Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

25 παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό, για τον Οκτώβριο

Ένας οδηγός με τα πιο νόστιμα φεστιβάλ του μήνα!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Οκτώβριος γεμίζει την ατζέντα μας με γεύσεις και αρώματα του τόπου μας, μουσικές και χορούς, ενώ πλέον η καρδιά της παράδοσης, χτυπά δυνατά σε χωριά, βουνά, πλατείες και λόφους.

Εμείς πάντως φτιάξαμε την ατζέντα του Οκτώβρη και σου προτείνουμε φεστιβάλ που σίγουρα σου δίνουν σημαντικούς λόγους για να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά σου.

FB_IMG_1662276241222.2e16d0ba.fil.2e16d0ba.fill-1375x729 (1).jpg

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας επιστρέφει δυναμικά και διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου και μας πάει στο χωριό Αναφωτία της επαρχίας Λάρνακας. Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ προγραμματίζονται: πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας, βούτηγμα σουτζούκου, φούρνισμα, βιωματικά εργαστήρια, γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και περίπτερα πώλησης. Σημείωσε ότι ο σεφ Χρήστος Χριστοδούλου και η τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα μας παρουσιάσουν συνταγές με θέμα τα παράγωγα σταφυλιού. Μουσική και τραγούδι από τα Αιγαιοπελαγίτικα και τη Βάσω Νικολή.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Αναφωτία, επ. Λάρνακας, 15.00.

Φεστιβάλ Παλουζέ στο Άρσος
Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού.

37346-sitesdefaultfilesmoystaleyr.2e16d0ba.fill-1375x729_EGdHbzd.jpg


Φεστιβάλ με άρωμα σταφυλιού
Η Αρμίνου είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Πάφου και είναι χτισμένη σε μια πλαγιά. Στην Αρμίνου ο επισκέπτης θα απολαύσεις το πράσινο και την ομορφιά της φύσης. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, συναντά κανείς λιθόκτιστα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, στενά, ελικοειδή δρομάκια, μία αναπαλαιωμένη βρύση, αλλά και το φράγμα, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού. Επίσης, μπορεί να δει εκτάσεις με άγρια βλάστηση, ελιές και μικρά περιβόλια με λαχανικά και φρουτόδεντρα, όπως μηλιές. Ειδικά όμως, αν επιλέξεις να επισκεφθείς το χωριό την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οπότε και διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Σταφυλιού και Παράγωγα Αρμίνου, θα απολαύσουν ακόμα περισσότερα: Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας με καζάνι, κέρασμα παλουζέ, ζιβανίας, παραδοσιακών προϊόντων και κουλλουρούθκια με το έψημα, μουσική, χορός από το χορευτικό σχήμα Ιεροί Κήποι. Επίσης στον χώρο θα πωλούνται χάμπουργκερ, σάντουιτς και χοτ ντογκ.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Αρμίνου, επ. Πάφου, 15.00.

jonas-renner-LOdAL10JejI-unsplash.2e16d0ba.fill-1375x729_PeXxFRV.jpg

Φεστιβάλ Ροδιού
Το ρόδι εκτιμάται από πολλούς λαούς, από τα αρχαία κιόλας χρόνια για τη νοστιμιά του, αλλά και για τη σημαντική του συμβολή στην υγεία. Από την κοινότητα Ορμήδειας όμως, όπως φαίνεται, εκτιμάται ακόμα περισσότερο, καθώς η κοινότητα διοργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ Ροδιού! Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ορμήδειας «ΤΟ ΡΟΔΙ» ανακοίνωσε ημερομηνία για το 18ο Φεστιβάλ του Ροδιού. Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου δίνουμε ραντεβού στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, για μια βραδιά γεμάτη ρόδι, γευσιγνωσία και διασκέδαση. Μαζί μας: Κούλης Θεοδώρου, Δημήτρης Μεσημέρης και Φρειδερίκη Τομπάζου!
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, επ. Λάρνακας, 20.00.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ
Η Ποταμίτισσα στην ορεινή Λεμεσό είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά που προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Και μπορεί το χωριό να μην έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, όμως το φθινόπωρο, η Ποταμίτισσα σφύζει από ζωή αλλά και εκδηλώσεις.... Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτικό παλουζέ, σουτζούκο κ.ά. Τα παραδοσιακά προϊόντα της, και κυρίως τα αλλαντικά της, αλλά και ο παλουζές της, θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ Ποταμίτισσας, που θα πραγματοποιηθεί 1η Οκτωβρίου.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού, 11.00. Πρόγραμμα εδώ.

Γιορτή Μανιταριού
Η Kyriakides Mushrooms, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και η ορεινή κοινότητα Σπηλιών παρουσιάζουν την 5η ετήσια Γιορτή Μανιταριού 2023, και σας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χαμόγελα, υπέροχες γεύσεις και πολλή πολλή αγάπη! Στην περσινή Γιορτή Μανιταριού 2022 πήραμε ένα τεράστιο τηγάνι με διάμετρο 4 μέτρα και σπάσαμε το Παγκόσμιο Ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τηγανιά μανιταριών, με ένα απίστευτο συνολικό βάρος των 1210 κιλών! Η φετινή Γιορτή έχει μια διαφορετική και ακόμα πιο σημαντική αποστολή. Μια αποστολή αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Γι᾽αυτό στη φετινή Γιορτή πρωταγωνιστεί και πάλι το τεράστιο τηγάνι μας, για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο κριθαρότο και όλα τα έσοδα από αυτό το γιγάντιο πιάτο θα μοιραστούν στο Σύνδεσμο «Μοναδικά Χαμόγελα» και στο Ίδρυμα Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Ελάτε όλοι την Κυριακή 01/10 από τις 11:00-19:00 στο χωριό Σπήλια, να γιορτάσουμε μαζί με πολυάριθμες εκδηλώσεις, live link, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παιδική γωνία με ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργικά, DJ και άλλα πολλά!
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Σπήλια, επ. Λευκωσίας. Πρόγραμμα εδώ.

«Πίσω στα παλιά» στη Φλάσου
Η Φλάσου, ένα μικρό χωριό της περιοχής της Σολιάς στην επαρχία Λευκωσίας τον Οκτώβριο μάς πάει «πίσω στην παράδοση», μέσα από ένα μοναδικό φεστιβάλ! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 1η Οκτωβρίου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φλάσου-Λινού, στις 16.00. Το ψυχαγωγικό κομμάτι περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική με το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χ ''Μιχαήλ. Πάμε να περάσουμε ένα αλλιώτικο απόγευμα, κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στην παράδοση για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι. Στον χώρο θα προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα και θα διατίθενται προς πώληση φαγητό και ποτό.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Φλάσου, επ. Λευκωσίας, 16.00. Είσοδος ελεύθερη.

23749-sitesdefaultfilesfikardou_0.2e16d0ba.fill-1375x729_cg1Crad.jpg


Φεστιβάλ Παράδοσης στο Φικάρδου
Το Φεστιβάλ Παράδοσης στο Φικάρδου έγινε πλέον θεσμός μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα χρόνια. Εξ ου λοιπόν και επιστρέφει και φέτος με σκοπό να μας "Ταξιδέψει στα Μονοπάτια της Παράδοσης"! Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, θα πάμε στο χωριό Φικάρδου όπου θα ταξιδέψουμε μαζί χρόνια πίσω. Και φέτος "Θα κλείσεις τα μάτια κι όταν τα ανοίξεις θα βρεθείς σε μια άλλη εποχή, σ' έναν άλλο αιώνα, σε μια Κύπρο πιο αγνή, πιο ζεστή, πιο φιλική". Το Φικάρδου θα μας περιμένει στα παραδοσιακά στενά του χωριού που ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν για μια ολοήμερη γιορτή γεμάτη με παραδοσιακές τέχνες και γεύσεις της Κύπρου με: παραδοσιακά εδέσματα, κρασί, ζιβανία, μουσική και χορό.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας, 11.00.

festival.2e16d0ba.fill-1200x630.2e16d0ba.fill-1375x729.png

Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης στο Πέρα Χωρίο Νήσου
Ο Πολιτιστικός Όμιλος "Το Όραμα" Πέρα Χωρίου και Νήσου επιστρέφει και φέτος με το Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης. Αυτή τη φορά στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο Πέρα Χωριό. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: Παραδοσιακά εδέσματα προς πώληση (όπως χαλούμια, τραχανάς, παλουζές, χωριάτικα κουλούρια, λοκμάδες κ.ά.), παραδοσιακούς τεχνίτες, χορευτικά συγκροτήματα, φαγητό (όπως οφτό, σουβλάκια, χάμπουργκερ) και ποτό προς πώληση, μουσικό πρόγραμμα με τους Κατερίνα Παράσχου, Δημήτρη Σουρουλά και Πάρη Παράσχο. Κρατήσεις στο 99648352 και 96650525.
>> Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, Πέρα Χωριό, επ. Λευκωσίας, 19.00. Πληρ. 99648352 και 96650525.

pexels-matheus-cenali-2487443.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα
Μέσα από τους πρόποδες των οροσειρών Παπούτσας και Μαδαρής και σε υψόμετρο 1,350 μέτρων, αναδύεται ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο μάλιστα ορεινό χωριό της Κύπρου, η Κυπερούντα, η οποία και φέτος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πλατεία της το 19ο Φεστιβάλ Μήλου. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός. Έτσι και φέτος, το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, θα επισκεφθούμε το χωριό για να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο!
>> Σαββατοκύριακο 7 & 8 Οκτωβρίου, Κυπερούντα, επ. Λεμεσού, 11.00. Πρόγραμμα εδώ.

Αφάμια στο Κοιλάνι
Η μεγάλη γιορτή του τρύγου στο Κοιλάνι, το όμορφο κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, τα Αφάμια συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια ζωής και ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη γιορτή στο Κοιλάνι με αφορμή τον τρύγο, τα Αφάμια, θα πραγματοποιηθεί το σαββαοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου στην κοινότητα. Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου προσκαλούν το κοινό για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ και όχι μόνο.
>> Σαββατοκύριακο 7 & 8 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού. Πρόγραμμα εδώ.

Φεστιβάλ Παλουζέ στον Άγιο Μάμα
Η παράδοση γιορτάζει... και στο γραφικό Άγιο Μάμα της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 15.00, στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, φιλοξενεί την εκδήλωση του παλουζέ. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Αγίου Μάμαντος σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα του χωριού και αυτή θα περιλαμβάνει από παρασκευή παλουζέ και βούτημα σουτζούκου μέχρι βόλτα στο χωριό με γαϊδουράκια, χειροτεχνίες και αγγειοπλαστική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια κ.ά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, προαύλιο εκκλησίας στο χωριό Άγιο Μάμα, επ. Λεμεσού, 15.00. Πρόγραμμα εδώ.

Φεστιβάλ Ζυμωτού Παλουζέ στην Πάχνα
Η Πάχνα είναι ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο συγκαταλέγεται στα κυριότερα αμπελοχώρια της Κύπρου. Μάθε λοιπόν πως αν βρεθείς εκεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής του παλουζέ, αλλά και να διασκεδάσεις με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ώρα: 15:30 παρασκευή ζυμωτού παλουζέ & 17:00 καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πάχνα, επ. Λεμεσού, 15.30.

praitori.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στο Πραιτώρι
Το Πραιτώρι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι από τα γραφικά χωριά της επαρχίας Πάφου. Γειτονεύει με χωριά όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Σαλαμιού, το Άρσος Λεμεσού, το Όμοδος, οι Κέδαρες και η Φιλούσα. Τώρα που σε κατατόπισα γεωγραφικά, ήρθε η στιγμή να σου πω ότι το χωριό την Κυριακή 8 Οκτωβρίου διοργανώνει μια πολύ νόστιμη γιορτή, με πρωταγωνιστή τον μούστο! Μια γιορτή στην οποία ο παλουζές θα έχει την τιμητική του! Συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραιτωρίου και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πραιτωρίου μάς προσκαλούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πραιτωρίου, για να μας κεράσουν παραδοσιακό παλουζέ. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 13.00 και σ' αυτήν πέρα από δωρεάν παλουζές, θα υπάρχει και παλουζές προς πώληση για όσους ενδιαφέρονται. Στον χώρο θα πωλούνται και άλλα κυπριακά προϊόντα. Ακόμα, θα υπάρχουν σουβλάκια και σεφταλιά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πραιτώρι, επ. Πάφου, 13.00. Πληρ. για παραγγελίες 96016261.


"Ο Γάμος του Παλιού Τζαιρού"
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων διοργανώνει στις 8 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ "Ο Γάμος του Παλιού Τζαιρού" και μας προσκαλεί στην Πλατεία Παναγιάς. Πιο συγκεκριμένα το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων μαζί με τα οργανωμένα σύνολα και τη συμμετοχή των κατοίκων θυμούνται τα παλιά και τα ζωντανεύουν σήμερα διοργανώνοντας μια ωραία εκδήλωση με αναπαράσταση του κυπριακού γάμου που γινόταν στα παλιά χρόνια. Η εκδήλωση θα γίνει στην πετρόκτιστη πλατεία και γύρω από την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσης, η οποία είναι του 17ου αιώνα και βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν όλα τα έθιμα του παλιού κυπριακού γάμου, το ράψιμο του κρεβατιού, το στόλισμα της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού, o χορός του αντροϋνου και στο τέλος όλοι μαζί στο γλέντι του γάμου. Η συμμετοχή στο γλέντι θα γίνεται μόνο με κρατήσεις λόγω περιορισμένου χώρου.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Καπέδες, επ. Λευκωσίας. Είσοδος: €10 για μεγάλους και €5 για παιδιά από 6-12 ετών. Πληρ. 22542836 / 99685893.

