Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024
Νέα τάση και στην Κύπρο αποτελεί πλέον η χρήση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων από τους τουρίστες (Airbnb), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού Μάριος Τσιανάκας, σημειώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού τους.
«Περάσαμε τις 6,700 σε καταλύματα και σε κλίνες ξεπερνούμε τις 30,000», είπε χαρακτηριστικά.
Είναι μια τάση, τόνισε, η οποία αναπτύσσεται και στην Ευρώπη από τις νέες γενιές που επιθυμούν να σχεδιάσουν πιο ευέλικτα τα ταξίδια τους παράλληλα με πιο χαμηλές δαπάνες διαμονής.
Είναι μια αγορά, πρόσθεσε, η οποία θέτει σε συνδυασμό φθηνές πτήσεις με σχετικά πιο χαμηλές τιμές στη διαμονή.
«Έχουν καλή συνεισφορά στην τοπική οικονομία αφού οι χρήστες αυτών των καταλυμάτων χρησιμοποιούν αρκετές υπηρεσίες, όπως τα εστιατόρια, οι μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.λπ.», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, σήμερα το Υφυπουργείο Τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τον περί της «Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο» ο επιχειρηματίας/διαχειριστής του κάθε αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος μπορεί να διαφημίζει και/ή να ενοικιάζει το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει άδεια εγγραφής και αριθμό μητρώου από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα πρέπει να αναγράφεται στη διαφήμιση και/ή στην προώθηση του καταλύματος, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.
Για σκοπούς εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού υπάρχει διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα εγγραφής του καταλύματος τους και εξασφάλισης της άδειας εγγραφής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, οποιοσδήποτε διατηρεί ή λειτουργεί αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα χωρίς άδεια εγγραφής, ή η άδεια εγγραφής του έχει ανακληθεί είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές, εάν δε η παράβαση συνεχιστεί μετά την καταδίκη του, είναι ένοχος περαιτέρω αδικήματος και υπόκειται σε περαιτέρω χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τα διακόσια ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης.
ΚΥΠΕ
Σχετικά
Οι στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές
Παρουσίαση κατά την υψηλού επιπέδου Διάσκεψη στην Κύπρο
Οκτώ ελληνικά νησιά-διαμάντια για ήρεμες διακοπές το 2026
Από τις Κυκλάδες έως το Ιόνιο, αυτά τα νησιά προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες χωρίς πολυκοσμία, λέει ο Independent
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούλιο
Σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, αθλητικά αφιερώματα και βραδιές κωμωδίας που περιμένουμε στην streaming πλατφόρμα τον έβδομο μήνα του έτους.
ParaliesLive: Δες live τι συμβαίνει σε 18 παραλίες του Πρωταρά
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα ParaliesLive
Στους 38 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος-Έρχεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους