Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

50 (μοναδικές) εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Κύπρο το καλοκαίρι

Oι συντάκτες του Check in Cyprus γράφουν για το δικό τους κυπριακό καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2023

Καλοκαίρι στην Κύπρο σημαίνει παραθαλάσσιες εξορμήσεις και πλήρης αποφόρτιση στις χρυσές αμμουδιές με ένα παγωμένο κοκτέιλ στο χέρι.

Σημαίνει, όμως, και εκδρομές στο βουνό, απ’ αυτές που ξεκινούν πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα, βόλτες με την παρέα, γεύσεις και αρώματα που σε συνεπαίρνουν και επαναφέρουν αναμνήσεις.

Γι’ αυτό και η συντακτική ομάδα του Check in Cyprus προτείνει γεύσεις, εκδρομές, τοπία και εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις, για να γεμίσεις το δικό σου φετινό καλοκαίρι με νέες στιγμές, που θα θυμάσαι για πάντα.

rebuke.jpg
Re.Buke Lounge

Θεώνη Παναγή

  • Καλοκαίρι σημαίνει καρό τραπεζομάντηλα, οικογενειακή ατμόσφαιρα, και προσεγμένα πιάτα παραδοσιακής κουζίνας στα ταβερνάκια της πλατείας! Εξ ου και δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, αράζουμε “Στα Ούζα μας” (99349295), για ουζάκι και ελληνικά μεζεδάκια, δοκιμάζουμε ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της πόλης στον “Άρη” (25349051), θαυμάζουμε τη «Μέλισσα» (99923933), το υπέροχο σκηνικό και τα πειραγμένα μεζεδάκια της και διασκεδάζουμε με μεζέ και live μουσική στον «Οινέα» (96402323). Η Γωνιά του Πεπέ (99581922) έβγαλε επίσης τα τραπεζάκια του στην πλατεία κκαι σερβίρει παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες.Υπάρχει περίπτωση να τελειώσεις την έξοδό σου χωρίς να κάνεις μια στάση στο Μαντάμ για το καθιερωμένο ποτό στον πεζόδρομο, απολαμβάνοντας τα vibes του πιο ‘in’ μαγαζιού της πόλης; Καμία.
  • Ψάρι και μπάνιο πάνε μαζί. Κι επειδή δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, κλείνουμε τραπέζι στη γραφική και βραβευμένη με Cyprus Eating Award «Μελάντα» (99565336) στην Αυδήμου και συνδυάζουμε θαλασσινές γεύσεις, υπέροχη θέα και βουτιές! Στα must-eat είναι τα φρέσκα ψάρια και οι μεζέδες.
  • Η παραλία Μακένζι μπορεί το καλοκαίρι να φαντάζει ιδανική επιλογή για μπάνιο και άραγμα σε κοσμοπολίτικο σκηνικό, αλλά αποτελεί και επιλογή για βραδινή βόλτα. Για φαγητό κάνουμε στάση στο υπέροχο Re.Buke (24626212) και επιλέγουμε πάστα με θαλασσινά!
  • Μη χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις cocktail με θέα το ηλιοβασίλεμα στο εντυπωσιακό LPM Restaurant (25862222) στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, στη Λεμεσό! Άραξε στη βεράντα του και θα μαγευτείς. Αν, μάλιστα, αποφασίσεις να μείνεις εκεί και για φαγητό, προτείνω να δοκιμάσεις τη δροσερή burrata, τα σπιτικά pasta με το ραγού, ακόμα και τα υπέροχα σαλιγκάρια.
  • Καλοκαίρι χωρίς ζουμερό οφτό, παγωμένη μπίρα και καλή παρέα δεν γίνεται. Εξ ου κι αν ξεμείνεις στην πρωτεύουσα πέρνα από τον «Πορφύριο» στην Περιστερώνα (99625690). Εναλλακτικά, δοκίμασε τον «Μουσικό» στη Σωτήρα (23828833).

