Εκδρομές να πας , Guide

2 υπέροχες εκδρομές για τo σαββατοκύριακο

Ετοιμάσου για φθινοπωρινές εξορμήσεις στα κρασοχώρια της Λεμεσού

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023

Εκμεταλλεύσου το σαββατοκύριακο που πλησιάζει και ανακάλυψε 2 πανέμορφα χωριά του νησιού, που συνδυάζουν ιδανικά τη φύση με καλή διαμονή αλλά και νόστιμο φαγητό.

Επισκέψου την όμορφη Βάσα Κοιλανίου και το ξεχωριστό Βουνί που συνδυάζει την ομορφιά της αρχιτεκτονικής, τις νοστιμιές της περιοχής και το καλό κρασί.

vouni3.jpg

BOYNI
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Το Βουνί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού και της περιφέρειας των κρασοχωρίων. Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και άγρια βλάστηση. Αξίζει να πας για να περιηγηθείς στα σοκάκια του, να δοκιμάσεις τις γεύσεις του και να χαλαρώσεις στην ηρεμία του!

Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας της Περαβουνιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Σωτήρος, τα Μουσεία του Βουνιού, εκ των οποίων το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Οινολογικό Μουσείο αλλά και τον παραδοσιακό ελιόμυλο.

monte.jpg

Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η ταβέρνα Βουνιώτικο (99316979) που βρίσκεται λίγο πριν το χωριό και σερβίρει κλασικά κυπριακά μεζεδάκια και πιάτα της ώρας σε μια όμορφα διαμορφωμένη βεράντα. Επίσης στην ταβέρνα Monte Vouni (25943987) το οποίο φημίζεται για τα ελληνικά του μεζεδάκια, όπως τα τρυφερά παϊδάκια, το μοσχοβολιστό κοκορέτσι αλλά και τα ζουμερά κοντοσούβλια. Σημείωσε μάλιστα την ανεβαστική μουσική από ελληνικά hit του σήμερα και χθες που παίζει ο DJ τα σαββατοκύριακα. Στο χωριό θα βρεις ακόμα την Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα μακαρόνια στο πήλινο, το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328), και το «Ταβερνάκι της Λένιας» (25717117) που σερβίρει από παραδοσιακό κυπριακό μπούκωμα μέχρι μεζεδάκια και νόστιμο σπιτικό φαγητό!

plateia vouni1.jpg

Για καφέ θα πας στο υπέροχο καφενείο Η Πλατεία (96475847). Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Βουνί, και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και γραφικά σημεία στην Κύπρο. Ο παλιός καφενές, με το μεγάλο εσωτερικό και τοην υπέροχη αυλή, αυτός με τις τόνενες καρέκλες και τα μπλε μεταλλικά τραπεζάκια που παραπέμπουν σε νησί της Ελλάδας, λειτουργεί τα τελευταία 111 χρόνια, σερβίρει παραδοσιακό καφέ φτιαγμένο στη χόβολη και σπιτικά εδέσματα, γλυκά του κουταλιού (όπως καρπούζι, καρυδάκι κ.ά.) και μαχαλεπί. Αν δεν θα οδηγήσετε πιείτε κι ένα ποτηράκι ζιβανία στην υγειά των ιδιοκτητών, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη δική τους σπιτική λεμονάδα και τον μπακλαβά.

Απέναντι ακριβώς θα βρεις Το Μαγαζάκι (96 611909) το οποίο βγάζει επίσης τραπεζάκια στην πλατεία προσφέροντας κρέπες, γλυκά και αλμυρά σνακ, ζουμερά burgers, αλλά και κάθε είδους ροφήματα.

"Στου Κωστή" (99300105) θα χαλαρώσειςσε ένα μέρος που συνδυάζει το παλιό με το μοντέρνο και θυμίζει κάτι από τα παλιά. Στο προσεγμένο του μενού θα βρεις λαχταριστό brunch το οποίο θα συνοδεύσεις με κρύο ή ζεστό ρόφημα, γλυκά και platters με τυριά, αλλαντικά και φρούτα.

