Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2023
Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, 4 Απριλίου 2023, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022 με τη βράβευση τριών δημιουργών του θεάτρου.
Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονεμήθηκε στη σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, θεατρική παραγωγό, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Εδουάρδο Γεωργίου και το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα.
Την φορτισμένη με συγκίνηση τελετή παρακολούθησαν και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό εκλεκτοί καλεσμένοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, ο Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, οι Βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Κουκουμάς, Χρίστος Χριστόφιας, Μαρίνος Μουσιούττας, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Ζαννέτου Χριστοδουλίδου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα και τα Μέλη Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, Ευανθία Σάββα, Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.
Τελετή απονομής
Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά.
Σκεπτικό Βράβευσης
Φίλεργη δημιουργός, φύση αεικίνητη και ανήσυχη, ακούραστο, επίμονο, τολμηρό πνεύμα, που εδώ και τριάντα έτη διαγράφει με συνέπεια μια πολύπλευρη πορεία στη θεατρική ζωή της Κύπρου, από την εστία του Θεάτρου Ένα έως τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της θεατρικής της ομάδας Σόλο για Τρεις.
Στρίντμπεργκ, Πιραντέλο, Ιονέσκο, Μπέκετ, Ζενέ, Πίντερ είναι ένα δείγμα από το ρεπερτόριο που υπηρέτησε, στο οποίο έχει πάντα τη δική του ξεχωριστή θέση το κυπριακό έργο. Μια έντιμη δημιουργός που καταπιάνεται με σοβαρότητα, ταπεινότητα και ξεκάθαρο όραμα με το σύγχρονο ρεπερτόριο, αλλά και δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσήλωση στην εγχώρια δραματουργική παραγωγή. Συμμετέχει ενεργά και με συγκινητική δοτικότητα σε κάθε δράση που στοχεύει στην ανάδειξη της πλούσιας θεατρικής μας κληρονομιάς, αλλά και στη θεμελίωση ενός καλλιτεχνικού θερμοκηπίου απ’ όπου προκύπτουν νέοι καρποί.
Η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά γνωρίζει καλά το θέατρο. Και αυτό σημαίνει ότι δεν σταματά να θέτει ερωτήματα, δεν σταματά να αναζητά απαντήσεις, δεν σταματά να αγωνιά για την τέχνη της και τους ανθρώπους της.
Κατά την υπό κρίση περίοδο ήταν ιδιαίτερα αισθητό το στίγμα της στις σκηνοθεσίες των έργων της ομάδας Σόλο για Τρεις «Φωτεινή» της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα και «Λογιστικός έλεγχος (ή Ισλανδία, Ένας μοντέρνος μύθος)» του Άντριου Γουέστερσαϊντ και των Proto-type Theater.
Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης απένειμε το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον Εδουάρδο Γεωργίου.
Σκεπτικό Βράβευσης
Ο Εδουάρδος Γεωργίου ξεχώρισε κατά το έτος 2022 με τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές δημιουργίες του στα έργα «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, παραγωγή ΘΟΚ και «Χορεύοντας στη Λουνάσα» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, παραγωγή Θεατρική ομάδα Persona.
Τα καλλιτεχνικά αποτελέσματα που παρουσίασε ανέδειξαν με δημιουργικό, ευρηματικό και λειτουργικό τρόπο τα θεατρικά έργα και συμβάδισαν αρμονικά αλλά και συμπληρωματικά με τις σκηνοθετικές απαιτήσεις της κάθε παράστασης.
Συγκεκριμένα, στην παραγωγή «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» κατόρθωσε με μεθοδικότητα και μια ιδιαίτερα παιγνιώδη αισθητική να δημιουργήσει εικόνες που ανάβλυζαν χαρά, πρωτοτυπία και μια πηγαία θεατρικότητα.
Στην παράσταση «Χορεύοντας στη Λουνάσα» εστίασε στην αληθοφάνεια, συνθέτοντας με ρεαλισμό και εξαιρετική ακρίβεια ένα περιβάλλον που αναδείκνυε τα πρόσωπα και την ιστορία ενώ ταυτόχρονα ενέτασσε τους θεατές σ’ αυτήν.
Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς στον Αντρέα Κουτσόφτα.
Σκεπτικό Βράβευσης
Για το υπό κρίση έτος, ο Αντρέας Κουτσόφτας διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις παραγωγές «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιούλιου Βερν, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, παραγωγή ΘΟΚ, «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παραγωγή Hamm Broductions και «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, παραγωγή Θέατρο Διόνυσος.
Ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, που τον χαρακτηρίζουν η πλαστικότητα του σώματος, η αμεσότητα και η ευθύτητα της απεύθυνσης, η σκηνική εγρήγορση και η αλήθεια. Ο Αντρέας Κουτσόφτας με την τεχνική του ανταποκρίθηκε με ευελιξία στις προκλήσεις κάθε ρόλου, με ειλικρίνεια, τόλμη και εκρηκτικότητα στην έκφραση συναισθημάτων, και χρωμάτισε με θαυμαστή ποικιλία τις ερμηνείες του.
Συντελεστές τελετής
Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής
Κείμενα: Βαλεντίνος Κόκκινος
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Orestis Lazouras
Μουσική: Μαρία Σπίβακ
Styling: Orestis Lazouras
Επί σκηνής: Φώτης Νικολάου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πολυξένη Σάββα, Έλενα Καλλινίκου,
Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Οικονομίδης
Παραγωγή Βίντεο / Μοντάζ: Volume Films
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Ηχοληψία: Γιώργος Χριστοφή
Χειρισμός μηχανισμού σκηνής: Πέτρος Λουκά, Δώρος Τσολάκης
Χειρισμός προτζέκτορα: Γιάγκος Χατζηγιάννης
Συντονισμός / Οργάνωση: Μαρία Ευσταθίου, Άνδρη Διαμαντίδου
Την τελετή κάλυψε σε απευθείας μετάδοση το ΡΙΚ 2.
Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022
Πρόεδρος
Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ
Μέλη
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, φιλόλογος
Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης
Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος
Σχετικά
«5 Lesbians Eating a Quiche» για 3η χρονιά με νέο κύκλο παραστάσεων τον Ιανουάριο
Η παράσταση που ξετρέλανε το Αθηναικό και Κυπριακό κοινό επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε συνεργασία με το Wherehaus 612 και τους Point To
«Bodies in Motion»: Μια παιδική παράσταση σύγχρονου χορού με ζωντανή μουσική
Ένα ταξίδι εξερεύνησης μέσα από την κίνηση και την μουσική
Ανεβαίνει στη σκηνή το θεατρικό έργο «Απόπειρες για τη ζωή της»
27 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση
16 μελοποιημένα κείμενα σε μια ιδιαίτερη θεατρική μουσική παράσταση
Πάμε να δούμε τις εικόνες της ζωής μας
Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ατελείωτες μορφές ενός μεγαλείου" ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Μία συνύπαρξη του τότε, του τώρα και του μετά, σε μία θεατρική μουσική παράσταση
Το θέατρο Piccolo παρουσιάζει την νέα του θεατρική παράσταση «Μια Φούστα Παραμύθκια»
Μια μαγική θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου