Εκδρομές να πας , Guide

10 λόγοι για να πας Πεδουλά το σαββατοκύριακο

Αυτό το weekend εξορμούμε σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου, στην κοιλάδα της Μαραθάσας

Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2022

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη στον Πεδουλά, το δημοφιλές ορεινό θέρετρο με το συναρπαστικό παρελθόν.

Θα το συναντήσεις στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από δάση πεύκων, από πλούσιες πηγές φυσικών νερών και από κερασιές.

Το σαββατοκύριακο 5 και 6 Nοεμβρίου η κοινότητα Πεδουλά διοργανώνει τη δική της γιορτή Ζιβανίας όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς, να ακούσουμε παραδοσιακά τραγούδια. Επίσης να δοκιμάσουμε δωρεάν παλουζέ, ζεστή ζιβανία και κρασί.

Λεπτομέρειες και πρόγραμμα της γιορτής εδώ.

Μάθε ότι…
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη 'πέδιλο' επειδή το χωριό είχε μεγάλη ποσότητα δερμάτων και πολλούς σκαρπάρηδες οι οποίοι κατασκεύαζαν παπούτσια και πέδιλα και έτσι πήρε το όνομά του, σύμφωνα με την παράδοση.

Οι λόγοι για να πας:

Το Φεστιβάλ Ζιβανίας
Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς έχει σειρά με το φεστιβάλ ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00. Στο Φεστιβάλ Ζιβανίας του Πεδουλά θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μονοπάτι της φύσης, να τραγουδήσουμε μαζί με τη χορωδία Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς με το χορευτικό συγκρότημα Χρυσοσπηλιώτισσας Πεδουλά, καθώς επίσης και με χορευτικό συγκρότημα Πεδουλά, να κούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από τον Μιχάλη Χατχήμιαχαήλ και τον Σάββα Σάββα, τον Κυριακό Κουταλιανό και τοην Στέλλα Σάββα. Επίσης να δοκιμάσουμε δωρεάν παλουζέ, ζεστή ζιβανία και κρασί. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της ορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού.

5_15.jpg

Αριστοτέλειο Boutique Hotel
Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα φημισμένο ξενοδοχείο της ορεινής Κύπρου. Το Αριστοτέλειο έκανε την εμφάνισή του το 2015 και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει όλους όσοι το επισκέφτηκαν. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο του 1917 το οποίο παρέμεινε κλειστό για πάνω από μισό αιώνα οπότε και επαναλειτούργησε πλήρως ανακαινισμένο. Συνδυάζει την παραδοσιακή κυπριακή αρχιτεκτονική και τη γαλλική ρομαντική φινέτσα. Ένα επιβλητικό κτήριο, επενδυμένο με πέτρα της περιοχής όπου στους χώρους του συνδυάζει το ξύλο και την πέτρα. Διαθέτει οκτώ μόνο πολύ άνετα δωμάτια υψηλής αισθητικής τα οποία χωρίζονται στα μικρά, τα μεγάλα και τα luxury όπου ανάλογα με την επιλογή του πελάτη κυμαίνεται και η τιμή της διαμονής.
(22953334) Χαράλαμπου Επαμεινώνδα 10, Πεδουλάς, Λευκωσία.


aristotelio-restaurant.jpg

Εστιατόριο Αριστοτέλειο
Σαν βρεθείς στο Aristotelio Boutique Hotel στον Πεδουλά, είτε για διαμονή είτε απλά για επίσκεψη, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την εκπληκτική κουζίνα του εστιατορίου του! Βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του ξενοδοχείου και διαθέτει έντονα κυπριακά στοιχεία, όπως τα παραδοσιακά 'βολίτζια' και καλάμια που πρωταγωνιστούν, σε ένα χώρο που διατηρεί τη φινέτσα και διακόσμηση που κυριαρχεί και στο υπόλοιπο κτήριο. Το μενού του προσφέρει πιάτα βασισμένα στην κυπριακή γαστρονομία και παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις με τοπικά υλικά από τις βιοτεχνίες και τους οπωρώνες της περιοχής.

dsc03164_0.jpg

Εστιατόριο-ξενοδοχείο "Two Flowers"
Όλοι έχουν να λένε για τις λιχουδιές, που φτιάχνει η κυρία Φρόσω, αλλά και τη φοβερή σούβλα του κύριου Γιώργου στο εστιατόριο Two Flowers στον όμορφο Πεδουλά. Καθημερινά, αλλά και τις Κυριακές, οι φούρνοι πυρώνουν και τα ταψιά και τα τηγάνια γεμίζουν με καλομαγειρεμένα φαγητά, που φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι. Πάντοτε με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η γύρω περιοχή και ακολουθώντας αυθεντικές, πατροπαράδοτες συνταγές! Στο Two Flowers θα φας ολόφρεσκα μαγειρευτά πιάτα, σπιτικά ορεκτικά και επιλεγμένα κυπριακά προϊόντα μαγειρεμένα με τέχνη και μαστοριά! Στο Two Flowers Hotel & Restaurant θα σε ενθουσιάσει η εξαιρετική του κουζίνα, το χαμόγελο και η φιλοξενία των ανθρώπων του και η ίδια του η τοποθεσία με τα 15 φιλόξενα, άνετα δωμάτια, που διαθέτει στο διπλανό κτίριο.
(22952372, Φαξ: 22952235, Email: twoflowershotel@icloud.com) Φιλοξενίας 26, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας.

stavros.jpg

Εστιατόριο Σταυρός
Mερικά βήματα πριν από τον λόφο με την εκκλησία Προόδου Τιμίου Σταυρού θα βρεις το εστιατόριο Σταυρός στον Πεδουλά κι εδώ θα κάνεις στάση για καφέ, φαγητό ή γλυκό, σε ένα κομψό και καλαίσθητο περιβάλλον. Ο χώρος περιλαμβάνει κατάστημα με αναμνηστικά και εικόνες. Κάθε Κυριακή σερβίρει μπουφέ.

Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Ο ξυλόστεγος ναός είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της κοινότητας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα βορειοανατολικά του ναού της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, απέναντι από το Βυζαντινό Μουσείο. Ο ναός περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

PEDOULAS-VILLAGE-2-74e80fbf.webp

Ιερός Ναός Προόδου Τιμίου Σταυρού
Πρόκειται για τον κεντρικό ναό της κοινότητας. Ο επιβλητικός ναός είναι κτισμένος σε πλάτωμα και δεσπόζει του χωριού με τις ψηλές αναλογίες και τα δύο κωδωνοστάσιά του. Ανήκει στο τύπο του σταυροειδούς τρουλλαίου ναού. Άρχισε να κτίζεται το 1933 και αποπερατώθηκε το 1935. Ένας ξεχωριστός ναός, που φέτος μία φωτογραφία του έγινε viral εξαιτίας της συνύπαρξης της λευκής εκκλησίας μέσα στο πανέμορφο χιονισμένο τοπίο.

πεδ.jpg

Παρεκκλήσιο Υψώσεως Τιμίου Σταυρού
Σήμα κατατεθέν της κοινότητας του Πεδουλά ο τεράστιος σταυρός που υπάρχει εκεί. Μοντέρνος, καμαροσκεπής ναός στην κορυφή του όρους λόφου της Φιδκιάς, κτίστηκε το 1986. Εσωτερικά διακοσμείται με σύγχρονες τοιχογραφίες. Στη νότια πλευρά του παρεκκλησίου υψώνεται υπερμεγέθης σταυρός (ύψους 25 μέτρων), που είναι ορατός από μακρινές αποστάσεις.

Μονοπάτια της φύσης
Θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα άριστα και ρομαντικά φυσικά μονοπάτια είτε στο δάσος είτε μέσω των πράσινων οπωρώνων και να απολαύσεις το φυσικό τοπίο.

Μουσεία
Στον Πεδουλά μπορείς να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο του Πεδουλά, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι (ανοικτό Τρίτη-Κυριακή 9.30-16.00). Πολύ κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά (ανοικτό Τρίτη-Κυριακή 10.00-16.00).

Διαμονή
Health Habitat Hotel | Tel: +357 22 952283
Elyssia Hotel | Tel: +357 22953737
Christys Palace Hotel | Tel: +357 22 952655
Mountain Rose Garden Hotel | Tel: +357 22 952727
Capuralli Hotel | Tel: +357 99567922

Πεινάς;
Capuralli Cafe – Restaurant | Tel.: +357 22952064, 99402996
Mountain Rose Restaurant | Tel.: +357 22952727
Platanos Restaurant | Tel.: +357 22952518, 99438820

> Ο Πεδουλάς γειτονεύει με τον Καλοπαναγιώτη όπου εκεί θα βρεις την ταβέρνα Παλιό Σινεμά για φαγητό, αλλά και τα εστιατόρια του αγροτουριστικού καταλύματος Casale Panayiotis.

> Επίσης στον γειτονικό Μουτουλλά μπορείς να επισκεφτείς την εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά που βρίσκεται κι αυτή στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (για επισκέψεις μπορείς να ζητήσεις το κλειδί από το κεντρικό καφενείο).

> Ανηφορίζοντας θα συναντήσεις το ψηλότερο χωριό της Κύπρου τον Πρόδρομο. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας. Κατηφορίζοντας από τον Πρόδρομο ανακαλύπτουμε τα υπόλοιπα χωριά της Μαραθάσας, την Λεμύθου, τον Παλιόμυλο, τον Άγιο Δημήτριο, τις Τρεις Ελιές και τα Καμινάρια. Αν συνεχίσεις τη διαδρομή θα καταλήξεις στα περίφημα Ενετικά Γεφύρια του ποταμού Διαρίζου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close