11 November-9 December 2022
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

H νέα εικαστική πρόταση της Έλενας Κούμα με τίτλο «Διάλογος σε δυο επίπεδα»

Φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ

Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Έλενας Κούμα με τίτλο «Διάλογος σε δυο επίπεδα» σε επιμέλεια Δάφνης Νικήτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 7 μμ.

DIATOPOS-ELENA KOUMA-1.jpg

Η Έλενα Κούμα γράφει για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη νέα της δουλειά: «Η σύλληψη μiας ιδέας μέχρι την εκτέλεση της είναι μία επώδυνη διαδικασία που καταλήγει σε μία δημιουργική πράξη. Το δημιουργικό μου ταξίδι ξεκινά από τα ερεθίσματα που απορροφώ μέσα από τις περιπλανήσεις μου στην φύση και από τις φιλοσοφικές μου μελέτες. Ο διάλογος του ενδότερου μέρους του είναι μας με τον εξωτερικό κόσμο, είναι μία ανοικτή μορφή σκέψης που μετακινείται, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και που μας βοηθά να μετακινήσουμε τα όρια μας και να νιώσουμε την ενότητα με τα πράγματα γύρω μας. Το απέραντο στη φύση ελευθερώνει. Όταν σταματήσεις και κάνεις μία παύση μέσα στο χρόνο και απλά αφήσεις τις αισθήσεις σου να συνδεθούν με αυτό που το μάτι βλέπει και το αυτί ακούει χωρίς την επέμβαση του νου, τότε δημιουργείται εντός σου ένας χώρος βαθιάς σιωπής, στοχασμού και αναζωογόνησης. Μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να μεταδώσω την ιδέα της αρμονίας και της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της νόησης και του συναισθήματος. Στις συνθέσεις μου επικρατούν δύο στοιχεία. Το γεωμετρικό που συμβολίζει το νοητικό μέρος του Εαυτού μας και το συναίσθημα που εκφράζεται με το χρώμα και την ελευθερία των σχημάτων που συναντάς μέσα στην φύση. Αυτά τα δύο νόηση και συναίσθημα, όταν ισορροπούν επιτυγχάνεται η Αρμονία που είναι σημαντικό στοιχείο για ένα υγιή τρόπο σκέψης και δράσης σε ένα πιο οικουμενικό επίπεδο.»

DIATOPOS-ELENA KOUMA-2.jpg

Η Έλενα Κούμα γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Ζει και εργάζεται στην πόλη Vikersund στη Νορβηγία και στη Λευκωσία.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών Νορβηγίας (NBK), του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών στο Buskerud, Drammen,Νορβηγίας (ΒΒΚ), του Συνδέσμου εικαστικών και θεωρητικών τέχνης (Φυτώριο) και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ)

Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα ατομικές παρουσιάσεις στην Κύπρο και στη Νορβηγία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Νορβηγία, Λονδίνο, Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια), Μαδρίτη.

Μερικές πρόσφατες συμμετοχές της είναι:
2022 “Kunst rett Vest”,Fossekleiva Kultursenter ,Νορβηγία.
2022 “ Stipenutstillingen” Buskerud Kunstsenter, Bergen,Νορβηγία.
2021 ‘’ London Biennale”, Chelsea Old Town Hall, Αγγλία.
2019 ‘’ Novemberutstillingen ‘’ ,Drammen Museum, Νορβηγία.
2019 ‘’ Κunst rett Vest” Henie Onstad, Museum of contemporary art, Nορβηγία.

Έργα της βρίσκονται στις συλλογές:
Yπουργείου παιδείας και πολιτισμού.
Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία.
Οικία- Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Μουσείο Τέχνης Λουκίας και Μιχάλη Ζαμπέλα.
CYTA (Oργανισμός τηλεπικοινωνιών Κύπρου).
Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Λεμεσού.
Ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη, Κύπρος.

Elena Kouma

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 4.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com

DIATOPOS-ELENA KOUMA-4.jpg

Diatopos-invitation-Elena Kouma.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close