Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάσχα στο χωριό... μέρος Ε'

Λίγοι ακόμα, όμορφοι προορισμοί για να περάσεις ένα παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2014

Δρούσεια

Αν πας στη Δρούσεια για τις ημέρες του Πάσχα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσεις πολύ ώρα αγναντεύοντας. Ακούγεται ρομαντικό -ίσως και να είναι- αλλά η θέα που θα απολαύσεις, θα σε κάνει να αφήσεις τα πάντα πίσω σου και να αφεθείς. Εγγυημένα!

Πάω: Ανηφορίζοντας προς Τσάδα, μετά το Στρουμπί, πήγαινε αριστερά προς Κάθηκα. Φεύγοντας και από τον Κάθηκα, θα δεις στα αριστερά σου πινακίδα προς Πάνω και Κάτω Αρόδες, Ίνεια και Δρούσεια. Αφού περάσεις από τα τρία χωριά, θα βρεις τη Δρούσεια.

Μένω: Στη Δρούσεια μπορείς να μείνεις στο θαυμάσιο "Akamas Health Farm & Spa" (26332424). Το αγρόκτημα προσφέρει μοναδικές εγκαταστάσεις για γυμναστική, spa αλλά και εξαιρετικό εστιατόριο. Μπορείς επίσης να νοικιάσεις διαμέρισμα ή να μείνεις σε σπίτια που βρίσκονται εντός του αγροκτήματος. Στη Δρούσεια βρίσκεται και το "Κτήμα 1937 Καννίδη" (99170606). Στα ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα γύρω από την πισίνα, θα απολαύσεις μια υπέροχη διαμονή. Επίσης στο Ξενοδοχείο Παλατές, με τον πλούσιο κήπο, θα χαρείς υπέροχη θέα, ενώ στο "Polis Health & Spa" μπορείς να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς. Εννοείται πως στο τριάστερο "Droushia Heights" (26332351), που μεταξύ άλλων διαθέτει πισίνα με pool bar, γήπεδο τένις, γυμναστήριο και σάουνα, θα περάσεις υπέροχα διαμένοντας σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Αγροτουριστικά καταλύματα υπάρχουν και μέσα στο χωριό. Μεταξύ αυτών, τα έξι διαμερίσματα του "Στέλιου Κουππάρη" (26332056, 99515436) στην είσοδο του χωριού αλλά και αυτά του Χαράλαμπου Παλατέ που διαθέτουν μάλιστα και πισίνα.

Τρώω: Όλες οι ταβέρνες του χωριού, προσφέρουν κυρίως μεζέδες της ώρας. "Το Παλάτι" (99471598), ο "Σταθμός" (26332604) και η ρουστίκ "Christos tavern" (26332043) αλλά και ο "Φοίνικας" (26332336) με την όμορφη παραδοσιακή αυλή. 

Απολαμβάνω: Η Πόλη Χρυσοχούς και δη το Λατσί απέχουν μόλις 10 λεπτά. Θα ήταν κρίμα να μην κάνεις τη βόλτα σου. Αν δεν τολμάς να βουτήξεις στη θάλασσα και προτιμάς να περιμένεις μέχρι το καλοκαιράκι, η βόλτα στην παραλία θα είναι εξίσου αναζωογονητική. Στην παραλία του Ασπρόκρεμμου θα χαζέψεις τα κρυστάλλινα νερά και θα βάλεις reminder να την επισκεφτείς το καλοκαίρι! Αν πάλι θέλεις να περάσεις την ώρα σου εντός του χωριού, πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο "Μουσείο Υφαντικής" (26332561) για να θαυμάσεις παλιές ενδυμασίες και υφαντά του χωριού. Νωρίς το απόγευμα, επιβάλλεται ένας περίπατος στα βορειοδυτικά του χωριού, εκεί όπου βρίσκονται αρκετά φυσικά μνημεία (βράχοι). Η πέτρα του Νικόλα, η Λάμια, οι Βολατζιές και η Κάρη που είναι και η πιο μεγάλη. Μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ένα πανέμορφο μέρος, με απέραντη θέα. Ειδικά το βράδυ, η φωταγωγημένη Πόλη είναι μια οπτασία. Απόλαυσε την εικόνα αυτή από την καφετερία του ξενοδοχείου Akamas Health Farm & Spa, δίπλα στην πισίνα! Κι αν οι φήμες για το σημείο όπου λέγεται ότι υπάρχει μαγνητικό πεδίο, έφτασαν και στα δικά σου αφτιά, επιβεβαίωσέ τις. Σβήσε τη μηχανή του αυτοκινήτου, βάλε άδεια ταχύτητα και θα καταλάβεις τι εννοούμε. Το αυτοκίνητο κυλά στο ανήφορο αντί στο κατήφορο.

 

Παναγιά

Μπορεί να ξέρεις το χωριό Παναγιά ως γενέτειρα του Εθνάρχη Μακαρίου. Καλά κάνεις, αλλά αν οι γνώσεις σου για το χωριό περιορίζονται σε αυτή την πληροφορία, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Ψάχνοντας στο χάρτη, ενδεχομένως να βρεις την "Πάνω Παναγιά" αλλά όχι την "Κάτω Παναγιά". Μην πετάξεις το χάρτη σου. Υπήρξε ο οικισμός "Κάτω Παναγιά", κτισμένος στην ανατολική όχθη του ποταμού της Έζουσας, αλλά εγκαταλείφθηκε από τη δεκαετία του 1930 και δεν υπάρχει πλέον. Ακριβώς επειδή υπήρχαν πολλοί υλοτόμοι, υπάρχει στην περιοχή το τοπωνύμιο 'πελεκανιάκα'.

Πάω: Μπορεί να φαντάζει μακρινός προορισμός, αλλά δεν είναι και τόσο. Εξάλλου, βρισκόμαστε στην Κύπρο. Θυμάσαι; Λοιπόν, όντας στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Πάφο, αφού περάσεις την Πέτρα του Ρωμιού και την έξοδο για Κούκλια, υπάρχει έξοδος προς Αγία Βαρβάρα. Βγαίνεις απ' εκεί και ακολουθείς τις σημάνσεις προς Παναγιά.

Μένω: Μπορεί να βρίσκεσαι στην Παναγιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μείνεις σε παλάτι. "Το Παλάτι του Ξυλάρη" (99614673), με τα δύο διαμερίσματα και τα δύο στούντιο, εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους ολόχρονα. Το 250 χρονών κάτω διαμέρισμα (όπως μας είπε η ιδιοκτήτρια, είναι αντίγραφο Μυκηναϊκού ανακτόρου) είναι το πιο εντυπωσιακό. Άλλα δύο αγροτουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην κάτω μεριά του χωριού, είναι "Το Σπίτι του Στέλιου" (99433094) και "Το Λιακωτό" (99543878).

Τρώω: Πολύ καλό φαγητό με καλές τιμές προσφέρει το "Green Leaf" (26722438) στο κέντρο του χωριού. Σε κοντινό σημείο, βρίσκεται και το "Cedar Valley Restaurant" (26722340 & 99464586), μια εξίσου καλή επιλογή.

Απολαμβάνω: Κατευθυνόμενος προς το χωριό, σίγουρα απόλαυσες από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου την υπέροχη βλάστηση. Έχοντας κάποιες ημέρες μπροστά σου, δεν είναι ανάγκη να κλειστείς στην εκκλησία. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να επιδοθείς. Τα πανέμορφα χωριά Αξύλου, Ελεδιώ και Στατός, είναι μερικοί από τους κοντινούς προορισμούς στους οποίους μπορείς να εκδράμεις. Η Παναγιά άλλωστε μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για αρκετές εκδρομές στη γύρω περιοχή, καθώς το χωριό συνδέεται με σκυρόστρωτους δρόμους, στα βόρεια με τον εκδρομικό χώρο Αυιά και τον Σταυρό της Ψώκας καθώς και στα βορειοανατολικά με το μοναστήρι του Κύκκου και τη μαγευτική κοιλάδα των Κέδρων. Εννοείται πως η επίσκεψη στο μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας, είναι επιβεβλημένη. Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία τη Χρυσορρογιάτισσα. Αφού προσκυνήσεις, μπορείς να επισκεφθείς το "Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσα" στο οποίο φτιάχνονται τα καταπληκτικά και γεμάτα κρασιά, Άγιος Ηλίας και Άγιος Ανδρόνικος. Τώρα που ξέρεις πού θα τα βρεις, μπορείς να το δοκιμάσεις και να αγοράσεις όσα επιθυμείς για ιδίαν χρήση αλλά και για δώρο. Οι Γιώργηδες και οι Γιωργούλες θα το εκτιμήσουν!

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close