Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2024
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2024 την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες», σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Με αυτή την παραγωγή συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οι «Φοίνισσες», έργο της όψιμης περιόδου του Ευριπίδη, γράφτηκαν πιθανώς μεταξύ 410 και 409 π.Χ. στα τελευταία ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, λίγο μετά τη σύντομη αλλά τραυματική περίοδο του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και της Αρχής των Τετρακοσίων. Ένα δράμα με πλούσια θεατρική πλοκή, που σκιαγραφεί την κληρονομιά του τραύματος του πολέμου από γενιά σε γενιά, ρίχνοντας φως στις έννοιες της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της.
Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου. Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία. Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης. Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.
Η πρωτοποριακή ευριπίδεια δραματουργία συμπυκνώνει σε ένα έργο όλες τις γνωστές πτυχές του Θηβαϊκού κύκλου, καθώς και αρκετές καινοτομίες. Τι θα γινόταν αν η αδελφοκτονία μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο πόλεμος μπορούσε να σταματήσει, αν οι παρεμβάσεις της Ιοκάστης και της Αντιγόνης λύτρωναν τον οίκο από τα κακά της αδελφοκτονίας, του πολέμου, του μιάσματος και της ύβρεως;

Σχετικά
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
Αναβάλλονται οι παραστάσεις του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν ακύρωση των εισιτηρίων τους και επιστροφή χρημάτων
«Η Φάλαινα»: Ρεκόρ προπώλησης και επιπλέον παράσταση στη Λευκωσία
Η παράσταση, που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, έρχεται Κύπρο
Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards
Το Paddington και το Into the Woods προηγούνται στις φετινές υποψηφιότητες των Olivier Awards, σε μια λίστα που φέρνει δίπλα δίπλα το λαϊκό θέαμα, το θεατρικό κύρος και μεγάλα ονόματα όπως η Cate Blanchett, ο Tom Hiddleston και ο Bryan Cranston.
Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά: Δύο τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία
Μια διασκευή του έργου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τους Παρασκευά Καρασούλο και Νίκανδρο Σαββίδη
Δωρεάν εισιτήρια για την παράσταση Ιφιγένεια εν Όρεμ: Millennium Edition
Σε ηθοποιούς, φοιτητές, ΑμεΑ ή άνεργους.
Σχέδιο Θυμέλη: Οι 16 θεατρικές παραγωγές που ανεβαίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2026
Με μια προσθαφαίρεση ανακοινώθηκε ο τελικός κατάλογος των εγκεκριμένων παραγωγών που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Θυμέλη για το Α’ Εξάμηνο του 2026
12 stand up comedians, μία παράσταση, ένας (καλός) σκοπός
Μία παράσταση stand-up comedy και μία pro-wrestling, για φιλανθρωπικό σκοπό