Εκδρομές να πας , Guide

Ένα υπέροχο πετρόκτιστο χωριό, που αξίζει να ανακαλύψεις

Το αγροτουριστικό χωριό της Τόχνης, αναβαθμίζεται

Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2023

Με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών στην Τόχνη, ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, με ιστορία πάνω από δέκα ίσως και είκοσι αιώνες, έχει υλοποιηθεί πρόσφατα μια σειρά από έργα.

Σε ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον χρονογράφο Μαχαιρά, η Αγία Ελένη, μετά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους έκτισε στην Τόχνη ένα γεφύρι και μια εκκλησία στο ακριβές σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης».

Στην εκκλησία η Αγία Ελένη προικοδότησε διάφορα εκκλησιαστικά είδη, με πολυτιμότερο ένα μέρος του Τιμίου Σταυρού που σήμερα βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία των Λευκάρων. Επίσης στις εκκλησίες και στα παρεκκλήσια της περιοχής διασώζεται μια ανάλογη σε μέγεθος και ποιότητα κληρονομιά πέντε αιώνων, ενώ μεγάλης αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνες βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στο παρακείμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλείστες εκ των οποίων αποδίδονται στον Λουκά Τοχνίτη, τον πιο αξιόλογο αγιογράφο του 17ου αιώνα».

Ακόμα η συγκεκριμένη εκκλησία του 19ου αιώνα «είναι ίσως η μοναδική ανά το παγκόσμιο που είναι κτισμένη πάνω σε γεφύρι. Πολύ πρόσφατα η εκκλησία φωτίστηκε με τη στήριξη της ΕΤΑΠ Λ/κας μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τόχνης και την Μητρόπολη Τριμυθούντος. Επίσης στο Εκκλησιαστικό Μουσείο φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια μεταξύ των οποίων ο σπάνιος αμφιπρόσωπος σταυρός, η μεγάλων διαστάσεων εικόνα της «Αποκαθήλωσης» και άλλες φορητές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας».

Σημειώνεται ότι «πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εικονική περιήγηση του εν λόγω μουσείου στα πλαίσια του έργου Larnaka Virtual Museums (πρόσβαση μέσω της σελίδας https://virtuallarnakaregion.com/Ecclesiastical-Museum-of-Tochni/)». Η ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ετοιμάζουν εικονική τρισδιάστατη αναστήλωση της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας του 14ου αιώνα αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό, ερείπια της οποίας βρίσκονται σε ύψωμα στον πυρήνα της Τόχνης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΠ «στο χωριό υπάρχει επίσης μονοπάτι της φύσης μήκους 2.8 χλμ, ενώ η Τόχνη είναι ένας διακεκριμένος αγροτουριστικός προορισμός γεγονός που έδωσε ώθηση στην αποκατάσταση των παραδοσιακών οικιών του χωριού και στη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στην πλειοψηφία των αναπαλαιώσεων χρησιμοποιείται η «πέτρα της Τόχνης» η οποία λαξεύεται στη γύρω περιοχή, ενώ σήμερα λειτουργούν 11 αδειούχα αγροτουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 132 κλινών καθώς και άλλοι 10 τουλάχιστον χώροι διαμονής».

Στο κέντρο του χωριού «λειτουργεί ένα εκ των μεγαλύτερων ανά το παγκύπριο Ποδηλατικό Κέντρο ενώ ένα καινούριο πάρκο αθλοπαιδιών περιλαμβάνει μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδότοπο».

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της επαρχίας Λάρνακας «ο εξωραϊσμός της κοίτης του ποταμού «Καμάρα» ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, οδεύει προς ολοκλήρωση. Το έργο περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρο εκδηλώσεων, μεγάλης έκτασης πεζόδρομο, χώρους πρασίνου, φύτευση πέραν των 1500 δέντρων και φυτών, γεφύρια για αυτοκίνητα, τρεις πεζογέφυρες και πλακόστρωση όλης της κοίτης του ποταμού, το νερό του οποίου θα ρέει σχεδόν ολόχρονα», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close