Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2023
Η Λάρνακα 2030, ο οργανισμός που τρέχει την υποψηφιότητα της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2030, εγκαινιάζει το Λarnakarts, μια δυναμική πλατφόρμα καταγραφής και ενεργοποίησης του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης. Ως εργαλείο πληροφόρησης και δικτύωσης, η πλατφόρμα επιδιώκει αφενός να χαρτογραφήσει την καλλιτεχνική κοινότητα και αφετέρου να οδηγήσει, μέσω της ενημέρωσης για τις υπάρχουσες επιλογές και εκδηλώσεις, στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών. Η ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ανθρώπων και η διάχυση της τέχνης σε όλη την πόλη είναι θεμελιώδεις στόχοι της Λάρνακα 2030. Είναι γι’ αυτό που η δημιουργία του Λarnakarts είναι για εμάς ένα πρότζεκτ υψηλής προτεραιότητας.
Η πλατφόρμα θα διαθέτει δύο βασικά μέρη, ένα στατικό όπου θα υπάρχουν οι πληροφορίες για τους καλλιτέχνες, τους χώρους και τους φορείς του πολιτισμού της πόλης και ένα δυναμικό κομμάτι που θα παραθέτει όλη την πληροφορία που αφορά τις τρέχουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η εύκολη και χρηστική διάθεση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες αναμένεται να ευεργετήσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα και να ενισχύσει τη συμμετοχή των Λαρνακέων και των επισκεπτών της πόλης.
Η δημιουργία του Λarnakarts προϋποθέτει τη χαρτογράφηση όλου του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης -των καλλιτεχνών, των φορέων και των χώρων πολιτισμού- ώστε να καλυφθεί το σύνολο της υπάρχουσας δράσης. Για να γίνει αυτό εφικτό η Λάρνακα 2030 απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους καλλιτέχνες και τις πολιτιστικές οντότητες της Λάρνακας. Προσκαλούμε, λοιπόν, όλες και όλους να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που παρατίθεται πιο κάτω προκειμένου να ενταχθούν στο Λarnakarts. Κάνοντας αυτή την απλή και εύκολη κίνηση -η εισαγωγή των στοιχείων δεν απαιτεί παρά ελάχιστα λεπτά- γίνονται αυτομάτως μια πολύτιμη ψηφίδα αυτής της συναρπαστικής προσπάθειας ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης μας.
Η πρόσκληση απευθύνεται στα εξής άτομα, οργανισμούς και φορείς:
● Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου: μουσικοί, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, ηχολήπτες, designers, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, πολιτιστικοί διαχειριστές και άλλοι.
● Φορείς: μουσεία, φεστιβάλ, ιδρύματα που επικεντρώνονται σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις, ανεξάρτητες εταιρείες, σχολές, ωδεία, Biennale και άλλοι.
● Χώροι (όσοι ενοικιάζονται ή διατίθενται για εκδηλώσεις): γκαλερί, θέατρα, μουσικές σκηνές, αρχαιολογικοί χώροι, αποθήκες και άλλοι.
● Διοργανώσεις (όσες οργανώνονται σε τακτική βάση): φεστιβάλ, γιορτές, Biennale και άλλες.
Φόρμα εγγραφής στην πλατφόρμα Λarnakarts: https://forms.gle/DkxLk19gNfgJ5hwP8
Προθεσμία εγγραφής: 31 Δεκεμβρίου 2023
Πληροφορίες: 24632500, info@larnaka2030.eu
Σχετικά
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής