Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023
Είναι πλέον παράδοση στα Χανδριά. Κάθε Κυριακή του Οκτώβρη, η κυρία Σκεύη στο οικογενειακό εστιατόριο ''Πλατεία των Κέδρων'' φτιάχνει σουτζιούκο και παλουζέ μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Φτάνεις στο χωριό και συναντάς ένα παραδοσιακό σκηνικό, όπως περίμενες άλλωστε. Στην αυλή του εστιατορίου τα μέλη της οικογένειας σε υποδέχονται με θετική ενέργεια και καλή διάθεση. Η φιλοξενία και το τόσο φιλικό περιβάλλον, άλλωστε, είναι ένα από τα ατού αυτής της εμπειρίας.
Η κυρία Σκεύη σε ''ξεναγεί'' στην προεργασία. Τα υλικά, το σιτάρι, το αλεύρι κτλ στημένα στο τραπέζι ενώ ακούς για τη διαδικασία που ακολουθούν. Ο χυμός του σταφυλιού και κιούλι και βασιλικό ήδη βράζει στο χαρτζί. Παραδίπλα ένα τραπέζι γεμάτο με προϊόντα: κυδωνόπαστο, παλουζές, γλυκά του κουταλιού, σουτζιούκος, έψημα, ό,τι θέλεις για να πάρεις σπίτι.
Η ώρα περνά, με σουτζιούκο κέρασμα και κυπριακό καφέ, κουβέντα με την κυρία Σκεύη να περνά τα αμύγδαλα στην κλωστή και τον κόσμο στην κατάμεστη αυλή να παρακολουθεί και να συμμετέχει όταν και όσο μπορεί στη διαδικασία του παλουζέ. Ακόμα κι αν δεν πήγες με την καλύτερη διάθεση, το όλο κλίμα θα φροντίσει να σου την φτιάξει και με το παραπάνω. Βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, οικογένειες, παρέες από νέους, γιαγιάδες και παππούδες να περνούν την ημέρα τους με την ίδια χαρά, να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από την παρασκευή του παλουζέ, να απολαμβάνουν στο έπακρο όσα συμβαίνουν.
Τρεις ώρες μετά, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα ποτηράκια γεμίζουν με ολόφρεσκο, ζεστό παλουζέ για να δοκιμάσεις, κατ' ευθείαν από το χαρτζί. Η συνέχεια περιλαμβάνει το ''βούττημα'' των αμυγδάλων στον παλουζέ για να γίνει σουτζιούκος (μια φορά απαλά, μια φορά απότομα και όταν στεγνώσει ακόμα μια φορά).
Είναι μια εμπειρία που σίγουρα πρέπει να ζήσεις, κυρίως αν αγαπάς την Κύπρο και την παράδοσή της. Θα γεμίσεις μυρωδιές και εικόνες παράδοσης, θα απολαύσεις ολόφρεσκο παλουζέ και η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Μέσα στο εστιατόριο ακολουθεί πλούσιος μπουφές με όλα τα καλά της κυπριακής κουζίνας, σαν να περνάς ένα μεσημέρι στο σπίτι της γιαγιάς.
Αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο, κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου και αν δεν το έζησες ακόμα, επιβάλλεται!
Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας