Εκδρομές να πας , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Περπατώντας στο εγκαταλελειμμένο Φιλάνι

Ένα χωριό - μυστήριο στην επαρχία Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2022

Το πιο ωραίο συναίσθημα σε κάθε εκδρομή, αυτό που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως θα ζήσεις κάτι ξεχωριστό, είναι όταν αρχίζεις να απομακρύνεσαι από την πόλη και τους κεντρικούς δρόμους, όταν το πράσινο δεξιά και αριστερά σου γίνεται πιο πυκνό και οι μεγάλες πολυκατοικίες και τα μοντέρνα κτήρια αντικαθίστανται από διάσπαρτα πετρόκτιστα σπίτια, μάντρες και μεγάλες αυλές.

Οδηγείς μέσα από το χωριό Πολιτικό και συνεχίζεις σε έναν δρόμο που περιτριγυρίζεται από βουνά και δάση μέχρι να φτάσεις στα ερείπια του Φιλανίου. Τα σπίτια ξεπροβάλλουν στην άκρη του δρόμου λίγο μετά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, να επιβλέπουν τη θέα του καταπράσινου τοπίου και τον Πεδιαίο.

filani6.jpg

Ο οικισμός του Φιλανίου, στην επαρχία Λευκωσία, ήταν κτισμένος στο κέντρο ενός επίπεδου κάμπου, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα βόρεια, στο πιο ψηλό σημείο. Κτισμένο λίγα χρόνια μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας – αν παρατηρήσουμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών – πλέον στον οικισμό υπάρχουν ερειπωμένα σπίτια, με μικρή εσωτερική αυλή και περιβάλλονται από χαμηλό περιτοίχισμα.

Βρίσκεσαι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, σε έναν λόφο που μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος, με τα αυτοκίνητα που περνούν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και με τους ήχους να περιορίζονται σ’ αυτούς της φύσης, όσο ακούγονται.

Περπατώντας, όσο μπορείς, ανάμεσα στα σπίτια, έρχεται ξανά στο μυαλό η εικόνα ανθρώπων να ζουν την δική τους καθημερινότητα εκεί που σήμερα εσύ βλέπεις χαλάσματα. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε εγκαταλελειμμένο χωριό.

Το μυστήριο του συγκεκριμένου χωριού είναι πως κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε κτίστηκε. Θεωρίες θέλουν να ιδρύθηκε από οικογένειες των γύρω χωριών (Λαζανιά, Φικάρδου, Πέρα Ορεινής) που όμως το εγκατέλειψαν μετά από μια λοιμώδη ασθένεια.

filani5.jpg

Παραπέρα μπορείς επίσης να θαυμάσεις τον κορμό δέντρου 185 χρόνων, που θεωρείται πως πρόκειται για κουκουναριά, μέρος των πολλών δασών με κουκουναριές που υπήρχαν στο νησί αλλά εξαφανίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια.

Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close