4.jpg

Νάκης Αντωνίου

  • Ένα σημείο που μπορεί να συνδυάσει περπάτημα και ασύγκριτη θέα, είναι χωρίς αμφιβολία το φράγμα Ξυλιάτου. Στην επαρχία Λευκωσίας, θα το βρεις εύκολα αν οδηγήσεις πέρα από το χωριό Αγία Μαρίνα. Η θέα θα σε συνεπάρει, μοιάζει με τοπίο που θα συναντούσες σε κάποιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κι όμως είναι στην Κύπρο. Μπορείς να απολαύσεις τη φύση ή να περπατήσεις το, σχετικά εύκολο, κυκλικό μονοπάτι απόστασης περίπου 4 χιλιομέτρων, μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο. Επειδή όμως σίγουρα θα θέλεις να γεμίσεις μπαταρίες μετά, κατευθύνσου προς την Αγία Μαρίνα για νόστιμο brunch στο Boukkoma (Κοινοτικό Πάρκο Αγίας Μαρίνας, 95966252). Αν η εκδρομή παρατραβήξει και αναζητάς κάπου να καθίσεις για φαγητό, ο ίδιος χώρος για τα βράδια του καλοκαιριού θα μετατρέπεται σε ταβερνείο, με πιατάκια με βάση τον κυπριακό μεζέ και διάφορα είδη σχάρας (και οφτό, τις Πέμπτες).
  • Οι θάλασσες του Πρωταρά δεν χρειάζονται συστάσεις, πόσω μάλλον το Fig Tree. Τα πεντακάθαρα νερά και η χρυσή άμμος γίνονται κάθε χρόνο πόλος έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για τουρίστες. Αν θέλεις να πάρεις μια δόση θάλασσας χωρίς την πολυκοσμία, χρειάζεται μόνο να πας προς τις αποβάθρες, δίπλα στην παραλία και μπροστά από τα ξενοδοχεία. Ο περιορισμένος χώρος στην κάθε αποβάθρα θα σου επιτρέψει να απολαύσεις τη θάλασσα του Fig Tree σε απομόνωση. Άσε που επειδή είναι φτιαγμένες από ξύλο δημιουργούν τα πιο όμορφα κάδρα για φωτογραφίες. Στη συνέχεια, πάνω στην παραλία, πας για δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και εκλεκτά πιάτα για μεσημεριανό, στο Siko Seaside (Παραλία Fig Tree, Δημήτρη Λάγιου 7, 96370610).
  • Για λίγο περισσότερη άσκηση, πας σε ένα -σχετικά- εύκολο μονοπάτι, στην Πέγεια. Ο λόγος φυσικά για το Φαράγγι του Άβακα. Το ξακουστό μονοπάτι μπορεί να σε πάει πάνω σε βράχους και μέσα από λίμνες για να το περπατήσεις, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο αφού περνάς μέσα από τους πανύψηλους βράχους με τον ιδιαίτερο σχηματισμό. Επίλεξε να ξεκινήσεις το μονοπάτι νωρίς το πρωί, για να μη σε «χτυπήσει» ο ήλιος του μεσημεριού. Για ξεκούραση και φαγητό, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς το Βικλάρι (Φαράγγι του Άβακα, Πέγεια, 26 991088), την ταβέρνα με την πιο όμορφη θέα, όπως την αποκαλούν. Καλοψημένα πιάτα σχάρας σε έναν πανέμορφο κήπο, με εκπληκτική θέα για να γεμίσεις μπαταρίες.
  • Αν είσαι στη Λευκωσία και θέλεις μια σύντομη, ολοκληρωμένη απόδραση, η απρόσμενη επιλογή είναι ο Λυθροδόντας. Κλείσε διαμονή στο «Σπίτι στο Χωρκό», ένα υπέροχο, πετρόκτιστο κατάλυμα με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, μεγάλη εσωτερική αυλή και πισίνα. Βρίσκεται, επίσης, ακριβώς δίπλα από την πλατεία του χωριού, ιδανικό σημείο για χαλαρές, βραδινές βόλτες.
  • Το ιδανικό καλοκαιρινό σενάριο έρχεται να ολοκληρώσει «το καλύτερο μαχαλεπί της Λευκωσίας» όπως είναι γνωστό. Το απόλυτα δροσιστικό κυπριακό έδεσμα θα το βρεις σε ένα γραφικό σκηνικό, στο σωματείο / καφενείο ΕΛΗΑ Λυθροδόντα (Αγίας Ελένης 5, Λυθροδόντας). Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς.
  • Αυτό που ίσως υποτιμούμε συχνά κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι απογευματινές βόλτες στην πόλη. Στην Παλιά Λευκωσία, η οδός Ερμού και οι γύρω παράδρομοι είναι ιδανικοί γι’ αυτό ακριβώς. Περπατάς ανάμεσα σε ενδιαφέροντα καταστηματάκια και εργαστήρια με ανθρώπους που σε χαιρετούν χαμογελαστά στο πέρασμά σου, σε δρόμους γεμάτους όμορφες εικόνες. Μιας και θα είσαι στην περιοχή, μην ξεχάσεις να καθίσεις στο Καφενείο «Απόμερο» (Πολυβίου 24, παλιά Λευκωσία, 97790089) για πεντανόστιμο, ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο και καφεδάκι, ή παγωμένη λεμονάδα.

Filfar coffee shop monagri fb.jpg
Filfar coffee shop - Moνάγρι

Δέσποινα Χριστοδούλου

  • Αν ψάχνεις πεντακάθαρα νερά για δροσερές βουτιές, κάνε στάση στην παραλία Καλαμιές στον Πρωταρά. Μια υπέροχη παραλία με χρυσή αμμουδιά και βοτσαλάκια, που θα σε σαγηνέψει με την πρώτη ματιά. Μόλις διψάσεις, ανέβα τα σκαλιά του γνωστού beach bar «Αντάμωμα» (23814000), για να πιεις τον καφέ ή το κοκτέιλ σου και ζήσε μιαν άκρως καλοκαιρινή εμπειρία με την παρέα σου.
  • Σκέφτεσαι να ανηφορήσεις προς ένα γνωστό - άγνωστο χωριό; Eπισκέψου το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού Μονάγρι της επαρχίας Λεμεσού, και στη συνέχεια κάνε στάση στο Filfar coffee shop (99402024), για χορταστικό πρόγευμα.
  • Το νησάκι όπου ζούμε κρύβει πολλές εκπλήξεις και «διαμαντάκια», που πιθανόν δεν γνωρίζεις, όπως σπηλιές μοναδικού φυσικού κάλλους, που θα σε καθηλώσουν και σίγουρα αξίζει να τις γνωρίσεις. Μία από αυτές είναι η σπηλιά που κρύβεται κάτω από το πανέμορφο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, στην Αγία Νάπα. Η θαλάσσια σπηλιά θα σε εντυπωσιάσει με τα κρυστάλλινα νερά που χρωματίζονται από τις κρυφές ομορφιές της φύσης. Κι επειδή μετά από αυτό το ταξίδι που θα κάνεις μέχρι να φτάσεις εκεί, σίγουρα θα σε πιάσει λιγούρα, κατευθύνσου προς το Konnos Kiosk Bar (99527061) για καφέ και σνακ.
  • Παραλία, αεράκι και παγωμένος καφές! Αυτά θα συναντήσεις αν επιλέξεις να πας για κολύμπι στη «Δημοτική Πλαζ» στο Λατσί. Όταν δροσιστείς, επισκέψου το κουκλίστικο παραθαλάσσιο μπαράκι της περιοχής, Island Beach Bar (97754374), για νόστιμο φαγητό και δροσερά κοκτέιλ.
  • Είσαι "μέσα" για πεζοπορία σε ένα υπέροχο μονοπάτι; Αν ναι, τότε ετοίμασε backpack και οργάνωσε περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης «Σύμβουλας», που βρίσκεται στο δάσος Πάφου στην κοιλάδα της Γιαλιάς. Έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού Νέα Δήμματα, διασχίζει το κρατικό δάσος στην περιοχή “Το αργάκι του Σύμβουλα“, περνά από τις τοποθεσίες Μαύρες - Περβόλι και καταλήγει στην κοινότητα του Πωμού. Μόλις τελειώσεις, κάνε στάση στην Κούλλα (96589533) στον Πωμό για να απολαύσεις θεϊκό σάντουιτς με την καλύτερη θέα.

7 kleidia.jpg
7 Κλειδιά

Ανδρέας Κάτσιης

  • Στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας θα πετύχεις ένα beach bar, που είναι, όπως θα έπρεπε να είναι τα beach bar σε όλο το νησί, το Akakia (96 277200). Συνιστούμε να πας εκεί από νωρίς, για να βρεις καλό σημείο κοντά στη θάλασσα ή καναπέ με θέα τη θάλασσα, για να αράξεις χαλαρά μέχρι αργά το απόγευμα. Παγωμένες μπίρες που έρχονται σε bucket, αν το σηκώνει η παρέα, πολύ καλές επιλογές σε cocktails και μουσική για upbeat καταστάσεις. Για ψαράκι προτείνουμε είτε το πλήρως ανακαινισμένο deck του Pentaschoinos Seafood Experience (24440044), είτε την ψαροταβέρνα του Μάμα (99668896), για πιο παραδοσιακές καταστάσεις.
  • Ποιος είπε ότι η Λευκωσία δεν είναι καλοκαιρινός προορισμός; Μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η ζέστη να μην επιτρέπει ιδιαίτερες μετακινήσεις, όταν όμως πέφτει ο ήλιος και αρχίζει να φυσάει αυτό το υπέροχο δροσερό αεράκι, τότε η πόλη αλλάζει όψη. Οπότε, αν βρίσκεσαι Λευκωσία, ετοιμάσου για απογευματινή ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης. Ιδανική ώρα κατά τις 6:00 μ.μ. Αν δεν έχεις δικό σου ποδήλατο κανένα πρόβλημα, μπορείς να ενοικιάσεις ένα από τους κατά τόπους σταθμούς που υπάρχουν στην πρωτεύουσα. Ιδανικά προτείνουμε τον σταθμό που θα βρεις έξω ακριβώς από το Κυπριακό Μουσείο, ώστε να απολαύσεις τη διαδρομή που διαπερνά όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Και αφού κουραστείς, θα καθίσεις για ποτό και σνακ στα «7 Κλειδιά» (22103857), με τον Σταύρο να σου προτείνει εξαιρετικές ετικέτες κρασιού, τον Ξένιο να ανεβάζει τη διάθεση με τις μουσικές του επιλογές και τον Φοίβο να σε υποδέχεται πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο!
  • Ένας φίλος λέει συχνά πως «σαν την Πάφο εν έσιει» και, παρότι μη Πάφιος, τον επιβεβαιώνω πλήρως. Ετοιμάστε μπαγκάζια και βάλτε στο GPS «Λατσί, παραλία Ασπρόκεμνος». Δεν θα την βρείτε εύκολα, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις mainstream παραλίες της περιοχής, κάτι που συνεπάγεται φυσικά πως δεν είναι και οργανωμένη, ωστόσο, με το που φτάσετε εκεί το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Για φαγητό θα πάτε φυσικά στα «Σουβλάκια του Φύτου» (26632965) στον Κάθηκα. Εκεί θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της περιοχής, με υπέροχη θέα τους αμπελώνες. Φροντίστε να πάτε λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ώστε να απολαύσετε τη μοναδική αυτή θέα.
  • Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, κι όμως η Λεμεσός διαθέτει ακόμη και μία άλλη πλευρά, πιο εναλλακτική, πιο απλή, πιο προσβάσιμη. Εάν γουστάρεις παραλίες ήσυχες και ειδυλλιακές, θα βρεθείς στα White Rocks του Governor’s Beach. Το νερό στην περιοχή είναι λίγο πιο κρύο, αλλά αξίζει κάθε λεπτό η εμπειρία που θα ζήσεις σε αυτό το πραγματικά μαγευτικό τοπίο. Για φαγητό θα παραμείνεις στο ίδιο mood, απολαμβάνοντας αυθεντικό μεζέ και σουβλάκι σε έναν χώρο κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, που παρέμεινε «κολλημένος» στη δεκαετία του ’80 και αυτό το λέμε για καλό! Στο BEMRS Social Club (25321634) θα βρεθείς αναμφίβολα σε μία μηχανή του χρόνου, θα φας μερακλίδικο μεζέ παρέα με παγωμένη μπίρα και τη θάλασσα στα πόδια σου.
  • Και επειδή καλοκαίρι δίχως Αγία Νάπα και Πρωταρά είναι σούβλα χωρίς αλάτι, δεν νοείται να μην κάνεις βουτιές στην πιο υπέροχη ακτογραμμή της ελεύθερης Κύπρου. Ξεχωρίζουμε το νησάκι της Αγίας Θέκλας και την παραλία της ΜΜΑΔ. Για φαγητό; Δεν τίθεται καμία συζήτηση αφού το κλέφτικο και οι μπριζόλες του Κωσταρή (23822046) στη Δερύνεια είναι οι πραγματικές αμαρτίες του καλοκαιριού, που κανείς δεν πρέπει να αποφύγει.

