Εκδρομές να πας , Guide

5+1 καλοί λόγοι να επισκεφτείς το Πελένδρι το σαββατοκύριακο

Με αφορμή το Φεστιβάλ Ζιβανίας

Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022

Τα σαββατοκύριακα είναι από μόνα τους καλή αιτία και αφορμή να βγούμε στους δρόμους, να απολαύσουμε εκδρομή μακριά από τις εικόνες της πόλης. Πόσο μάλλον τώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει, και η υπερβολική ζέστη έχει – προς το παρόν – υποχωρήσει, οι εξορμήσεις στα ορεινά έχουν την τιμητική τους και εμείς το λατρεύουμε.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα, όταν τα χωριά της Κύπρου μάς δίνουν μια ακόμα αφορμή να τα επισκεφτούμε.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το όμορφο Πελένδρι, της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται δυτικά της Πιτσιλιάς, περιτριγυρισμένο από λόφους. Το σημερινό του όνομα θεωρείται πως είναι σαν μια πιο «σύντομη» εκδοχή του παλαιότερου, αφού παλιά λεγόταν «Πολυδέντρι» λόγω της γεμάτης δέντρα περιοχής.

Το χωριό αυτό, λοιπόν, αυτό το σαββατοκύριακο διοργανώνει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο αγαπημένο κυπριακό ποτό, τη ζιβανία (δες περισσότερα εδώ), και μας καλεί να γιορτάσουμε παρέα, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια, αναβίωση του τρύγου και πάτημα σταφυλιών κ.ά.

Αν η ιδέα σ' αρέσει, πιο κάτω σού δίνουμε 5 + 1 πολύ καλούς λόγους να γίνει το Πελένδρι ο προορισμός σου για την εκδρομή του σαββατοκύριακου.

Για αρχή, εκδρομή στο Πελένδρι δεν γίνεται χωρίς μια επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής με εικόνες του 16ου αιώνα και του Τιμίου Σταυρού, η οποία μάλιστα, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το εκκλησάκι βρίσκεται έξω από την κατοικημένη περιοχή, περιτριγυρισμένο από πράσινο και με τα σπίτια γύρω αποτελεί έναν όμορφο προορισμό για στάση και φωτογραφίες, πριν ξεκινήσει η μέρα σου στο χωριό.

Τώρα, όσον αφορά στο πού θα αράξεις, κατ' αρχάς, στο οινοποιείο Τσιάκκα, μπορείς να απολαύσεις ζιβανία της ίδιας ημέρας αλλά και ξεναγήσεις στον χώρο (από το μεσημέρι μέχρι τις 2:00μ.μ.). Επιπλέον, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις λουκάνικα Πιτσιλιάς μαζί με το αγαπημένο ποτό της Κύπρου και κοκτέιλ με ζιβανία, στην υπέροχη βεράντα.

Για φαγητό, μπορείς να κατευθυνθείς προς το κέντρο του χωριού, για το all day καφεστιατόριο Phelandrio (25552317). Εκεί απολαμβάνεις καφεδάκι με πρόγευμα, αλλά και φαγητό της ώρας.

Στο νοτιότερο σημείο του χωριού, σ’ ένα υπέροχο αναπαλαιωμένο αρχοντικό θα βρεις την παραδοσιακή ταβέρνα Συμπόσιο (99404348), με νόστιμους κυπριακούς μεζέδες και πολλά άλλα, όπως επίσης και άγρια χόρτα εποχής, τα οποία καλλιεργούνται στην αυλή της ταβέρνας.

Εξαιρετικό μεζέ μπορείς να απολαύσεις επίσης και στην ταβέρνα Αναμνήσεις (99023739, 25552212) αφού όλα είναι φτιαγμένα με πρώτες ύλες από τη φάρμα του ιδιοκτήτη.

Πριν να πάρεις το δρόμο της επιστροφής, επιβάλλεται μια στάση από το γνωστό παραδοσιακό αλλαντοποιείο του Χριστάκη Βασιλείου (99417608), για αλλαντικά, όπως χοιρομέρι και λουκάνικο, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Κεντρική φωτογραφία: @drone.escaper / Instagram

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close