Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Σ' αυτά τα δύο φεστιβάλ στο χωριό θα απολαύσουμε ντόπια ζιβανία

Μάθαμε τις ημερομηνίες για τα Φεστιβάλ ζιβανίας σε Άλωνα και Πελένδρι

Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023

Δύο ορεινά χωριά της Κύπρου, ετοιμάζονται να διοργανώσουν Φεστιβάλ αφιερωμένα στη ζιβανία, κι εμείς μάθαμε τις ημερομηνίες!

Η Ζιβανία ή ζιβάνα είναι το παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα (ζιβάνα ή ζίβανο όπως τα ονομάζουν), δηλαδή το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης, (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου.

Η ζιβανία έχει την τιμητική της τον χειμώνα, ειδικά στα χωριά όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το κρύο είναι "τσουκτερό"!

Εξ ου και η Άλωνα και το Πελένδρι ετοιμάζονται για να μας φιλοξενήσουν και να μας φιλέψουν με δικής τους παραγωγής ζιβανία σε δύο φεστιβάλ αφιερωμένα στο εθνικό μας απόσταγμα!

Στην Άλωνα θα πάμε στις 5 Νοεμβρίου και το Πελένδρι θα μας υποδεχεθεί το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου.

Γιορτή της Ζιβανίας
Το ορεινό και γραφικό χωριό της Άλωνας θα πραγματοποιήσει και φέτος την ξεχωριστή Γιορτή της Ζιβανίας όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την απόσταξή της και φυσικά να την δοκιμάσουμε. Η γιορτή της ζιβανίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από τις 10:30π.μ. μέχρι τις 3:30μ.μ., στην πλατεία του χωριού Άλωνα, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, που θα κυρήξει και την έναρξη και θα χαιρετίσει τη φετινή 12η διοργάνωση της Γιορτής. Στο πλαίσιο της γιορτής, όπως κάθε χρόνο, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας, από το άλεσμα και το πάτημα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, καθώς και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού. Επίσης θα απολαύσουμε παλουζέ, τον Μιχάλη Τερλικκά και τα τραγούδια του, παραδοσιακούς χορούς κ.ά.
>> Κυριακή 5 Νοεμβρίου, Άλωνα, επ. Λεμεσού, 10.30.

Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι
H ζιβανία είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα, στο οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ένα ελαφρύ άρωμα σταφίδων. Αυτό το ποτό, λοιπόν, είναι η αφορμή για να βρεθούμε στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Ζιβανίας" που διοργανώνεται και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, στα γραφικό χωριό της Πιτσιλιάς, το Πελένδρι. Μάλιστα το χωριό ανακοίνωσε και το πρόγραμμα για τη διήμερη γιορτή του, που θα λάβει χώρα το σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια, παζαράκι, αναβίωση του τρύγου και πάτημα σταφυλιών κ.ά.
>> Σαββατοκύριακο 11 & 12 Νοεμβρίου, Πελένδρι, επ. Λεμεσού. Πρόγραμμα εδώ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close