήγησε πως αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και αναγνωρισιμότητα των κυπριακών προϊόντων μέσα από μία δυνατή οπτική ταυτότητα, θα αναδείξει τη μοναδικότητα, ποιότητα και αυθεντικότητά τους, ενώ θα εδραιώσει και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αποτελώντας αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τις απομιμήσεις.

Πού θα το βρίσκεις
Σε πρώτη φάση, το Σήμα θα παραχωρείται στα βιομηχανικά προϊόντα(π.χ. φάρμακα, πλαστικά, μεταλλικές κατασκευές, καλλυντικά, παιχνίδια, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συστήματα άρδευσης κ.λπ.), στα χειροτεχνήματα (προϊόντα κεντητικής, υφαντικής, κεραμικής, ξυλοτεχνίας, αργυροχρυσοχοΐας κ.ά.) και στα κυπριακά πιστοποιημένα προϊόντα ωςΠΟΠ/ΠΓΕ, στα οποία θα απονέμεται αυτόματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο η Εθνική Οπτική Ταυτότητα θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (αγροδιατροφικά, οινικά), καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

17102022_CyprusMadeLogo.jpg

Το σήμα «Cyprus Made» αποτελεί μία σύνθεση γραμμών και όγκων, τα οποία δημιουργούν την εικόνα της Κύπρου ως ψηφιδωτό, αποτελούμενο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Οι όγκοι είναι τοποθετημένοι ώστε οι γωνιές τους να δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένας συμβολισμός ότι τα κυπριακά προϊόντα μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο. Οι δύο κεντρικοί όγκοι σχηματίζουν το σύμβολο √ που πιστοποιεί την αυθεντική ποιότητα των προϊόντων.

Η επιλογή του πορτοκαλί χρώματος συνδέεται με τη σημαία και τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας το κυπριακό DNA του λογότυπου. Το όνομα δε που επιλέγηκε, «Cyprus Made» επικοινωνεί ξεκάθαρα τη χώρα προέλευσης, τονίζοντας τον τόπο καταγωγής με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Το σλόγκαν που επιλέγηκε για να συνοδεύει το Σήμα «Cyprus Made» είναι το «Unique by origin.», που δηλώνει τη μοναδικότητα των προϊόντων μας. Για την ελληνική γλώσσα επιλέγηκε το όνομα «Κυπριακής Προέλευσης» και το σλόγκαν «Μοναδικά αυθεντικό.».

Η νέα οπτική ταυτότητα έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα με ιδιοκτήτη την Κυπριακή Δημοκρατία και θα παραχωρείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες, μέσω άδειας χρήσης σε εταιρείες για τοποθέτησή του στα εξουδιοδοτημένα προϊόντα τους, σύμφωνα με το Brand Manual, καθώς και στις διαφημίσεις.

Το Σχέδιο Δράσης για την τοποθέτηση του brand στις αγορές είναι διετές, εκτιμάται θα κοστίσει €400 χιλ. και θα αξιοποιεί τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ. Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή η ιστοσελίδα «Cyprus Made».

«Ένα brand δεν είναι μόνο μία εικόνα. Χρειάζεται στέρεο υπόβαθρο για να αποκτήσει δυναμική και ως ΥΕΕΒ στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση, την εξωστρέφεια της βιομηχανίας και, γενικά, της επιχειρηματικότητας, μέσα από οικονομικά κίνητρα, εργαλεία και πολιτικές που παράγουν νέες θέσεις εργασίας και δημιουργούν αξία και ευημερία. Τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύξαμε σχέδια χορηγιών €170 εκατ. για επιχειρήσεις/βιομηχανία και υπάρχει προγραμματισμός για προκήρυξη νέων σχεδίων ύψους €50 εκατ. για την περίοδο 2023-2024, εκ των οποίων και το Σχέδιο Χορηγιών για την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων ύψους €8 εκατ. Παράλληλα», κατέληξε η Υπουργός, «προωθούμε στοχευμένες πολιτικές, μεταξύ των οποίων τα Σχέδια Δράσης για προώθηση Χαλλουμιού ΠΟΠ και του κυπριακού κρασιού, η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Export Helpdeskπου παρέχει στήριξη και δικτύωση στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να στραφούν στις εξαγωγές και η προώθηση της βιομηχανίας ως χώρος σταδιοδρομίας για νέους.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιομηχανίας 17 – 21 Οκτωβρίου ξεκινά σήμερα μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την προώθηση της βιομηχανίας ως χώρου εργασίας, ενώ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε Τεχνικές Σχολές, μέσα από τις οποίες οι νέοι θα ενημερωθούν για τις προοπτικές εργοδότησης στον τομέα της βιομηχανίας.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close