Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

To Nicosia Book Fest ανακοίνωσε το πρόγραμμά του

Ένα Φεστιβάλ για όλους τους λάτρεις του βιβλίου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023

Το Nicosia Book Fest είναι έτοιμο να μας υποδεχθεί για άλλη μια φορά τον Οκτώβριο, φέρνοντας μαζί του περισσότερη χαρά και περιεχόμενο από ποτέ. Φέτος, το φεστιβάλ επιστρέφει ανανεωμένο και πλουσιότερο από κάθε άλλη χρονιά, με δράσεις και παρουσιάσεις που απευθύνονται σε όλους τους λάτρεις του βιβλίου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το φεστιβάλ θα λάμψει με ένα πλούσιο πολιτιστικό υπερθέαμα, χωρισμένο σε τέσσερις διαφορετικές σκηνές: τη Λογοτεχνική, την Παιδική, το Αναλόγιο και την Κεντρική. Συνολικά, πάνω από 70 δράσεις θα παρουσιαστούν σε αυτές τις σκηνές, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δεκάδες δραστηριότητες, να επισκεφτούν πάνω από 60 περίπτερα εκδοτών, βιβλιοπωλών και άλλων οργανισμών, και να συνομιλήσουν με συγγραφείς.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα μελοποιημένης ποίησης του Ναζίμ Χικμέτ, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη και την  Κυριακή η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» θα παρουσιάσει το έργο Ο Τσετσέ. Όλες οι δράσεις και παρουσιάσεις στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Το φετινό φεστιβάλ θα τιμήσει τη χώρα της Κίνας, που θα παρουσιαστεί μέσα από ένα ειδικό περίπτερο με δεκαδές οργανισμούς και μια πολυπληθή αντιπροσωπεία από εκδοτικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί η κινεζική λογοτεχνία και πολιτισμός και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές στον τομέα του βιβλίου στην Κύπρο μέσω της συνεργασίας με τους κύπριους συγγραφείς και οργανισμούς του βιβλίου.

Επιπλέον, στο φεστιβάλ αυτό θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο "transform europe!" - ένα δίκτυο που συμμετέχουν 39 ευρωπαϊκές οργανώσεις από 23 χώρες που ασχολούνται με την πολιτική εκπαίδευση και την κριτική επιστημονική ανάλυση. Στην Κύπρο, συμμετέχει το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, και οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το έργο του και τις εκδόσεις του, καθώς και με εκδόσεις άλλων ερευνητικών ινστιτούτων που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Το Nicosia Book Fest, που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ακρόπολης στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2023 (10:00 – 22:00), ενώ στις 5-6 θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η επίσημη έναρξη την Παρασκευή 6/10 στην αίθουσα Σπηλιές στο Πάρκο Ακρόπολης στις 19:00.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Δήμο Στροβόλου, την Ελληνική Τράπεζα, την ΟΠΑΠ Κύπρου, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το transform europe! και πολλούς άλλους.

Το Nicosia Book Fest έχει αξιολογηθεί με την ευρωπαϊκη διάκριση EFFE Label 2022-2023 - Europe For Festivals, Festivals for Europe.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.nicosiabookfest.com

Ελάτε να απολαύσουμε μια γιορτή του βιβλίου γεμάτη χαρά, γνώση και πολιτισμό!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

7/10

10:00 ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
10:15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Όταν η ποντικίνα
εµπιστεύτηκε έναν άγνωστο 
µε τη Γεωργία Κυριάκου
Μια ιστορία που διδάσκει τα παιδιά ότι δεν πρέπει ποτέ να εµπιστευτούν έναν άγνωστο µε ό,τι και αν τα δελεάσει. Για παιδιά 3-7 ετών.

11:00 ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ιστορίες να Ονειρεύεσαι!
Εορταστικό κλείσιµο ενός προγράµµατος φιλαναγνωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού και του βιβλιοπωλείου Rivergate. Τα σχολεία παρουσιάζουν σε έκθεση τις εργασίες τους.

11:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σκόρπιες σελίδες από το Ηµερολόγιο του Τριγωνοψαρούλη
µε τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο
Έλα να θυµηθούµε τις περιπέτειες του πιο αγαπηµένου ψαριού όλων των βυθών και να σχεδιάσουµε µαζί τις νέες ιστορίες του. Βοηθός µας η µουσική, η ζωγραφική, τα παιχνίδια ρόλων και οι τεχνικές δηµιουργικής γραφής. Έλα, αφού είσαι αναγνώστης του, γίνε και συνδηµιουργός του! Η θαλασσοπεριπέτεια τώρα ξεκινά…

12:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Όταν η φαντασία πάει σχολείο!
µε τη Δέσποινα Λιαράκου
Η Λίνα πλάθει µε τη φαντασία της υπέροχες ιστορίες. Τι θα γίνει όµως όταν έρθει η ώρα να πάει σχολείο; Ελάτε να το ανακαλύψουµε µαζί σε µια ευφάνταστη, διαδραστική παρουσίαση µε παιχνίδι, µουσική και κατασκευές. Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΤΕΛΕΙΑ.

12:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
To
σηµειωµατάριο ενός booklover
µε τη Μαρία Γκεράλντα Ζύκα Νίκτις
Ένα βιβλίο για τη φιλαναγνωσία και εξοικείωση µε τη διαδικασία καταγραφής σηµειώσεων, που βοηθά τη µνήµη των µικρών βιβλιοφάγων.

15:00 ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 
µε το αγαπηµένο µελισσάκι τον Μπουλουµπίνο
Κανείς δεν πρέπει να αδιαφορεί για το τι συµβαίνει στο περιβάλλον. Ανήκουµε όλοι στο ίδιο ΟΙΚΟσύστηµα. Σπίτι όλων µας η Γη, φωνάζει ο Μπουλουµπίνος παντού να ακουστεί, και έχει στήσει παρέα µε όλα τα µελισσάκια ένα καταπληκτικό κυνήγι θησαυρού. Έλα να παίξεις και να βοηθήσεις να σωθεί ο πλανήτης µας. Γιατί ο θησαυρός είναι … έκπληξη!
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest και το βιβλιοπωλείο Rivergate.

16:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Κουτί του Σιλάν
µε την Άλκηστη Χαλικιά
Το κάθε κουτί ένας µικρός κόσµος για το κάθε παιδί! Όµως ο Σιλάν δεν ανοίγει το δικό του κουτί. Κανείς δεν γνωρίζει τι έχει µέσα, µέχρι που οι φιλίες του µε τα παιδιά βαθαίνουν και τον κάνουν να τους εµπιστευτεί.

16:45 ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Βιβλία µέσα σε βιβλία!  
µε την  Άννα Κουππάνου
Πώς παίζουµε µε τα βιβλία; Πώς τα διαβάζουµε; Πώς βρίσκουµε καινούριες ιστορίες, ήρωες, ιδέες από τις ιδέες τους, καινούρια βιβλία µέσα στις σελίδες τους;

17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η αγκαλιά που ψήλωνε
µε τον Μάριο Μάζαρη
Μια ιστορία ενσυναίσθησης που αξίζει να διαβαστεί  σε µια τάξη, σε ένα σπίτι, σε ένα δάσος ή ακόµα και σε έναν καθρέφτη µπροστά.
Για παιδιά  ηλικίας 4+.

18:15 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Ουρανοσυσσωρευτής
με τη Βάσω Παναγή
Τι θα συνέβαινε αν ο ουρανός στη δική σου «πόλη» ξεθώριαζε για πάντα; Αλήθεια, µπορεί κανείς να φτιάξει ουρανό; Μια ιστορία µε θεατρικό παιχνίδι θα οδηγήσει τα παιδιά να µαζέψουν υλικά για τον ουρανοσυσσωρευτή.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΕΥΓΝΩΜΩΝ.

19:10 ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Όψεις του Φανταστικού
Επιλογή από παιδικές ταινίες από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Όψεις του Κόσµου που ξεχώρισαν στο πλαίσιο της παιδικής του έκδοσης.
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest σε συνεργασία µε το Animafest Cyprus.

8/10

10:00 ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
10:15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η Μαρι(ον)εττα
µε την Ήβη Σαµουήλ
Η συγγραφέας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ.

11:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Τα φανταστικά ταξίδια της Αιµιλίας
µε τη Δήµητρα Χαραλάµπους
Ελάτε να γνωρίσουµε την Αιµιλία, να ανακαλύψουµε ένα σωρό καινούριους ταξιδευτές. Μαζί θα λύσουµε αινίγµατα, θα παίξουµε παιχνίδια, θα τραγουδήσουµε και θα ετοιµάσουµε όµορφες κατασκευές.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΤΕΛΕΙΑ.

11:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ένα σχολείο ταρακουνηµένο
µε τη Άλκηστη Χαλικιά
Ένα βιβλίο που µεταµορφώνει την ιδέα του σχολείου σε αυτό που θα ήθελε κάθε παιδί: Ένα σχολείο γεµάτο εκπλήξεις, όπου µαθαίνεις παίζοντας, ένα σχολείο µε σχέσεις βαθιές και αληθινές!

12:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το αλλιώτικο µυαλοκούτι του Αλέξανδρου
µε την Μαίριλυν Ζανέττου
Στην πόλη του Ουράνιου τόξου ο Αλέξανδρος περνάει δύσκολα µέχρι που φτάνει ο Έκτορας. Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τον κόσµο των συναισθηµάτων. Για ηλικίες 6-12 ετών.

14:15 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / BOOK PRESENTATION
Colourful
Darkness
Ελένη Ανδρέου/Eleni Andreou
Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και χειροτεχνίες η παρουσίαση καταπιάνεται µε θέµατα όπως τις παιδικές φοβίες, τις αδερφικές σχέσεις, τη συγχώρεση και την καλοσύνη, την καλλιέργεια της φαντασίας και την ανάπτυξη. Για παιδιά ηλικίας 4-8.
Through interactive activities and crafts the presentation addresses overcoming fears, sibling relationships, forgiveness and kindness, cultivating imagination and growth. Aimed at ages 4-8.
Γλώσσα: Αγγλικά/ Language: English

15:00 ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 
Βουτιά
στα παραµύθια!
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσµο των παραµυθιών µε γρίφους και στοιχεία που θα οδηγήσουν τους µικρούς αναγνώστες στην εξεύρεση του χαµένου θησαυρού.
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest και το βιβλιοπωλείο Rivergate.

15:45 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Επιχείρηση Πρασινί-Ζω
µε την Ελένη Παπαθεοδώρου
Μέσα από θεατρικό παιχνίδι (παιχνίδι ρόλων) τα παιδιά θα αναλάβουν ρόλους και θα µπουν στη θέση των ζώων του δάσους αλλά και του δράστη.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ.

16:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  
Το Λογοτεχνικό µου Φαρµακείο
µε την  Έλενα Περικλέους
Κάθε φορά που είσαι λυπηµένος, να παίρνεις να διαβάσεις ένα οποιοδήποτε παραµύθι. Θα ζήσεις σίγουρα καλύτερα, µετά το «ζήσανε αυτοί καλά». Μια διαδραστική παρουσίαση για τη θεραπευτική ιδιότητα των βιβλίων.

17:15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ   
Το κυνήγι της χαµένης ευτυχίας
µε την Έλενα Παναγή
Τα παιδιά θα κληθούν να βοηθήσουν τον ήρωα να βρει την πολυπόθητη ευτυχία. Μια δράση µε χειροποίητες κούκλες, µε γρίφους και περιπέτεια.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ.

18:00 ΑΦΉΓΗΣΗ & ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΊΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΎ    
Μπορώ
µε το Teatro Angelico
Μια ψυχαγωγική παρουσίαση που καλεί τα παιδιά να γελάσουν, να ταξιδέψουν στον κόσµο του παραµυθιού και να ζήσουν στιγµές αξέχαστες!

19:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Η µάγισσα
Θερµουέλα σε κρίση
µε τον Χριστόφορο Χριστοφόρου
Όταν µια ταλαντούχα µάγισσα που θερµαίνει τον πλανήτη µε τα έργα των ανθρώπων έχει µια ευκαιρία από τον Άγιο Βασίλη να αναγνωριστεί η αξία της και να βγει από το περιθώριo, αποφασίζει να αλλάξει και να σώσει τον πλανήτη. Για ηλικίες 5-8 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

7/10

10:00 ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
11:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ποιηµατογραφίες
Ο Γιώργος Φράγκος συζητά για την κριτική λογοτεχνίας µε αφορµή το πρόσφατο βιβλίο του «Ποιηµατογραφίες». Συµµετέχουν o Αιµίλιος Σολωµού (εκπαιδευτικός, συγγραφέας) και ο Γιώργος Μύαρης (φιλόλογος, συγγραφέας).

15:00 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Περιδιάβαση στον κινέζικο πολιτισµό

15:45 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Μια συζήτηση για τη στήριξη του κυπριακού βιβλίου και το µέλλον του
Συµµετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων εκδοτών και βιβλιοπωλών.
Διοργανώνει η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

16:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Από τον Γραµµατισµό στον κριτικό Γραµµατισµό:
Ο ρόλος της λογοτεχνίας και του δηµόσιου λόγου
Συµµετέχουν: Βίβιαν Αβρααµίδου-Πλούµπη (συγγραφέας, οικονοµολόγος) Μαρίνα Αρµεύτη (ποιήτρια, φιλόλογος, αρθρογράφος), Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή (συγγραφέας, ποιήτρια, πολιτικός), Μιχάλης Παπαδόπουλος (θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος), Τώνια Σταυρινού (δηµοσιογράφος, αρθρογράφος), Σταύρος Χριστοδούλου (συγγραφέας, δηµοσιογράφος, αρθρογράφος). Συντονισµός: Ζαχαρούλα Μαλά (φιλόλογος, Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραµµατισµού).
Διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραµµατισµού.

17:15 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
Brandy
Sour και Πράγµατα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο µπάνιο
Γυναίκες που παρατηρούν γυναίκες! Οι συγγραφείς Κωνσταντία Σωτηρίου και Αλεξάνδρα Κ ‘ανακρίνουν’ η µία την άλλη και συνοµιλούν µε το κοινό τους.
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest.

18:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Η νοσταλγία της απώλειας
Οι συγγραφείς Κωνσταντία Σωτηρίου και Θόδωρος Γρηγοριάδης συνοµιλούν για το πιο πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα για αφηγήσεις προσωπικές, ιστορίες φίλων και περαστικών.
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest.

18:45 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Μελισσοφάγοι
και Σηµειώσεις στο περιθώριο 
Οι συγγραφείς Ανδρέας Χρυσάνθου και Μιχάλης Χριστοφίδης συνοµιλούν για τη πεζογραφία και ποίηση που ξεπερνούν τα οδοφράγµατα και τους γλωσσικούς φραγµούς. Δίγλωσση κυπριακή λογοτεχνία στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα µε φόντο µια Κύπρο επανενωµένη.
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις Αλµύρα.

8/10

10:00 ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
11:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Καλώς ήρθες στον κόσµο που µπορείς: 
50+2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάµωση του παιδιού
Ο Μάριος Μάζαρης σας περιµένει σε µια συζήτηση προτάσεων και δράσεων για την ψυχική ενδυνάµωση του παιδιού και τη σύνδεσή του µε τους συνοµήλικούς του, αλλά και την οικογένεια.

12:15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης µέσω του προγράµµατος «Δηµιουργική Ευρώπη»
Παρουσιαστής: Νέναντ Μπογκντάνοβιτς, Συντονιστής Επιχειρησιακού Προγραµµατισµού Οργανισµού Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Επικεφαλής Γραφείου «Δηµιουργική Ευρώπη».

12:40 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Περιδιάβαση στον κινέζικο πολιτισµό

15:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Read Library
Το βιβλίο στην αιωνιότητα
«Παίζω µε τα γράµµατα, µαντεύω τις λέξεις, βάζω φαντασία και φτιάχνω ένα e-book». Πώς από τα  γράµµατα φτάσαµε στις λέξεις και φτιάξαµε ιστορίες; Πώς χαρίσαµε στις ιστορίες µας την αιωνιότητα;

Συµµετέχουν: Ανδρέας Ανδρέου Κ., Πέτρος Πανάου, συγγραφέας, Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας, Έλενα Περικλέους, Πρόεδρος ΚΣΠΝΒ, Θεοδώρα Πέτρου, Πρόεδρος ΚΕΒΕΠ. Συντονίζει η Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη, Επιµελήτρια Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Read.

15:45 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Νέοι Κύπριοι λογοτέχνες και λογοτέχνιδες συστήνονται
Συµµετέχουν: Aytunç Şabanlı, Ουρανία Δηµήτριου, Hüseyin Barca, Παναγιώτα Ζιντίλη. Συντονισµός: Μαρία Σιακαλλή & Μάριος Γεωργίου.
Διοργανώνει η Κίνηση Πολιτισµού.

16:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η Σύγχρονη Κυπριακή Θεατρική Γραφή
Το σύγχρονο θέατρο μέσα από τη ματιά και τα έργα του Γιώργου Νεοφύτου (θεατρικός συγγραφέας) και Χρίστου Ζάνου (σκηνοθέτης). Συντονισμός: Άντρη Κωνσταντίνου (Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας).

17:15 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
Βραβευθέντες Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας
Οι συγγραφείς Αντώνης Μπαλασόπουλος, Κώστας Λυµπουρής, Μιχάλης Μαυροθέρης και Μαρία Καντωνίδου συζητούν για την αξία της βράβευσης και τα έργα τους. Συντονισµός: Όλγα Πιερίδου.

18:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Τζίντιλι
Η Κωνσταντία Σωτηρίου παρουσιάζει και συνοµιλεί µε τον συγγραφέα Δηµήτρη Χριστόπουλο. Το βιβλίο έλαβε το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021.

18:45 IN MEMORIAM
Αφιέρωµα στον Ναζίµ Χικµέτ
Ο Βασίλης Καλαµαράς (δηµοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας) και ο Καθ. Κώστας Γουλιάµος παρουσιάζουν τον µεγάλο ποιητή.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

7/10

10:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
I
am a book, Read me!
Παιδική κινέζικη χορωδία ερµηνεύει το τραγούδι “I am a book Read Me”, το µήνυµα για την Παγκόσµια Ηµέρα Παιδικού Βιβλίου 2023 που έγραψε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος για την IBBY (International Board on Books for Young People)
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
In
Memoriam
Μουσική παράσταση αφιερωµένη στη µελοποιηµένη ποίηση του Ναζίµ Χικµέτ.
Ερµηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλης Ανδρουλιδάκης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

8/10
11:30
Kong Zhu PERFORMANCE
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

18:30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΩΝ
Quan
Zhou Marionette Troupe
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

20:00 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ο Τσέτσε
Η θεατρική οµάδα Σόλο για Τρεις παρουσιάζει το έργο «Ο Τσέτσε» του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο.
Μια κωµωδία παρεξηγήσεων, στην οποία διακρίνονται εµφανώς τα λογοπαίγνια, οι ευφυείς ατάκες και οι ανατροπές που ντύνουν το χιούµορ του.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΝΑΛΟΓΙΟ

7/10

11:20 PERFORMANCE
Ήλιο-Χρώµατα
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μια συρραφή κειµένων στην κυπριακή διάλεκτο από τον Κύπριο ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Παπακωνσταντίνου µε αποσπάσµατα από τα βιβλία Ηλιοβούττηµα και Χρώµατα.

11:50 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση κινέζικης καλλιγραφίας 
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

17:20 LIVE PERFORMANCE
Το Μπαρ των Αισθήσεων
Άννα Μετόχη
Ανάγνωση απόσπασµάτων µε ζωντανή performance από το συλλογικό έργο των Αντώνη Ανδρόνικο, Ελένη Καραχανίδη και Άννα Μετόχη.

17:50 ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΉΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
Ο Θησαυρός της Ισπανίας
Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου.
Δραµατοποιηµένη ανάγνωση από το βιβλίο από τον ηθοποιό Χάρη Ευριπίδου.

18:40 ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ/ POETRY PERFORMANCE 
Daughter of migrants 
Κόραλη Δηµητριάδη / Koraly Dimitriadis
Μια παράσταση για την αγάπη, την απώλεια και τα βιώµατα της µετανάστευσης. / Α performance about love, loss and the migrant experience.  Γλώσσα: Αγγλικά/ Language: English .

8/10

11:05 ΒΙΝΙΕΤΤΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
Της Ντροπής 
Βίβιαν Αβρααµίδου-Πλουµπή

11:45 POETRY PERFORMANCE
Η Ανταρσία του Σ’ Αγαπώ
µε την Παναγιώτα Ζιντίλη
Αποσπάσµατα της ποιητικής συλλογής «Ποίηση στους δρόµους».

16:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Σεβντάς
µε τη Μαρία Ιωάννου, Εκδόσεις Αλµύρα.

17:00 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
La
Pasionaria
Εµπνευσµένο από το βιβλίο No Pasaran, Εκδόσεις Αλµύρα.

17:30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
Γράµµα από τη γυναίκα του πρωτοµάστορα
Παρουσιάζουν οι µαθήτριες του G.C. School of Careers: Νικολέττα Μακρίδη, Άννα Λωρένα Μασίας και Δέσποινα Καυκαρίδου. Γενική επιµέλεια: Στέλλα Κουτσογιάννη Παντελή.

18:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση κινέζικης καλλιγραφίας 
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου

18:30 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ
Κόκκινη Λίµνη
µε τη Σοφία Μπάρκα
Performance µε πολυφωνικό σύνολο γυναικών.

.

ΚΙΝΑ-ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

6/10

10:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Έκθεση  παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής

10:30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ
China-Cyprus
Forum for Civilizations Exchanges and Cooperation
Συνδιοργανώνουν η Εθνική Εταιρεία Εισαγωγών & Εξαγωγών Εκδόσεων Κίνας [China National Publications Import & Export (Group) CO., Ltd], η Πρεσβεία της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, το Πανεπιστήµιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προµηθέας.
Γλώσσα: Αγγλικά - Κινέζικα
ΧΩΡΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - Αίθουσα Β108, Κτήριο Συµβουλίου Συγκλήτου “Αναστάσιος Λεβέντης”

19:15 ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 8ου NICOSIA BOOK FEST
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Άνθρωπος και Φύση σε Αρµονία
Εισαγωγική οµιλία: Καθ. Κώστας Γουλιάµος
Κύρια οµιλία: Καθ. Liu Zhenyun, (συγγραφέας και Καθηγητής στο Renmin University of China)
Γλώσσα: Αγγλικά - Κινέζικα
ΧΩΡΟΣ: ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΠΗΛΙΕΣ, Πάρκο Ακρόπολης

7/10

10:00-
ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

20:00
ΧΩΡΟΣ: Περίπτερο Κίνας - παρά τη Κεντρική Σκηνή

10:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
I am a book, Read me!
Παιδική κινέζικη χορωδία ερµηνεύει το τραγούδι I am a book, Read me!
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.
ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

11:00- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

13:00
Ανταλλαγή και παρουσίαση εκδοτικής δραστηριότητας της Κίνας
ΧΩΡΟΣ
: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

11:50 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση κινέζικης καλλιγραφίας 
ΧΩΡΟΣ
: ΣΚΗΝΗ ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ’
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

15:00 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Περιδιάβαση στον κινέζικο πολιτισµό
ΧΩΡΟΣ
: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

17:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Παράσταση µε κινέζικο παραδοσιακό µουσικό όργανο
ΧΩΡΟΣ
: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

18:30 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Γνωριµία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλών Κίνας-Κύπρου
ΧΩΡΟΣ
: ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΙΝΑΣ
Διοργανώνει το Nicosia Book Fest.

8/10

10:00- ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

20:00 ΧΩΡΟΣ: Περίπτερο Κίνας - παρά τη Κεντρική Σκηνή

11:30 Kong Zhu PERFORMANCE

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

12:40 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Περιδιάβαση στον κινέζικο πολιτισµό

ΧΩΡΟΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση κινέζικης καλλιγραφίας 

ΧΩΡΟΣ: ΣΚΗΝΗ ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ’

17:00 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Paper Folding - Παραδοσιακές κινέζικες δηµιουργίες για παιδιά µε αναδίπλωση χαρτιού

ΧΩΡΟΣ: ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)

Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

18:30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΩΝ 
Quan
Zhou Marionette Troupe

Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

5/10
18:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TRANSFORM Europe
Παρουσίαση του ετήσιου YEARBOOK του δικτύου ερευνητικών κέντρων transform! europe.
Συζήτηση: Facing the State. Left Analysis and Perspective
Οµιλητής: Χάρης Γολέµης (Επιµελητής έκδοσης)
ΧΩΡΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, Αµφιθέατρο LRC 012 (Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκης Στέλιος Ιωάννου).

7/10

11:30 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
Διάσκεψη Τύπου µε διοργανωτές και τιµώµενη χώρα.
ΧΩΡΟΣ
: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

11:00 ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κατασκευές και χειροτεχνίες εµπνευσµένες από βιβλία
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει το Carina Creates Crafts.

16:00 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ
Paper
Folding - Παραδοσιακές κινέζικες δηµιουργίες για παιδιά µε αναδίπλωση χαρτιού
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

17:00 ΑΓΩΝΑΣ ΣΚΑΚΙ ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει ο Σκακιστικός Όµιλος Ο.ΦΙ.Σ.

8/10

10:30 ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κατασκευές και χειροτεχνίες εµπνευσµένες από βιβλία
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει το Carina Creates Crafts.

11:30 ΑΓΩΝΑΣ ΣΚΑΚΙ ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει ο Σκακιστικός Όµιλος Ο.ΦΙ.Σ.

17:00 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ
Paper
Folding - Παραδοσιακές κινέζικες δηµιουργίες για παιδιά µε αναδίπλωση χαρτιού
ΧΩΡΟΣ:
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (παρά την Παιδική Σκηνή)
Διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοµφούκιος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου.

nicosia book.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close