Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2023
Στις ήσυχες γειτονιές του Αγίου Δομετίου, ο κόσμος μαζεύεται εδώ και χρόνια σε μια αυλή για να ξεσκάσει. Οι παρέες συναντιούνται στα τραπέζια με τα κοκκινόλευκα τραπεζομάντηλα, κάτω από τα φωτεινά λαμπάκια της αυλής. Άλλωστε, αυτή η αυλή είναι το πρώτο στοιχείο που θα σε κερδίσει, παρόλο που διαθέτει έναν προσεγμένο εσωτερικό χώρο. Τα καλοκαίρια είναι αλλιώς αν έχεις νόστιμους κυπριακούς μεζέδες και τον δροσερό αέρα μιας καλοκαιρινής βραδιάς.

Κατ’ αρχάς είναι ένα στέκι γνωστό για τους μεζέδες του, οπότε δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε κάτι άλλο παρόλο που το μενού του συμπληρώνουν ιδιαίτερα πιάτα. Ενδώσαμε όμως, και εκτός από τους μεζέδες παραγγείλαμε δύο επιπλέον, από τη λίστα με τα πιάτα ημέρας.
Από μπροστά σου περνούν 19 πιάτα, από όλες τις γεύσεις της κυπριακής κουζίνας. Η αρχή γίνεται με ολόφρεσκη σαλάτα, αλοιφές (ταχίνι, χούμους από παντζάρι και τζατζίκι) που απολαμβάνεις με ζεστή πίτα.

Τα δύο πιάτα ημέρας, παντρεύουν με μαεστρία ενδιαφέρουσες γεύσεις. Γραβιέρα Κρήτης σαγανάκι, που εξυψώνεται με λεμόνι και χαλούμι σε φύλλο κρούστας με μαρμελάδα ντομάτας και φιστίκι Αιγίνης από πάνω. Ό,τι και να πούμε, το χαλούμι είναι ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, για να καταλάβεις ακριβώς πόσο νόστιμος είναι αυτός ο συνδυασμός. Η μαρμελάδα ντομάτας «σπάζει» τη γεύση του χαλουμιού με τον πιο ενδιαφέρον τρόπο.
Όσον αφορά στους μεζέδες, έρχονται καλοψημένο λουκάνικο, χαλούμι, μανιτάρια, μελιτζάνες με φέτα και κοφτό μακαρόνι, μυρωδάτα σουβλάκια και σιεφταλιά, χοιρινή πανσέτα, ρόκκα με αβγά, αγκινάρες λεμονάτες με κόλιανδρο και μπούτι κοτόπουλο. Ανάμεσα σ’ αυτά, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τον χαρακτηριστικό τυλιχτό μουσακά που έχει πλέον ταυτιστεί με το μαγαζί αυτό. Είναι, ουσιαστικά, μουσακάς στην πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του, κάτι ανάμεσα σε τραγανό κανελόνι και spring roll με γέμιση κιμά, που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει ξανά και πρέπει σίγουρα να το βάλεις στη λίστα σου.
Για το φινάλε, σιγουρέψου πως έχεις χώρο για γλυκό αφού και στα επιδόρπια δίνει ρέστα. Λαχταριστό γαλακτομπούρεκο με μπόλικη γέμιση και τραγανό φύλλο ή μπακλαβαδάκια με παγωτό στη μέση. Αλλά, ό,τι και να κάνεις, το απίστευτο μιλφέιγ πρέπει να περάσει από το τραπέζι σου. Πεντανόστιμο, τραγανά φύλλα με κρέμα στο ενδιάμεσο και μαρμελάδα από πάνω που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Λίγο πριν φύγεις, αντιλαμβάνεσαι το λόγο που τόσος κόσμος αγαπά και στηρίζει το Ιστορικόν. Οι τόσες γεύσεις κυπριακής κουζίνας και τα εκλεκτά γλυκά είναι αυτό που χρειάζεσαι άμα θέλεις να βγεις να χαλαρώσεις με καλό φαγητό. Από την άλλη, το τόσο φιλικό, παρεϊστικο περιβάλλον σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, και το ότι βρίσκεται «κρυμμένο» στις γειτονιές της πόλης κάνει την βραδιά σου ακόμα πιο ιδιαίτερη.
(22 780555) Μαρκoυ Δράκου, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Instagram: To Istorikon
Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά

Brunch με θέα στο χωριό: 20 μοναδικές επιλογές
Ανακαλύψτε τα πιο όμορφα χωριά για ένα χαλαρό και γευστικό brunch στην εξοχή

Πλούσιο μπουφέ την Κυριακή σε 10 οικογενειακά εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η Κύπρος στο ποτήρι: Εργαστήρι γευσιγνωσίας κυπριακού κρασιού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Mε οδηγό τη συγγραφέα και εκπαιδεύτρια Φλωρεντία Κυθραιώτου

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού