Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024
Ο Οργανισμός Λάρνακα 2030 μπαίνει δυναμικά στην καινούργια χρονιά με τέσσερις νέες δράσεις, που συνεχίζουν τις διαδικασίες της συνδημιουργίας με ομάδες και φορείς της πόλης. Μέσα απ’ αυτή τη γόνιμη ζύμωση, συνεχίζεται ο επαναπροσδιορισμός της πόλης με ορίζοντα το 2030.
Τον Φεβρουάριο έρχεται στη Λάρνακα με την ομάδα της, η Λένα Κιτσοπούλου, η πιο επιδραστική σήμερα σκηνοθέτης-συγγραφέας-performer στην Ελλάδα με σταθερή αναφορά και παρουσία στη διεθνή σκηνή. Η Κιτσοπούλου θα παρουσιάσει το έργο CRY, το οποίο υπογράφει ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και όπου συμμετέχει ως ηθοποιός. Η συγκεκριμένη παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Saint Gervais στη Γενεύη τον Δεκέμβρη του 2021, ενώ παρουσιάστηκε και στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2022. Προγραμματίζονται δύο παραστάσεις στο Θέατρο Σκάλα στις 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, στις 20:30, με υπερτιτλισμό στην Αγγλική και τη Γαλλικά γλώσσα. Πέρα από τις παραστάσεις, στη διάρκεια της παραμονής της στη Λάρνακα, η Λένα Κιτσοπούλου θα συναντήσει καλλιτέχνες του θέατρου της πόλης ώστε να μπουν τα θεμέλια μιας κοινής θεατρικής δημιουργίας, που θα δρομολογηθεί στο προσεχές μέλλον ως δράση του Οργανισμού.

Τον Φεβρουάριο ξεκινά ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα του Λάρνακα 2030, το Follow the Music, το οποίο προέκυψε μέσα από την ανοιχτή διαβούλευση του οργανισμού με τους μουσικούς της πόλης. Με μια σειρά συναυλιών σε «μυστικά σημεία», οι μουσικοί καλούνται να φωτίσουν αθέατες όψεις της πόλης και της επαρχίας, δίνοντας νέα ώθηση σε κτήρια και ξεχασμένους δρόμους. Το κοινό θα συμμετέχει κάθε φορά σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης, ακολουθώντας τα clues των μουσικών και συναντώντας τους στο «κρυφό σημείο» όπου θα γίνεται το μουσικό συναπάντημα. Το ακριβές σημείο θα κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους με γραπτό μήνυμα δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας. Το πρότζεκτ θα διαρκέσει έναν χρόνο με τις συναυλίες να γίνονται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Η πρώτη συναυλία θα λάβει χώρα στις 23 Φεβρουάριου. Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για μουσικά σχήματα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στον εξής σύνδεσμο: https://forms.gle/xmTdsrKzYQgQSU9i8
Με το πρότζεκτ Larnaka Love Letters, το Λάρνακα 2030, ενεργοποιεί όλους τους πολίτες με κίνητρο την αγάπη και την έκφρασή της στο χαρτί. Ο Οργανισμός απλώνει 30 κιβώτια σε ισάριθμα σημεία στην πόλη και την επαρχία, καλώντας τους πολίτες όλων των ηλικιών να γράψουν επιστολές αγάπης. Ο αριθμός 30 δεν είναι διόλου τυχαίος, εφόσον συμβολίζει τη χρονιά του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τα κιβώτια θα τοποθετηθούν σε τοπικές επιχειρήσεις, σε σημεία συνάντησης και εκπαιδευτικές μονάδες, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκφράσουν την αγάπη τους σε οποιονδήποτε ή και οτιδήποτε επιθυμούν. Οι επιστολές θα στέλνονται καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, του πιο ερωτικού μήνα του έτους. Το Larnaka Love Letters, προέκυψε μέσα από μια ιδέα του διαδικτυακού περιοδικού Skala Times και της αρχισυντάκτριάς του Γιώτας Δημητρίου, που έχει αναλάβει την επιμέλεια του πρότζεκτ.
Τα Χριστούγεννα του 2023, το Λάρνακα 2030, εγκαινίασε τις κοινές του δράσεις με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, διοργανώνοντας τον διαγωνισμό χριστουγεννιάτικης βιτρίνας για τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες με τον αριθμό των διαγωνιζομένων να ανέρχεται στους 60. Η κριτική επιτροπή του Οργανισμού αποφάσισε να δώσει τρία βραβεία και πέντε επαίνους. Τα βραβεία και οι έπαινοι θα ανακοινωθούν και θα επιδοθούν σε ειδική τελετή στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικης βιτρίνας είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας του Λάρνακα 2030 με τους καταστηματάρχες και τον εμπορικό κόσμο της πόλης ευρύτερα, αφού προγραμματίζονται σημαντικές συνέργειες στο προσεχές μέλλον.
Συνεργαζόμενοι Δήμοι:
Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς - Μενεού │ Δήμος Λευκάρων
Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας
Σχετικά
Πολιτιστική Αποκέντρωση: Τι θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην κυπριακή ύπαιθρο
Θέατρο, μουσική, ποίηση, εικαστικά, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά ταξιδεύουν τον Σεπτέμβριο σε χωριά και κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2026.
Η αρμενική παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε ένα ξεχωριστό γκαλά στη Λευκωσία
Το Armenian Cultural Gala γιορτάζει την 35η επέτειο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, χτίζοντας μια πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Κύπρο και την Αρμενία
Η «Σεχραζάδα» του Balletto di Milano έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Το διάσημο μπαλέτο των «Χιλίων και μίας νυχτών» ζωντανεύει επί σκηνής με εντυπωσιακές χορογραφίες και πολυτελή κοστούμια, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.
Μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Γιορτής του Κρασιού
Όλα όσα θα συμβούν κάτω από τον βρακά
Τέσσερις μεγάλες φθινοπωρινές εκδηλώσεις έρχονται στη Λακατάμεια με δωρεάν είσοδο
Αθλητισμός, παραδοσιακοί χοροί, υπαίθρια μουσική και φιλανθρωπικοί αγώνες δρόμου συνθέτουν το πρόγραμμα από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Namaste Cyprus 2026: Η Ινδία έρχεται στη Λεμεσό με ρυθμούς, γεύσεις και χρώματα
Μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», με ελεύθερη είσοδο και δώρα συνολικής αξίας €3.600
«Από τους Καιρούς του Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη»: Ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό αφιέρωμα στο Ριάλτο
Η ζωή και το έργο του σημαντικού Κύπριου λογοτέχνη ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από ομιλίες και αναγνώσεις διηγημάτων από την «Τετραλογία των Καιρών» σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη.
Η Αραδίππου γιορτάζει τον Άγιο Φανούριο
Με πανηγύρι και την λαογραφική εκδήλωση «Το παναΰριν του χωρκού μου»
Στην πλατεία Λυθροδόντα θα στηθεί κάτι πολύ... καλό!
Μια μεγάλη παρέα επιστρέφει στην πλατεία του Λυθροδόντα
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Εκδηλώσεις και events για να απολαύσεις το Αυγουστιάτικο φεγγάρι
Την Πέμπτη και την Παρασκευή το ομορφότερο φεγγάρι θα φωτίσει το νησί... γι' αυτό κι εμείς φτιάξαμε πρόγραμμα!
Week Agenda: 11 εκδηλώσεις για να αποχαιρετήσεις τον Αύγουστο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες κάτω από την πανσέληνο, θέατρο, κινηματογράφος και παραδοσιακά γλέντια γεμίζουν την τελευταία εβδομάδα του μήνα
Παλουζές, σιουσιούκκος και γεύσεις από τον Κάμπο και την Τσακκίστρα έρχονται στη Λευκωσία
Μια γιορτή αφιερωμένη στο σταφύλι και την κυπριακή παράδοση, με αυθεντικά προϊόντα, σουβλάκι και όμορφες παρέες