Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023
Το πρώτο στο είδος του Αναγεννησιακό Πανηγύρι διοργανώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 2023 στα Πυργά (Επαρχία Λάρνακας).
Οι διοργανωτές σας προσκαλούν σ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν. Σ’ ένα πανηγύρι για το προσκύνημα της Βασίλισσας της Κύπρου, Αικατερίνης Κορνάρο, στο λατινικό βασιλικό παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης Πυργών.
Καλλιτέχνες από την Ιταλία, το Σαν Μαρίνο και την Κύπρο με κοστούμια και όργανα εποχής θα παρουσιάσουν τραγούδια, χορούς, αφηγήματα, παραμύθια και ποίηση που ανάγονται και εμπνέονται από την Κυπριακή και Ιταλική Αναγέννηση. Επίσης, το πανηγύρι θα περιλαμβάνει παιχνίδια και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, υπαίθρια αγορά ντόπιων προϊόντων και χειροτεχνημάτων, περίπατο γύρω από το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης προς τα ιστορικά μνημεία και τη φύση και προσφορά φαγητού και ποτών από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Το πανηγύρι είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία στην ύπαιθρο, που προσφέρει όχι μόνο θέαμα, αλλά και ενεργή τοπική συμμετοχή, εστιάζοντας στο ευρωπαϊκό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας με όλες τις επιδράσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει. Η τοπική κοινότητα συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση με τη εμπλοκή του Δημοτικού Σχολείου Πυργών, του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, πολιτιστικών σχημάτων και εθελοντών.
Το ίδρυμα Λαόνα διοργανώνει το πανηγύρι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Beyond Cultural Tourism (Be.Cultour, Horizon 2020) σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου Λτδ (ΑΝΕΤΕΛ). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προξενείου του Σαν Μαρίνο στην Κύπρο.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Μέρα: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
Ώρες: 15:00 – 22:00
Χώρος: κεντρική πλατεία Πυργών, Λάρνακα
Είσοδος ελεύθερη |
Επικοινωνία: 70007102, 22532811
Facebook, Instagram: Laona Foundation
Συμμετέχουν:
Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι:
La Corte di Olnano e La Compagnia dell'Istrice (Σαν Μαρίνο)
Sbandieratori Delle Sette Contrade Di Orte (Ιταλία)
Οι μουσικοί: Peppe Frana (Ιταλία, μεσαιωνικό λαούτο), Έλενα Ξυδά (τραγούδι), Χριστίνα Πολυκάρπου (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές), Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά), Παναγιώτης Τσαππής (νέυ), Αντρέας Σιαντάνης (λαούτο), Κυριάκος Χατζηανδρέου (κιθάρα), Λευτέρης Γιωργίτσης (βιολί)
Οι κοινοτικές χορωδίες Πυργών και Πέρα Χωριού Νήσου
Ο χορευτικός όμιλος Πυργών
Αφήγηση – θεατρικό εργαστήρι για παιδιά: Θέατρο Ειδεκανού (Έλενα Παυλίδου, Νικολέττα Βερύκιου)
Συντελεστές:
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Στέφανη Πολυκάρπου
Καλλιτεχνικός σύμβουλος/ερευνητής: Ευριπίδης Δίκαιος
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Δημήτριος Μηνασίδης
Τεχνικός διευθυντής: Χρίστος Χριστοδούλου
Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου, Ιφιγένεια Αβραάμ
Σχεδιασμός/εκτέλεση παιχνιδιών: Κατερίνα Σουκιούρογλου
Σχεδιασμός αφίσας: Κατερίνα Σιαμμά
Σχετικά
Αυτή την Κυριακή η Τρικούπη μεταμορφώνεται ξανά και μεταμφιέζεται!
Κι εμείς δίνουμε ραντεβού στη στοά
Στο «Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος» στον Κάτω Δρυ ετοιμάζει κάτι πολύ όμορφο
Πάμε να γιορτάσουμε την εποχή της ανθοφορίας με μια μοναδική εμπειρία!
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2026: Η κορυφαία εκδήλωση Άμυνας και Ασφάλειας επιστρέφει στη Λευκωσία
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2026, στο Pavilion Hall στη Λευκωσία.
Λεμεσιανό Καρναβάλι: Αυτές είναι οι 115 ομάδες (και η σειρά τους) που θα παρελάσουν την Κυριακή
Ανακοινώθηκε η σειρά παράταξης των ομάδων
8 υπέροχα θεματικά πάρκα και φάρμες για Καθαρά Δευτέρα στη φύση
Tο ιδανικό σενάριο για την Καθαρά Δευτέρα είναι να την περάσουμε κάπου έξω, με τα έθιμα της Κύπρου και τα εδέσματα που "επιβάλλονται"
25 (ωραίες) προτάσεις για Καθαρά Δευτέρα στη φύση
Η Κύπρος γιορτάζει με λαγάνα, χαρταετούς, κρασί και παραδοσιακή μουσική
«Τι Ρίο… Τι Λίο!»: Το Λιοπέτρι ετοιμάζεται για το Καρναβάλι
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την Καρναβαλίστικη Παρέλαση «Τι Ρίο… Τι Λίο!» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιοπετρίου του Δήμου Αγίας Νάπας.
Week Agenda: 17 όμορφες προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Όλα όσα θα μας κάνουν να περάσουμε ξέγνοιαστα τις επόμενες ημέρες στο νησί - Από θέατρο και μουσική μέχρι καρναβαλίστικες φιέστες
Το Καρναβάλι έρχεται στο MyMall Limassol!
Φορέστε τη στολή σας, πάρτε το χαμόγελό σας και ελάτε να ξεφαντώσουμε όλοι μαζί!
Η ψυχή του πάρτι: Καρναβάλι στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με χορό, θέαμα, διασκέδαση και καλό σκοπό
O απόλυτος προορισμός για διασκέδαση!
Καρναβάλι 2026: Οι 14 παρελάσεις που θα απολαύσουμε στο νησί
Κάθε πόλη του νησιού και μια μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση, από τις 15 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου