Τα Καλύτερα της Κύπρου

Γεωργία Ποιηταρίδου: «Όραμά μου είναι η γυναίκα της υπαίθρου να έχει πρωτεύοντα ρόλο»

Η νέα πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας ανοίγει τα χαρτιά της και μοιράζεται μαζί μας τους στόχους της για ένα σημαντικό γυναικείο σύλλογο του τόπου μας που φέτος γίνεται 20 ετών

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου

Η Γεωργία Ποιηταρίδου αν και σήμερα είναι η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας (ΣΓΥΛ), αναλαμβάνοντας τα ηνία από την προκάτοχό της Άννα Κοσμά, εντούτοις έχει γαλουχηθεί και έχει παρουσιάσει μία σημαντική δράση στις τάξεις του Συλλόγου τόσο ως μέλος όσο και ως αντιπρόεδρος για 20 χρόνια. Η Γεωργία κατάγεται από τον Άγιο Θεόδωρο της επαρχίας Λάρνακας, χωριό στο οποίο βρίσκεται και η έδρα του ΣΓΥΛ. Μέσα από την παρουσία της στον Σύλλογο έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια στην αναβάθμιση και ενίσχυση της θέσης και του ρόλου των γυναικών στις κοινότητες της υπαίθρου της περιοχής μας.

423472323_2108637462808233_1708603615462494720_n.jpg

Εκτός από τον ρόλο της στον ΣΓΥΛ, είμαι ενεργό μέλος στα κοινά, δραστηριοποιείται στην κοινότητά της ως αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου. Επιπλέον, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου, υπεύθυνη του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών Αγίου Θεοδώρου καθώς και αντιπρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη.

Είναι έγγαμη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, και με ένα εγγόνι. Η αγάπη της, όπως αναφέρει, για την ύπαιθρο και τις κοινότητές μας την κινητοποιεί να δραστηριοποιούται για την ανάπτυξή τους και την προβολή τους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η Γεωργία Ποιηταρίδου μίλησε στο Check In Cyprus και ανέπτυξε το όραμα, τους στόχους και τις προτεραιότητές της για το μέλλον του σπουδαίου ΣΓΥΛ, μίλησε για τις δράσεις που έρχονται το 2024, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας αλλά και τους εορτασμούς που ετοιμάζονται για τα εικοσάχρονα του Συλλόγου.

