Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023
Η Wizz Air αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας για «λόγους ασφαλείας».
Από την 14η Μαρτίου θα ανασταλούν οι πτήσεις της ουγγρικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Wizz Air προς και από το αεροδρόμιο της Κισινάου —πρωτεύουσας της Μολδαβίας—, για λόγους ασφαλείας, γνωστοποίησαν η ίδια και η μολδαβική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η μολδαβική δημόσια αρχή ανέφερε χθες πως ενημερώθηκε από τον ουγγρικό αερομεταφορέα για την απόφασή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκφράζοντας τη λύπη της για αυτήν. Οι αρχές της Μολδαβίας κάνουν το παν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στον εναέριο χώρο της, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Wizz Air ανακοίνωσε πως «εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και λόγω του αυξημένου, αν και όχι άμεσου, κινδύνου στον εναέριο χώρο» της Μολδαβίας, έλαβε «τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να ανασταλούν όλες οι πτήσεις της με προορισμό την Κισινάου από τη 14η Μαρτίου».
Οι φόβοι πως η Μολδαβία των 2,6 εκατ. κατοίκων μπορεί να συρθεί στον πόλεμο εντείνονται. Ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα στην Υπερδνειστερία, περιφέρεια που έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα κατήγγειλε πως η Ουκρανία έχει σκοπό να επιτεθεί εναντίον δυνάμεών της εκεί.
Η Wizz Air εκτελεί πτήσεις προς διάφορους προορισμούς στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά την αναστολή των δρομολογίων της προς την Κισινάου, σχεδιάζει να προσφέρει περισσότερες πτήσεις προς και από τη ρουμανική πόλη Ίασι, κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.
Το αεροδρόμιο της Κισινάου συγκαταλέγεται στα πλησιέστερα για τους Ουκρανούς, καθώς οι επιβατικές πτήσεις στη χώρα τους έχουν ανασταλεί αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός πριν από έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Πριν από μερικές ημέρες, η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας κατήγγειλε προσπάθειες «αποσταθεροποίησής της» από τη Μόσχα, ενώ ήδη από το ξέσπασμα του πολέμου εκφράζει φόβους πως θα γίνει ο «επόμενος στόχος» του ρωσικού στρατού.
Είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της από τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία, προτού οι πτήσεις ξαναρχίσουν την 21η Μαρτίου 2022. Ωστόσο, πάνω από την επικράτειά της έχουν περάσει ρωσικοί πύραυλοι, ιδίως τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιανουάριο.
Συντρίμμια πυραύλων έχουν εντοπιστεί επανειλημμένα στη μολδαβική επικράτεια.
Η Wizz Air είναι ο πρώτος αερομεταφορέας που ανακοίνωσε πως έλαβε τέτοια απόφαση. Η εταιρεία, αξιοσημείωτα, εκτελούσε περί το ένα τρίτο των πτήσεών της από και προς την Κισινάου.
Πάντως ο ρουμάνικος εθνικός αερομεταφορέας Tarom, η Air Moldova και η Turkish Airlines συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις που εξυπηρετούν τη μολδαβική πρωτεύουσα.
ΚΥΠΕ
Σχετικά

Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για το Πάσχα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Τα 10 κορυφαία κάμπινγκ στην Ευρώπη για φυσιολάτρες – Και ένα ελληνικό στη λίστα του Guardian
Από απομονωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας και δάση της Σουηδίας, μέχρι μεσαιωνικά τοπία στη Σλοβενία και ήρεμες γωνιές στην Πορτογαλία

Τα σκαλιά σε πέντε μέρη σε όλο τον κόσμο που οδηγούν στον… παράδεισο
Αμέτρητα σκαλοπάτια που όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα ανέβει κανείς


Κλειστό θα παραμείνει έως και τις 11 Μαΐου το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δες την σχετική ανακοίνωση

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
Αίθριος ο καιρός σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη τις μέρες του Πάσχα

Πάσχα στην Ελλάδα: 6 νησιά που μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα κατανυκτικά τους έθιμα
Μοναδικοί προορισμοί που παραδοσιακά έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αυτή την περίοδο


Δωρεάν στάθμευση για τις γιορτές στον Στρόβολο
Από τη Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, 22 Απριλίου 2025

Ποια είναι η νέα ισπανική σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix τώρα
Ένας καινούριος κοινωνιοπαθής νεαρός δολοφόνος πήρε τη θέση του προηγούμενου στο top 10 της πλατφόρμας.

Τα μυστικά πίσω από την εμβληματική σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζει να προβάλλεται στις τηλεοράσεις η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

«And Just Like That»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της τρίτης σεζόν που κάνει πρεμιέρα στα τέλη Μαΐου
Η Κάρι Μπράντσο ξανασμίγει με τον Έινταν