ταβέρνα Kanalli.jpg
Ταβέρνα Kanalli

Κλεάνθης Κλεάνθους

  • Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο είναι μια μονοήμερη εκδρομή στον Πωμό, ένα χωριό που ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά του. Ψαράκι αργά το μεσημέρι στην ταβέρνα Kanalli (99567056), με την απίστευτη θέα και λίγο πιο μετά, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, βουτιές και παγωμένη μπίρα στο Coco Bloco (99020340), το -πιο ακομπλεξάριστο- beach bar που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
  • Αφού θα μπεις στη διαδικασία να οδηγήσεις πολλά χιλιόμετρα για να φτάσεις στον Πωμό, τότε “επιβάλλεται” να κάνεις μία στάση στην καντίνα της κυρίας Κούλλας (Koullas Sandwiches, 96589533) και να δοκιμάσεις τα λαχταριστά και πεντανόστιμα σάντουιτς που φτιάχνει.
  • Προσωπικά λατρεύω τις εναλλακτικές, μη οργανωμένες παραλίες, γι’ αυτό πολύ συχνά επιλέγω για τις βουτιές μου την πανέμορφη παραλία των kitesurfers ανάμεσα σε Αυδήμου και Παραμάλι, κοντά στο εστιατόριο “Κερύνεια” (99679451), το οποίο παρεμπιπτόντως σερβίρει νόστιμο ψαράκι.
  • Αν σκοπεύεις να περάσεις τις διακοπές σου στην Πόλη Χρυσοχούς, ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείς λίγο πριν φτάσεις εκεί είναι το “Sto Mouseio Beer Garden” (96094945), στο χωριό Ακουρδάλεια. Ένα cosy spot μέσα στο πράσινο, όπου μπορείς να δοκιμάσεις νόστιμο brunch, μεσημεριανό και κοκτέιλ απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα, αλλά και να περιηγηθείς στο όμορφο μουσείο λαϊκής τέχνης.
  • Tέλος, θα σου πρότεινα να περπατήσεις το ακαταμάχητης ομορφιάς μονοπάτι της φύσης στο Φαράγγι του Άβακα, το οποίο θα πετύχεις ακολουθώντας τον δρόμο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Και αφού σίγουρα θα πεινάσεις μετά το πολύωρο περπάτημα, μπορείς να πας για θαλασσινά στο εστιατόριο “Άγιος Γεώργιος” (26621306) , που βρίσκεται στην περιοχή, με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close