Wine Guide , Εστιατόρια

Marcella, πώς είναι να είσαι γυναίκα στον χώρο του κρασιού;

To ταξίδι της Ιταλίδας σομελιέ Marcella Rondoni στον μαγικό κόσμο του κρασιού

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις μία δυναμική γυναίκα Sommelier / Wine Director και Brand Ambassador που δραστηριοποιείται στο νησί μας και πιο συγκεκριμένα στην κάβα Wine And More, η οποία έχει βάλει τον πήχη της οινικής δημιουργικότητας πολύ ψηλά και έχει κάνει τον οινικό κόσμο ακόμα πιο συναρπαστικό!

Ο λόγος για την Ιταλίδα Marcella Rondoni, η οποία μας συστήνεται πιο κάτω:

Marcella, τι είναι για σένα το κρασί;
Για μένα, το κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτό –είναι μια όμορφη ταπετσαρία πολιτισμού, φαγητού, μουσικής και ανθρώπων. Κάθε μπουκάλι φέρει μια ιστορία, μια ιστορία των χεριών που περιποιήθηκαν τα αμπέλια και τη γη από την οποία προέρχεται. Ως Ιταλίδα από τη Σαρδηνία, το κρασί ήταν σταθερός σύντροφος στη ζωή μου. Ήταν εκεί σε κάθε οικογενειακό μας τραπέζι, φέρνοντας χαρά στα γεύματά μας και χρησιμεύοντας ως σύμβολο φιλοξενίας για τους καλεσμένους μας. Όπως είπε ο Michael Broadbent, ένας διάσημος Άγγλος κριτικός, «Το να πίνεις καλό κρασί με καλό φαγητό σε καλή παρέα είναι μια από τις πιο πολιτισμένες απολαύσεις της ζωής!».

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την οινολογία, ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο επάγγελμα;
Στα 20 μου χρόνια βρέθηκα στο Τορίνο, να δουλεύω σε ένα wine bar για να τα βγάλω πέρα, όπως και πολλοί άλλοι φοιτητές. Δεν πέρασε πολύς καιρός για να ερωτευτώ τη δουλειά μου, χύνοντας την καρδιά και την ψυχή μου σε κάθε ποτήρι που σέρβιρα. Εκεί, ανάμεσα στα τσουγκρίσματα των ποτηριών και τις ζωηρές συζητήσεις, συνειδητοποίησα το πάθος μου για το κρασί.

Αποφάσισα να ακολουθήσω μια καριέρα στον κλάδο, ξέροντας ότι έπρεπε να επεκτείνω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου. Έτσι, στη νεαρή ηλικία των 21 ετών, κέρδισα το πρώτο μου επαγγελματικό πιστοποιητικό κρασιού. Παρά το γεγονός ότι ήξερα ότι η βιομηχανία κρασιού κυριαρχούνταν σε μεγάλο βαθμό από άνδρες, δεν άφησα ποτέ αυτό να με εκφοβίσει. Ενώ συχνά έβρισκα τον εαυτό μου να δουλεύει δίπλα σε άνδρες, και ναι, υπήρχαν προκλήσεις ως γυναίκα, πάντα επέμενα. Μέσα από αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, όχι μόνο ξεπέρασα αυτές τις προκλήσεις, αλλά ανακάλυψα και διεκδίκησα τη δική μου ταυτότητα και αξία.

Ποια/ποιος σε βοήθησε να κατακτήσεις αυτό τον υπέροχο κόσμο;
Ελπίζω να μην φανώ αλαζονική, αλλά στην πραγματικότητα, ξεκίνησα μεγάλο μέρος αυτού του ταξιδιού ανεξάρτητα. Ενώ είχα το προνόμιο να γνωρίσω πολλούς εξειδικευμένους επαγγελματίες που μετέδωσαν πολύτιμες γνώσεις, η απόφαση να ακολουθήσω μια καριέρα ως σομελιέ ήταν αποκλειστικά δική μου. Αρχικά, η οικογένειά μου είχε άλλες φιλοδοξίες για τις σπουδές μου, οπότε επεδίωξα το πάθος μου αθόρυβα. Αν και δεν ήταν εύκολο στην αρχή, είμαι ευγνώμων που μπορώ να πω ότι η υποστήριξή τους έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα, είναι περήφανοι για τα επιτεύγματά μου.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άντρες παραγωγοί και οι διάφοροι συνεργάτες τους; Βλέπεις να άλλαξε αυτό με την πάροδο του χρόνου;
Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έτσι και στον τομέα του κρασιού, υπήρξαν ιστορικές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες και οι ευκαιρίες που τους δίνονται. Ωστόσο, υπάρχει μια πραγματική αίσθηση θετικής αλλαγής που συμβαίνει. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για τη σημασία της ένταξης και της διαφορετικότητας στον κλάδο μας. Πράγματα όπως τα προγράμματα καθοδήγησης και οι πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της διαφορετικότητας κάνουν τη διαφορά. Αν και η αλλαγή μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, υπάρχει σίγουρα μια αίσθηση προόδου.

Marcella Rondoni-1.jpg

Ποιες είναι οι νέες τάσεις διεθνώς στον τομέα του κρασιού;
Στον δυναμικό κόσμο του κρασιού, η αλλαγή είναι συνεχής, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες γεύσεις και προτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται μερικές συναρπαστικές τάσεις, όπως η μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα. Όλο και περισσότεροι αμπελώνες υιοθετούν βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια άλλη τάση που κερδίζει δυναμική είναι η δημοτικότητα εναλλακτικών συσκευασιών όπως κουτάκια και θήκες, που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ευκολία και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη γοητεία για τα φυσικά και χαμηλής παρέμβασης κρασιά, που οδηγείται από την επιθυμία για γνήσιες, ανόθευτες γεύσεις. Οι άνθρωποι γίνονται επίσης πιο τολμηροί, αναζητώντας κρασιά από γηγενείς και λιγότερο γνωστές ποικιλίες σταφυλιού, λαχταρώντας νέες γευστικές εμπειρίες.

Τέλος, θα έλεγα ότι η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στην οινοποίηση, από τη διαχείριση αμπελώνα έως τις τεχνικές ζύμωσης, ξεπερνώντας τα όρια του δυνατού. Αυτές οι τάσεις αποδεικνύουν τη συνεχή δέσμευση της οινοποιίας στην καινοτομία, στη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία.

Έχουμε ξεπεράσει το στερεότυπο πως το ροζέ είναι ένα γυναικείο κρασί;
Ξέρετε, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι αντιλήψεις για το ροζέ έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Υπήρχε η ιδέα ότι το ροζέ ήταν κυρίως για γυναίκες, αλλά νομίζω ότι αρχίζουμε να ξεπερνάμε αυτό το στερεότυπο. Σήμερα, βλέπω ανθρώπους όλων των φύλων να απολαμβάνουν ένα ωραίο ποτήρι ροζέ, και αυτό είναι πραγματικά αναζωογονητικό να το βλέπεις. Φυσικά, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα και μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποια στερεότυπα εκεί έξω. Αλλά νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνειδητοποιούμε ότι οι προτιμήσεις για το κρασί είναι προσωπικές και δεν έχουν καμία σχέση με το φύλο. Έτσι, ενώ υπάρχει ακόμα λίγη δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταρρίψουμε εντελώς αυτά τα παλιά στερεότυπα, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Όσο συνεχίζουμε να έχουμε ανοιχτές συζητήσεις για το κρασί και συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα στη γεύση, νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί τελικά.

Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις κρασιών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες;
Είναι συναρπαστικό το πώς οι προτιμήσεις για το κρασί μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου. Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες γενικές τάσεις ή στερεότυπα που σχετίζονται με ορισμένα είδη κρασιού, όπως προαναφέρθηκε η αντίληψη ότι οι γυναίκες προτιμούν πιο γλυκά ή ελαφρύτερα κρασιά ενώ οι άνδρες κλίνουν προς τα πιο «γεμάτα» κόκκινα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ατομική γεύση κυριαρχεί τελικά. Από την εμπειρία μου, έχω συναντήσει άντρες που λατρεύουν τα ευαίσθητα ροζέ και γυναίκες που έχουν μια τάση για στιβαρά Cabernet. Η ομορφιά του κρασιού έγκειται στην ποικιλομορφία του, που προσφέρει κάτι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την εξερεύνηση και την ανακάλυψη του τι αντηχεί στον ουρανίσκο όλων. Είτε είναι ένα «τραγανό» λευκό, ένα έντονο κόκκινο ή οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να απολαμβάνουμε το ταξίδι και τις γεύσεις που μιλούν σε εμάς προσωπικά.

Αν ένα κρασί ήταν γυναίκα ποια στοιχεία θα είχε, τι χρώμα, ποικιλία, αρώματα κ.λπ.;
Αν μια γυναίκα ήταν κρασί, θα ήταν σαν ένα Pinot Noir της Βουργουνδίας, ρουμπινί στα νιάτα του προς μια βαθύτερη απόχρωση γρανάτη καθώς παλιώνει — μοναδικό και γεμάτο χαρακτήρα. Στα νιάτα της, είναι ζωηρή και ζωντανή, με τη φρεσκάδα των λουλουδιών και τη γλύκα των ώριμων φρούτων. Καθώς όμως ωριμάζει, γίνεται πιο πλούσια και πιο περίπλοκη, σαν ένα εκλεκτό κρασί που παλαιώνει με χάρη. Κάθε χρόνος που περνά, αποκτά βάθος και σοφία, αποκαλύπτοντας νέα στρώματα της σαγηνευτικής προσωπικότητάς της. Α woman is not everyone's cup of tea, αλλά σε όσους αφιερώνουν χρόνο να εκτιμήσουν την πολυπλοκότητά της, είναι μια πραγματική απόλαυση να τη γευτούν. Μια γυναίκα είναι διαχρονικά κλασική, που γίνεται ολοένα και πιο όμορφη και σαγηνευτική με την ηλικία.

