Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2023
Ανοίγει σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου τις εντυπωσιακές οθόνες και το θόλο του προς όλο το κυπριακό κοινό το Πλανητάριο Κύπρου, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Με έμφαση στους νέους και στις επιστήμες, το Πλανητάριο δίνει την ευκαιρία σε όλους να μυηθούν στα μυστήρια του σύμπαντος...

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Χρύσανθος Φάκας, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μιλώντας στον Ανδρέα Δημητρόπουλο "Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο επιστημονικό εργαλείο", όπου θα "βλέπεις τα διαστήμοπλοια να παιρνούν από δίπλα σου, όπως και κομίτες και αστεροειδείς".
Το Πλανητάριο διαθέτει ένα θόλο με διάμετρο 21 μέτρα, εξ ου και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, και ένα από τα πιο υπερσύγχρονα σε όλη την Ευρώπη.
Οι επισκέπτες σ' αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πέρα από τη μαγεία του διαστήματος, ντοκιμαντέρ για τη φύση, τα ζώα και το περιβάλλον, στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ διαθέτει επίσης αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και εκθεσιακούς χώρους.
Επιπλέον, πέρα από αυτά, το Πλανητάριο διαθέτει και αστεροσκόπιο και τηλεσκόπιο και ηλιοσκόπιο.
Ακόμα, εικόνες από τα τηλεσκόπια, αστεροσκοπεία και άλλα πλανητάρια της γης, με τα οποία το πλανητάριο Κύπρου είναι συμβεβλημένο, θα προβάλλονται «ζωντανά» στον υπερσύγχρονο θόλο του πλανηταρίου και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν εικόνες από εκλείψεις, μετεωρίτες, τον έναστρο ουρανό όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και άλλα φαινόμενα που είναι ορατά μόνο από συγκεκριμένα σημεία της γης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου, στο πλανητάριο τα παρευρεθεί ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος στις 18:30 θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Επιστροφή στη Σελήνη». Θα ακολουθήσει στις 20.00 συναυλία Μουσικής Δωματίου Κύπριων Μουσικοσυνθετών.

Mιλώντας στην τελετή εγκαινίων που πραγματοποίηθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι"Το Πλανητάριο- Αστεροσκοπείο, το οποίο στελεχώνεται από μια έμπειρη και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, και το πιο σύγχρονο μέχρι στιγμής, διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό.
Το σύμπλεγμα των πολυλειτουργικών χώρων και υπηρεσιών του Πλανηταρίου, ως ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που τίθεται πλέον στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο, θα αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης και κατάρτισης. Η παρουσία της Υπουργού Παιδείας εδώ είναι και η καλύτερη ένδειξη για το πώς θα αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Παιδείας.

Ήδη, το Πλανητάριο, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού «Interstellar Institute», είναι συμβεβλημένο με παρόμοια ιδρύματα του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη διεθνή προβολή του, αυξάνοντας τη δυναμική του, φέρνει την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και πολιτισμικών του δράσεων.
Πέραν της επιστημονικής του σπουδαιότητας, το Πλανητάριο, ως επισκέψιμος χώρος για το ευρύ κοινό, επιτρέποντας τη βιωματική επαφή, θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικιακή ομάδα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παρατήρησης φαινομένων, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας".

Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής

Οι πινακίδες που θα δούμε σε 6 σημεία του Πρωταρά [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Δήλωσε ενδιαφέρον για να δεις και εσύ την επιχείρησή σου στο κέντρο του Πρωταρά