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Κωνσταντίνο
Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς, ετοιμάζει μία μεγάλη γιορτή, η οποία φυσικά θα είναι αφιερωμένη στον μούστο! Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα στηθεί η Γιορτή του Παλουζέ, στην οποία θα απολαύσουμε άφθονο παλουζέ και όχι μόνο. Η είσοδος στον χώρο θα είναι δωρεάν.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Άγιος Κωνσνταντίνος Πιτσιλιάς, επ. Λεμεσού.

received_184838891310850.jpeg

Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ποταμιούς
Η Ποταμιού μάς περιμένει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου από τις 15:00 στην πλατεία του χωριού Πατήρ Λεωνίδα. Εκεί θα μας κεράσουν τραχανά, κουλουράκια με το έψιμο, τρεμηθωτές, ζεστό παλουζέ, κρασί και ζιβανία. Επίσης θα υπάρχουν και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Ποταμιού, επ. Λευκωσίας, 15.00.



Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων στον Κάτω Δρυ
Στα νοτιοδυτικά της Λάρνακας, βρίσκεται ο όμορφος Κάτω Δρυς. Το χωριό είναι κτισμένο στο μέσο τριών πόλεων, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και μόλις 36 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Η ηρεμία και η γραφικότητα του χωριού καταφέρνουν να γοητεύσουν τον κάθε επισκέπτη. Στο χωριό έχεις πολλά να δεις και να κάνεις, ειδικά αν πας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οπότε στο χωριό διοργανώνεται ένα γευστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στα παραδοσιακά μας εδέσματα! Ο Κάτω Δρυς λοιπόν μάς προσκαλεί στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: Παρασκευή ππαλουζέ, τραχανά, τρεμυθόπιττας, χαρουπόμελου, σιουσιούκκου και απόσταξη ζιβανίας. Επιπλέον στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού και επισκέψεις σε αγροτουριστικά, εκκλησίες, μουσεία και οινοποιείο. Επίσης θα γίνεται Γευσιγνωσία παραδοσιακών εδεσμάτων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Κάτω Δρυς, επ. Λάρνακας.

amargeti.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


‘’Η Αμαργέτη της Παράδοσης’’ στην Αμαργέτη
Διοργανώνεται και φέτος την εκδήλωση μας που διεξάγει η κοινότητα μας με θέμα ‘’Η Αμαργέτη της Παράδοσης’’ στις 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ. Η κοινότητα βρίσκεται στα ανατολικά της Πάφου σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με μακρά παράδοση σε παραδοσιακά εδέσματα έτσι και φέτος διοργανώνει την εκδήλωση της η οποία θα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο, εκθεσιακών χώρων ζωγραφικής και παλαιών φωτογραφιών, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αναπαράσταση λειτουργίας του ελιόμυλου και παρασκευή παραδοσιακής καπίρας με μαυρόλαδο, παραδοσιακό άλεσμα σταφυλιών σε λινό, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή παλουζέ, ρεσιού, χαλουμιών, αναρής, καττιμέρια, κουλλουρούθκια με το έψιμα και άλλα πολλά.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Αμαργέτη, επ. Πάφου, 11.00. Περισσότερα εδώ.

lefou.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

1ο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης στον Αναλυόντα
Το 1ο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης είναι γεγονός! Στις 15 Οκτωβρίου πάμε στον Αναλυόντα, για αξέχαστες γεύσεις από τη γαστρονομία της Κύπρου. Η αγαπημένη τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα βρίσκεται μαζί μας, φτιάχνοντας παραδοσιακές γεύσεις με θέμα την ελιά.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Αναλυόντα, επ. Λευκωσίας. Περισσότερα σύντομα.

42965182_475408492937773_31580316.2e16d0ba.fill-1375x729_crrAt8w.jpg

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων στον Πεδουλά
Πάμε να ψήσουμε ππαλουζέ και να βουτήσουμε σουτζιούκκο στην οδό Πέρικλου Χατζηβασίλη (δρόμος Αστυνομίας), στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. Συγκεκριμένα την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πάμε στο όμορφο χωριό στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, για να απολαύσουμε παλουζέ, σουτζούκκο και ζιβανία, σε ένα υπέροχο φεστιβάλ.
>> Κυριακή 22 Οκτωβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. Περισσότερα σύντομα.

Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε" στον Φαρμακά
Το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε" επιστρέφει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακά εδέσματα όπως σουτζούκο, παλουζέ, κουλουράκια κ.ά. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
>> Κυριακή 22 Οκτωβρίου, Φαρμακας, επ. Λευκωσίας. Περισσότερα σύντομα.

Φεστιβάλ Παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού»
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει και φέτος το φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 στο κέντρο του χωριού και έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων. Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως της περιοχής Μαραθάσας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο «Χρυσοσπηλιώτισσα Δευτεράς», πλούσιο φαγητό και ποτό.
>> Σάββατο 28 Οκτωβρίου, Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας. Πρόγραμμα εδώ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close