Ποιο κρασί θα πρότεινες σε μια γυναίκα για να κερδίσει την καρδιά ενός άντρα και το αντίθετο;
Αχ, η κλασική ερώτηση του κρασιού και του ρομαντισμού! Αν και πιστεύω ότι η αληθινή σύνδεση έχει μεγαλύτερη σημασία, ας μιλήσουμε για συγκεκριμένα κρασιά για μια ξεχωριστή βραδιά. Για μια γυναίκα που θέλει να προσελκύσει έναν άντρα, θα έλεγα ένα έντονο κόκκινο όπως το Bordeaux ή το Barolo. Έχουν αυτοπεποίθηση και κομψότητα ενώ είναι ιδανικά για βαθιές συνομιλίες.

Εάν ένας άντρας θέλει να εντυπωσιάσει μια γυναίκα, μπορεί να επιλέξει ένα λεπτό κρασί όπως το Chablis ή το Pinot Noir. Και τα δύο είναι κομψά και προσεγμένα, δημιουργώντας μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Αλλά εδώ είναι το πραγματικό κόλπο: να επιλέξουν ένα κρασί που τους αρέσει πραγματικά και να ξεχάσουν τα στερεότυπα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ειλικρίνεια πίσω από την επιλογή. Εδώ μιλούμε για αγάπη, γέλιο και αξέχαστες στιγμές που δύναται να μοιραστούν με ένα μπουκάλι υπέροχο κρασί. Στο τέλος, η ειλικρίνεια και η στοχαστικότητα πίσω από τη χειρονομία θα κερδίσουν πραγματικά την καρδιά κάποιου.

Λέμε ότι το κυπριακό κρασί έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι παράμετροι που το αποδεικνύουν;
Πιστεύω ότι στην Κύπρο υπήρξε αξιοσημείωτη δέσμευση για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας των κυπριακών κρασιών. Οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί επενδύουν σε σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης, στον τουρισμό, στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού και στην εξύψωση του επιπέδου των κρασιών τους. Εξερευνούν νέες τάσεις όπως η βιωσιμότητα, τα πορτοκαλί και φυσικά κρασιά αλλά επενδύουν και σε τοπικές εμπειρίες κρασιού και φαγητού. Αυτοί οι παράγοντες καταδεικνύουν συλλογικά την ανάδειξη της Κύπρου ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια αγορά κρασιού.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο σερβίρισμα ενός κρασιού;
Λοιπόν, όσον αφορά στο σερβίρισμα του κρασιού, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που πρέπει να προσέξουμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι απολαμβάνουν το ποτήρι τους στο έπακρο. Πρώτα απ' όλα, η σωστή θερμοκρασία είναι το κλειδί. Το να σερβίρετε λευκό κρασί πολύ κρύο ή κόκκινο κρασί πολύ ζεστό μπορεί να μπερδέψει τις γεύσεις και τα αρώματα, γι' αυτό πρέπει να το προσέξετε. Στη συνέχεια, τα γυάλινα σκεύη έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζετε. Η χρήση του σωστού τύπου ποτηριού για κάθε κρασί βοηθά στην ανάδειξη των καλύτερων ιδιοτήτων του, επομένως αξίζει να επενδύσετε σε κάποιο αξιοπρεπές stemware. Είναι επίσης εύκολο μερικοί να ξεχειλίσουν τα ποτήρια, γεμίζοντας τα μέχρι το χείλος. Αλλά, αφήνοντας λίγο χώρο επιτρέπετε στο κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει σωστά τα αρώματά του. Και μην ξεχνάτε τη μετάγγιση! Μερικά κρασιά, ειδικά τα παλαιότερα ερυθρά ή αυτά με ιζήματα, επωφελούνται από λίγο αέρα και μια απαλή έκχυση για να απαλλαγούμε από τυχόν τσιμπήματα.

Τέλος, ο συνδυασμός του κρασιού με τα σωστά φαγητά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το σερβίρισμα κρασιού που συγκρούεται με τις γεύσεις ενός γεύματος μπορεί να μετριάσει την εμπειρία για όλους.

Οπόταν, αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι απολαμβάνουν το κρασί τους όπως ακριβώς είναι προορισμένο να είναι!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close