serenity.jpg

Για διαμονή ρίξε μια ματιά στα Vouni Lodge (99685395) ή το Ipio Vouni Suites (99577140), ένα πέτρινο συγκρότημα από έξι deluxe studio δύο ατόμων (μεταξύ των οποίων και δύο όμορφες σουίτες), που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού Βουνί, σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, που μετρά περίπου 200 χρόνια ζωής. Δες ακόμα το Οινοχώρι (99649460) και το Oinou Strata Oinou Strata Luxury Suites & Wine Bar (25944244), το πολυτελές αγροτουριστικό που βρβαεύθηκε πρόσφατα για τις εγκαταστάσεις του. Τσέκαρε όμως και το The Vouni Collection (99834719), έναν όμορφο ξενώνα που προσφέρει απαράμιλλη γαλήνη και ηρεμία. Τέλος, είναι και το Serenity Boutique Houses (99226600), που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πολυτελείς σουίτες σε μια πλήρως ανακαινισμένη, πετρόκτιστη τριώροφη οικία, σχεδιασμένες με πολύ αγάπη για να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η suite with garden view και η deluxe queen suite μπορούν να μετατραπούν κατόπιν συνεννόησης σε μια τριώροφη κατοικία και να προσφερθεί για τέσσερα άτομα.

*Τέλος σημείωσε ότι στο χωριό την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η Γιορτή του Παλουζέ.

vasa (1).jpg

ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Η γραφική κοινότητα της καρδιάς των κρασοχωρίων με την μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση και τα πανέμορφα αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα σπίτια των περασμένων αιώνων αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό για μίνι εξόρμηση.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Βάσσα» που σημαίνει «δασώδης περιοχή». Όπως διατηρεί το αρχαίο ελληνικό του όνομα, έτσι το χωριό διατηρεί και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με σπίτια φτιαγμένα από ασβεστόλιθο, πλακόστρωτους δρόμους και αμπελουργικό εξοπλισμό. Ανακαλύψτε παλιά πατητήρια ή επισκεφθείτε το μουσείο Ζιβανίας για να μάθετε για την παραγωγή του τοπικού οινοπνεύματος και να δείτε τα αποστακτήρια.

Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ανακαλύψτε την τέχνη και την ιστορία του χωριού στην τοπική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία του Ευαγγελισμού ή τη Γέφυρα της Γεροβρύσης. Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια του χωριού και μέσα στο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου, ενώ στα ανατολικά του χωριού και λίγο έξω από το χωριό, θα συναντήσεις το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Αν αγαπάς την πεζοπορία στη Βάσα Κοιλανίου υπάρχει ένα σχετικά νέο μονοπάτι της φύσης το οποίο μπορείς να περπατήσεις απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αρχίζει και καταλήγει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και εκτείνεται σε μήκος 3.9 χιλιόμετρων. Περπατώντας εκεί θα δεις εκτάσεις άγριας βλάστησης, κατά μήκος του ποταμού και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Δοκίμασε εξαίσιο τοπικό κρασί στα οινοποιεία Αργυρίδη (25945999) και Παπαϊωάννου (99 608247).

pyrgos.jpg

Όσον αφορά στο φαγητό, σημείωσε ότι μπορείς να φας στην ταβέρνα «Ο Πύρκος» (99 491455) που σερβίρει μερακλίδικα πιάτα με θέα από ψηλά, στην ταβέρνα Αριάδνη (25944064) που σερβίρει κυπριακό μεζέ και σούβλές, στην οικογενειακή ταβέρνα Το Παλάτι (99 649139), στο μενού της οποίας ξεχωρίζουν το χωριάτικο κοτόπουλο, τα κρεατικά στη σχάρα, τα μεζεδάκια και οι σαλάτες με εποχιακά είδη.

Για λουκουμάδες θα πας στον Καλαμαρά (99448732 & 99034615). Ψάξε επίσης τα δύο πολύ γραφικά καφενεδάκια του χωριού, που θα σε "τραττάρουν" καφέ και γλυκό.

rotis.jpg

Για διαμονή σημείωσε: Την Oikia Rotis (99971971), το Χωριό (99491455) και το Arkela Agrotouristic Houses (99441206).

Επισκέψου το χωριό στις 17 Σεπτεμβρίου και λάβε μέρος στη Γιορτή του Παλουζέ. Δες τους ντόπιους να μετατρέπουν τον χυμό σταφυλιού σε λιχουδιές και δοκίμασε αυτά τα επιδόρπια συνοδευόμενα από τοπικό κρασί.

*Κεντρική εικόνα: Elena Hadjiyerou/Τα Τοπία της Κύπρου (Βάσα Κοιλανίου)

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close