Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2022
Το πιο ωραίο συναίσθημα σε κάθε εκδρομή, αυτό που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως θα ζήσεις κάτι ξεχωριστό, είναι όταν αρχίζεις να απομακρύνεσαι από την πόλη και τους κεντρικούς δρόμους, όταν το πράσινο δεξιά και αριστερά σου γίνεται πιο πυκνό και οι μεγάλες πολυκατοικίες και τα μοντέρνα κτήρια αντικαθίστανται από διάσπαρτα πετρόκτιστα σπίτια, μάντρες και μεγάλες αυλές.
Οδηγείς μέσα από το χωριό Πολιτικό και συνεχίζεις σε έναν δρόμο που περιτριγυρίζεται από βουνά και δάση μέχρι να φτάσεις στα ερείπια του Φιλανίου. Τα σπίτια ξεπροβάλλουν στην άκρη του δρόμου λίγο μετά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, να επιβλέπουν τη θέα του καταπράσινου τοπίου και τον Πεδιαίο.

Ο οικισμός του Φιλανίου, στην επαρχία Λευκωσία, ήταν κτισμένος στο κέντρο ενός επίπεδου κάμπου, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα βόρεια, στο πιο ψηλό σημείο. Κτισμένο λίγα χρόνια μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας – αν παρατηρήσουμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών – πλέον στον οικισμό υπάρχουν ερειπωμένα σπίτια, με μικρή εσωτερική αυλή και περιβάλλονται από χαμηλό περιτοίχισμα.
Βρίσκεσαι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, σε έναν λόφο που μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος, με τα αυτοκίνητα που περνούν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και με τους ήχους να περιορίζονται σ’ αυτούς της φύσης, όσο ακούγονται.
Περπατώντας, όσο μπορείς, ανάμεσα στα σπίτια, έρχεται ξανά στο μυαλό η εικόνα ανθρώπων να ζουν την δική τους καθημερινότητα εκεί που σήμερα εσύ βλέπεις χαλάσματα. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε εγκαταλελειμμένο χωριό.
Το μυστήριο του συγκεκριμένου χωριού είναι πως κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε κτίστηκε. Θεωρίες θέλουν να ιδρύθηκε από οικογένειες των γύρω χωριών (Λαζανιά, Φικάρδου, Πέρα Ορεινής) που όμως το εγκατέλειψαν μετά από μια λοιμώδη ασθένεια.

Παραπέρα μπορείς επίσης να θαυμάσεις τον κορμό δέντρου 185 χρόνων, που θεωρείται πως πρόκειται για κουκουναριά, μέρος των πολλών δασών με κουκουναριές που υπήρχαν στο νησί αλλά εξαφανίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια.
Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά
Η πισίνα της Πιτσιλιάς άνοιξε ξανά (σήμερα) και μας καλεί για δροσερές βουτιές
Η αναμονή τελείωσε! Η πισίνα του Αγίου Ιωάννη άνοιξε ξανά
Προσκύνημα σε 5 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν (σήμερα)
Σήμερα σού προτείνουμε εκδρομή και προσκύνημα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!
20 μέρη στην Κύπρο όπου τον Αύγουστο ίσως χρειαστείς… ζακέτα
Αφήνουμε για λίγο παραλίες και καύσωνα και ανεβαίνουμε στα ψηλά, σε χωριά, δάση και καταπράσινες γωνιές όπου το κυπριακό καλοκαίρι είναι πολύ πιο δροσερό
Πωμός: 10+1 λόγοι για να βρεθείς τον Αύγουστο στο αυθεντικό καλοκαιρινό καταφύγιο της Κύπρου
Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, βουνό που σμίγει με τη θάλασσα, μουσικά φεστιβάλ, μοναδικές διαδρομές και στάσεις που αξίζει να ανακαλύψεις
Πανσέληνος Ιουλίου: 10 εντυπωσιακές φωτογραφίες από το "Φεγγάρι του Ελαφιού"
Υπέροχες εικόνες που αποτυπώνουν το φεγγάρι, όπως το είδαμε στο νησί μας το βράδυ της Τετάρτης, 29 Ιουλίου
17 κουκλίστικα καφενεδάκια για μερακλίδικο καφέ στο χωριό
Πάμε για μυρωδάτο καφέ, μαχαλεπί, παγωτό, "μπούκκωμα" και πολλά ακόμη
10+1 μαγευτικά σημεία δροσιάς της Κύπρου για να επισκεφτείς Ιούλιο και Αύγουστο
Φέτος στις διακοπές απαθανάτισε μερικά από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του νησιού μας
5 πισίνες για δροσερές βουτιές στη Λευκωσία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις: οι τιμές, τα ωράρια λειτουργίας και οι παροχές
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Παρατείνεται η ψηφοφορία έως τις 24 Ιουλίου
Η ψηφοφορία συνεχίζεται έως τις 24 Ιουλίου 2026
Επαρχία Αμμοχώστου: Ένας προορισμός, χιλιάδες αναμνήσεις
Μια διαχρονικά αξιόπιστη επιλογή για στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ιδανική για κάθε επισκέπτη!