Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 9 φεστιβάλ του σαββατοκύριακου

Οι εκδηλώσεις που θα μας πάνε στο χωριό και όχι μόνο

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με πρωταγωνιστές την μπίρα, τα βιβλία κ.ά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ακολούθησε μας στις πιο νόστιμες γιορτές.

60534-sitesdefaultfilesfoodtruck_.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Seaside Street Food Festival
Άφησε πίσω σου το μαύρο χρώμα, ζήσε έντονα την κάθε στιγμή της ζωής σου και απόλαυσε δεκάδες διαφορετικές κουζίνες, κουλτούρες και τρόπο ζωής στο τριήμερο Seaside Street Food Festival
που θα στηθεί στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Όλοι οι εκθέτες βρίσκονται μέσα στην πόλη μας, καιρός είναι να τους γνωρίσουμε και να τους απολαύσουμε. Στην πιο όμορφη πόλη της Κύπρου, στη Λεμεσό μας, την πολυπολιτισμική πρωτεύουσα στο νησί μας, συνυπάρχουμε όλοι αρμονικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Πάρε την ζωή στα χέρια σου, τέρμα ο εγκλεισμός, η κατήφεια και η ανασφάλεια. Όσον αφορά στη μουσική, το Seaside Street Food Festival έχει ετοιμάσει ένα ανεβαστικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες που σίγουρα θα μας ξεσηκώσουν:
>> Παρ 21, Σ 22 & Κ 23 Οκτ, Δημόσιος Κήπος Λεμεσού.

book.jpg

Nicosia Book Fest
Το Nicosia Book Fest 2022 θα διεξαχθεί για 7η συνεχή χρονιά στις 22-23 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ακρόπολης. Θα φιλοξενήσει πληθώρα δράσεων, εκατοντάδες συγγραφείς και ανθρώπους των τεχνών, καθώς και δεκάδες οργανισμούς συναφείς με το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. To Nicosia Book Fest διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, με την αμέριστη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και τη φιλοξενία του Δήμου Στροβόλου. Μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ενώ Πολιτιστικός Χορηγός είναι η Ελληνική Τράπεζα και Χορηγοί η CYTA, ΟΠΑΠ Κύπρου και ο καφές Luno. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην πορτογαλική λογοτεχνία και την Πορτογαλία ως τιμώμενη χώρα, και μια σειρά από δράσεις εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Κύπρο. Το σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές δράσεις του Φεστιβάλ με τους εκθέτες βιβλίου και τις δεκάδες παρουσιάσεις και παραστάσεις στην Παιδική, Λογοτεχνική, Κεντρική Σκηνή καθώς και στη σκηνή Αναλόγιο στο Πάρκο. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις, τις παραστάσεις, τα εργαστήρια, και γενικά σε ό,τι αφορά την παρουσία του κοινού στο Φεστιβάλ, είναι δωρεάν.
>> Σ 22 & Κ 23 Οκτ, Πάρκο Ακρόπολης, Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο www.nicosiabookfest.com .

λιμνη.jpg

Φεστιβάλ Λίμνης Βορόκληνης
Ο Πολυχώρος Βορόκληνης και το Δημοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου διοργανώνουν Φεστιβάλ Λίμνης Βορόκληνης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 09:00 – 13:00. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως πτηνοπαρατήρηση, ζωγραφική, δημιουργία χάρτινης σακούλας, ενημέρωση κ.ά.
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Σ 22 Οκτ, Λίμνης Βορόκληνης, Λάρνακα, 09.00-13.00.

μπιρα.jpg

The Full Pint Homebrew Festival
Το "The Full Pint Homebrew Festival" μετά από 2 χρόνια «ησυχίας» επιστρέφει το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, μεγαλύτερο και ακόμα καλύτερο. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 16.00 δίνουμε ραντεβού στο Δημοτικό Κήπο στη Λευκωσία. Εκεί θα απολαύσουμε μια ωραία βραδιά με μπίρα, μουσική και μπέργκερ (από τους φίλους μας στο Fork Food Market).Ακόμα, θα δοκιμάσουμε τη συλλογή τους με μια γκάμα από σπιτικές μπίρες. Περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εισιτηρίων.
>> Σ 22 Οκτ, Δημοτικός Κήπος, Λευκωσία, 16.00. Τιμή εισιτηρίου €10.

παραδοση.jpg

Φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού»
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει και φέτος το φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού». Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων. Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως της περιοχής Μαραθάσας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο «Χρυσοσπηλιώτισσα Δευτεράς», πλούσιο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κ 23 Οκτ, Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας, 10.00-16.00. Πληρ. 99539023, 99445231

23579-sitesdefaultfilesmoustalevr.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων Πεδουλα μας προσκαλούν στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό. Στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων πρωταγωνιστές θα είναι ο παλουζές και ο σιουσιούκος. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δούμε τη διαδικασία παρασκευής του παλουζέ και το πώς γίνεται το βούτημα του σουτζούκου. Ακόμα θα περπατήσουμε στο μονοπάτι της φύσης, θα χορέψουμε,και θα τραγουδήσουμε. Στο φεστιβάλ θα προσφέρονται παλουζές, ζιβανία και κρασί.
*Το φεστιβάλ αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τις 16 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού.
>> Κ 23 Οκτωβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00.

μοσφιλα.jpg

4ο Φεστιβάλ Μοσφίλου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσφιλωτής μάς προσκαλεί στο "4ο Φεστιβάλ Μοσφίλου". Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου από τις 13.00-18.00 στο Πολυκέντρο Νεολαίας (δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας) και θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως μαρμελάδα μοσφίλου, ζεστό ψωμί σε ξυλόφουρνο, χαλούμι, τραχανά, αναρή, σούπα, παλουζέ, σουτζούκο, λουκουμάδες, ζαλατίνα και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Ακόμα, θα υπάρχουν εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις παραδοσιακούς χορούς από τη Σχολή Χορού «Η Κύπρος» και τον Πολιτιστικό Όμιλο Μοσφιλωτής. Θα ακούσεις τσιαττιστά από την Παραδοσιακή ομάδα «Έτους Πάλε» και παραδοσιακά τραγούδια και μουσική από τη μουσική σχολή «Crescendo Marina’s school of talent». Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν δραστηριότητες με ζυμάρι και ζωγραφική. Στον χώρο θα διατίθενται σουβλάκια.
Δες όλο το πρόγραμμα εδώ.
>> Κ 23 Οκτ, Μοσφιλωτή, επ. Λάρνακας, 13.00-18.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

farmakas_PC0gKxw.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ετήσιο Φεστιβάλ Οίνου, Ντομάτας και εδεσμάτων Φαρμακά
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στο Ετήσιο Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων στο χωριό Φαρμακάς. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το φεστιβάλ που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στο όμορφο χωριό της ορεινής Λευκωσίας, τον Φαρμακά, επιστρέφει. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου από τις 10.00-17.00, μετά από μετακίνησή του σε νέα ημερομηνία. Το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Οίνου-Ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά, περιλαμβάνει παρουσίαση και επίδειξη του τρόπου παρασκευής διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων του χωριού μας όπως Σιουσιούκκο, Παλουζέ, Κυδωνόπαστο, Χαλουμιών και Τραχανά. Επίσης οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς παρασκευάζονται τα Κουλουράκια με το έψημα καθώς και τα φημισμένα πιττούθκια όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας κ.ά. Επίσης, επιτόπια απόσταξη ζιβανίας, επίδειξη οινοποιίας και οινοποσίας από το παραδοσιακό πιθάρι, μαγείρεμα της μοναδικής Ελιάδες καθώς και συνταγές με ντομάτα, φούρνισμα των παραδοσιακών κουλουριών και ψωμιών και παρασκευή διαφόρων προϊόντων χωρίς γλουτένη!
Δες όλο το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κ 23 Οκτ, Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας, 11.00-17.00.


παιδικο.jpg

Παιδικό Φεστιβάλ
Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στη Δορά θα στηθεί ένα υπέροχο παιδικό φεστιβάλ για όλη την οικογένεια, γεμάτο διασκέδαση και φαγοπότι, δίνοντάς μας μια αφορμή παραπάνω για να επισκεφθούμε το γραφικό χωριό της επ. Λεμεσού. Στην πλατεία του χωριού λοιπόν, θα στηθεί το 2ο Ετήσιο Παιδικό Φεστιβάλ της Δοράς, με ταχυδακτυλουργό, ξυλοπόδαρο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Στον χώρο θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο ''Γνωριμία με τη Γελοιογραφία'' από τον Σώτος Βοσκαρίδης , Πρόεδρο του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογραφίων ''ΓΕΛ. Α. '' και συνεργαζόμενο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ. Μάλιστα, θα παίξουμε και τόμπολα με μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ θα μπορούμε να αγοράσουμε τραγανούς λουκουμάδες, κρέπες και διάφορες λιχουδίες.
>> Κ 23 Οκτ, Δορά, επ. Λεμεσού, 10.30.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close