423619538_3152400678227820_3990737957524287029_n.jpg

Γεωργία, πώς νιώθεις που ανάλαβες τα ηνία ενός από τους πιο ενεργούς γυναικείους συλλόγους της Κύπρου και τι ονειρεύεσαι για το μέλλον του;
Σαν ιδρυτικό μέλος του ΣΓΥΛ, αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη τιμή, συνάμα ευθύνη και συγκίνηση που αναλαμβάνω την προεδρία του ΣΓΥΛ. Το όραμά μου για το μέλλον είναι η γυναίκα της υπαίθρου να έχει πρωτεύοντα, δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της και να συμβάλει στην ανάπτυξη των κοινοτήτων της. Η ύπαιθρος πρέπει να παραμείνει ζωντανή και δημιουργική, να συνεχίσει να προσφέρει και να εμπνέει. Αυτό θα το πετύχουμε με πνευματική καλλιέργεια και ενδυνάμωση της προσωπικότητας της γυναίκας, με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, με επαγγελματική στήριξη και προώθηση των επιχειρηματιών μας, με διατήρηση και προβολή της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της πλούσιας κουλτούρας και παράδοσης του τόπου μας. Ο Σύλλογός μας αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, προερχόμενα από 26 διαφορετικές κοινότητες. Η επιθυμία και ο στόχος μου είναι να εκπροσωπήσω και να εργαστώ για όλες τις γυναίκες και για όλες τις κοινότητές μας με σεβασμό, ζήλο, στοχοθεσία, γνώση και αγάπη. Με μεθοδική δουλειά, με αγαστή συνεργασία και συνέργειες μπορούμε να επιτύχουμε και να διασφαλίσουμε την ευημερία και την πρόοδο για όλους.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι για φέτος του Συλλόγου;
Πρωταρχικό μέλημά μου ως Πρόεδρος του ΣΓΥΛ είναι η θεσμική και συλλογική λειτουργία του επταμελούς Διοικητικού Συμβούλιο και η άμεση επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου μας. Η καλή συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ όλων των γυναικών του ΣΓΥΛ παραμένουν βασικοί στόχοι. Ειδικά οι στόχοι μας για το φετινό χρόνο εστιάζονται σε πολλαπλές δράσεις που ενδυναμώνουν την προσωπικότητα της γυναίκας και ενισχύουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επαγγελματικά και κοινωνικά με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο υλοποιούμε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με εταίρους από Πολωνία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Λετονία και Γερμανία. Αυτά τα προγράμματα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, πράσινης γυναίκειας επιχειρηματικότητας και προώθησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέτρο 19 του Leader, συνεργαζόμαστε με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος για την υλοποίηση έργων και δράσεων που αφορούν τον Θρησκευτικό Τουρισμό και τις Προσκυνηματικές διαδρομές στην περιοχή μας, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην καλλιέργεια των πνευματικών μας αξιών, τη διεθνή προβολή της μεγάλης θρησκευτικής κληρονομιάς των χωριών μας και την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην επαρχία της Λάρνακας. Ετοιμάζουμε, επίσης, μία δράση σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας για να αναδείξουμε την περιοχή μας μέσα από μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, αυτή της καταγραφής 10 μύθων και θρύλων των κοινοτήτων μας. Μέσα από αυτή τη δράση και των πλούτο των τοπικών παραδόσεών μας, θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία και ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή μας.

423568509_396001043385498_7817156714811116566_n.jpg

Ποια θεωρείς πώς είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινότητες της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας;
Η αστυφιλία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που μαστίζει την ύπαιθρο του τόπου μας. Οι νέοι άνθρωποι και τα νεαρά ζευγάρια, συχνά εγκαταλείπουν τις ορεινές περιοχές μας αναζητώντας περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στις πόλεις, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού στα χωριά και τη σταδιακή ερήμωση και εγκατάλειψη. Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, αφορά τη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, λόγω της απόστασης και της έλλειψης υποδομών στην ύπαιθρο.

Στις 10 Μαρτίου επιστρέφει η Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας. Πες μας γι’ αυτή την απόφαση, τι θα δούμε εκεί. Θα γίνεται κάθε Κυριακή η αγορά;
Η επιστροφή της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακαςμετά από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον Σύλλογο και τα μέλη μας. Στην Αγορά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα, άριστης ποιότητας και καλής τιμής, κατευθείαν από τους τοπικούς παραγωγούς, να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων και να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις. Η Αγορά θα λειτουργεί μία φορά τον μήνα, κυρίως την Κυριακή, προσφέροντας μια όμορφη ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση και οικονομική υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Θα προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την πράσινη οικονομία στην ύπαιθρο. Επιπλέον, θα διοργανώσουμε εργαστήρια για παιδιά, «φτιάχνω συμπυκνωμένο χυμό (σκουός) εσπεριδοειδών» προσφέροντάς τους ένα εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό τρόπο να μάθουν για τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή τους. Μέσω αυτών των εργαστηρίων, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την παιδική δημιουργικότητα και το ενδιαφέρον για την τοπική κουλτούρα και παράδοση.

431000057_1128529495157804_3935781798759429314_n.jpg

Φέτος, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής. Θα ετοιμάσετε κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτή την επέτειο;
Για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΣΓΥΛ, προγραμματίζουμε μια μεγάλη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ετήσιου «Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας», την 1η Οκτωβρίου 2024. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική κοινότητα, αφού στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε και να προβάλλουμε όλες τις κοινότητες των μελών μας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε το όνομα της κοινότητας που θα φιλοξενήσει το επόμενο Φεστιβάλ μαζί με το όλο εορταστικό πρόγραμμα.

Τι άλλες εκδηλώσεις ετοιμάζει φέτος ο Σύλλογος;
Έχουμε ήδη υλοποιήσει τον Ιανουάριο μια μεγάλη εκδήλωση με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτας στην παρουσία και του αδελφικού Συλλόγου από την Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης «Σ. Γ. Εργάνη». Τον Φεβρουάριο (10/2) οργανώσαμε προσκυνηματική εκδρομή στην κοινότητα του Κάτω Δρυ, με την ευκαιρία της πανήγυρης του πολιούχου Αγίου του χωριού, του Αγίου Χαραλάμπους. Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε με εκκλησιασμό, πρόγευμα και επίσκεψη σε μικρές επιχειρήσεις μελών μας. Τον Μάρτιο (2-3/3) διοργανώσαμε διήμερη εκδρομή στην Πάφο. Στις 10 Μαρτίου, στα πλαίσια της Τοπικής Αγοράς, θα τιμήσουμε όλα τα μέλη που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου μας. Προγραμματίζουμε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν και ενδιαφέρουν τα μέλη μας, καθώς επίσης και την τελική παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θρησκευτικός Τουρισμός και Προσκυνηματικές διαδρομές» με την Ι. Μ. Τριμυθούντος. Για το φθινόπωρο έχουμε την 1η Οκτωβρίου το ετήσιο καθιερωμένο μεγάλο «Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας» και τον Νοέμβριο την παρουσίαση της δράσης «Μύθοι και θρύλοι της Υπαίθρου Λάρνακας».

Ποια θεωρείς ότι είναι η σημαντικότερη συμβολή του Συλλόγου σας μέσα σε αυτή την εικοσαετία πορείας του;
Καταφέραμε να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα της υπαίθρου, να βγει από τα στενά όρια του σπιτιού και την εσωστρέφειά της, να ανοιχτεί, να εκπαιδευτεί και να δημιουργήσει. Παράλληλα πετύχαμε, η ίδια να διδάξει και να προσφέρει το αυθεντικό και παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας, δημιουργώντας επιτυχημένες τοπικές μικρές επιχειρήσεις. Καθίσταται, πλέον, η γυναίκα της υπαίθρου ένας καλός πρεσβευτής της παράδοσης και της κουλτούρας του τόπου μας. Πετύχαμε, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, το 2022, την πιστοποίηση των μακαρονιών της «σμίλας ή του σκλινιτζιού» σε προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και αναμένουμε την πιστοποίηση στο προσεχές μέλλον ακόμη ενός ζυμαρικού, τα γνωστά «τερτζιελλούθκια». Τέλος, μέσω της δράσης του Συλλόγου μας, έχουμε αναβιώσει και αναδείξει πολλά παραδοσιακά εδέσματα, τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές, τα οποία προωθήσαμε με μεγάλη επιτυχία στην τοπική γαστρονομία μας.

Τι είδες να αλλάζει αυτές τις δύο δεκαετίες στη ζωή των γυναικών της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας;
Μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις του ΣΓΥΛ οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους, να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να συμβάλουν στην πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής μας. Η πολυδιάστατη δραστηριοποίησή τους έχει φέρει καινοτόμες ιδέες, πολυμορφία πρακτικών και νέες προοπτικές και δυνατότητες στην περιοχή μας.

Θα ήθελα να θυμηθείς την πιο σημαντική στιγμή, κάτι που δεν θα το ξεχάσεις ποτέ από την πορεία του Συλλόγου και μία στιγμή που θα ήθελες να ξεχάσεις.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία μόνο σημαντική στιγμή, καθώς η πορεία του Συλλόγου μας είναι γεμάτη από μοναδικές εμπειρίες, όμορφες στιγμές και ωραίες επιτυχίες. Ωστόσο, αν υπάρχει μία στιγμή που θα ήθελα να ξεχάσω, αυτή θα ήταν η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και τα διάφορα προβλήματα που δημιούργησε σε όλους μας, ήταν σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες, όμως, καταφέραμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τη συνοχή μας ως οργανωμένο σύνολο, και αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα και δυνατό δίδαγμα για όλες εμάς.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close