Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2024
Έφυγε από τη ζωή, σήμερα 23 Μαρτίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους.
Την είδηση θανάτου γνωστοποίησε η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.
Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία. Μαζί με άλλους, ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης».
Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου.Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, το Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο.
Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.
Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Ο Νίκος Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.
Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας. Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ’», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980. Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.
Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Μίχα. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Άλκηστις Παυλίδου.
«Ως ΕΗΚ θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις κόρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη» σημειώνεται.
Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σχετικά
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος»:Πρόσκληση υποβολής προτάσεων συμμετοχής από θεατρικά σχήματα και καλλιτέχνες
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου 2025, στην Κύπρο
Η "Μανιταρούπολη" ζωντανεύει και ταξιδεύει σε όλες τις πόλεις
Τα λατρεμένα μανιτάρια Κυριακίδης μετατρέπονται σε αξιαγάπητες κούκλες και έρχονται στα νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο
Η θεατρική παράσταση «Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Σε σκηνοθεσία Κλείτου Κλείτου, μουσική Κώστα Κακογιάννη και στίχους Πάμπου Κουζάλη
Ομήρου Οδύσσεια: Sold out η επίσημη πρεμιέρα στην Σκηνή 018
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου
Ακροάσεις από τον ΘΟΚ για την καλοκαιρινή παραγωγή του έργου «Χορικά ύδατα»
Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
"The unfriend": Έρχεται η νέα παραγωγή του Θέατρου Ένα
Τελευταίες παραστάσεις για την Φάρμα των ζώων
Σηκώνει αυλαία το 37ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2024
Πλούσιος Θεατρικός Χειμώνας Αθήνα 2024-2025: Οι καλύτερες παραστάσεις στη σεζόν που έρχεται
Αν θα βρεθείς στην ελληνική πρωτεύουσα το επόμενο διάστημα ετοιμάσου για να κλείσεις εισιτήριο
Μεγάλη περιοδεία στην Κίνα της παράστασης «Women of Passion, Women of Greece»
Σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη
Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος για τη σεζόν 2024-25
17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις