Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2024
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).
Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 19:30 ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Γιάννης Τουμαζής.
Το καινούριο εικαστικό έργο της Τούλας Λιασή, Συγχρονίζοντας την Ιστορία επικεντρώνεται στο πατρικό της σπίτι στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα και αφορά κυρίως την ιστορία και τα αντικείμενά του. Επιδίωξή της είναι να διασώσει μέσα από την τέχνη της αυτά τα αναμφισβήτητα ιστορικά αντικείμενα, που δεν μπορούν να παραμείνουν ιδιωτικά, και να τα μετουσιώσει σε εικαστικά τεκμήρια μνήμης και ταυτότητας, αντίστασης και επιβίωσης, ενός μικρού αριθμού ανθρώπων, στον σιωπηλό αλλά ηρωικό τους αγώνα. Έναν τιτάνιο αγώνα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έφερε τη νίκη.
Ο επιμελητής της έκθεσης πολύ εύστοχα αναφέρει για το έργο της: «Η Τούλα Λιασή, δημιουργεί μια νέα συνθήκη, μετατρέπει το “σπίτι” από έναν υπαρκτό τρισδιάστατο χώρο σε έναν τρίτο ενδιάμεσο νοητικό τόπο, σε μια χωροχρονική κάψουλα με τα αντικείμενα να κυριαρχούν και να ενσωματώνονται στον χώρο ως τεκμήρια ενός νέου “παραδεκτού” παρόντος. Δεν την ενδιαφέρει το προφανές. Δημιουργεί ένα νέο αφήγημα, ένα παλίμψηστο. Μια νέα γραφή που επικάθεται πάνω στην παλιά, με τα αντικείμενα να αντιμετωπίζονται ως ίχνη, ως θραύσματα κάποιας πρότερης κατάστασης.
Η συγχρονισμένη ιστορία της καλλιτέχνιδας επαναφέρει αυτό που προ πολλού έχουμε στερηθεί – την αρετή της τόλμης. Δημιουργεί και συγχρονίζει δύο παρόντα, νέα χρονικά γεγονότα στα οποία θα επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της, την ταυτότητά της, τη δική της αλήθεια. Θα ανακαλύψει ότι τίποτα από το παρελθόν δεν είναι περιττό, απλώς του λείπει η αυτοτέλεια της ουσίας. Αυτοτέλεια που χαρίζεται μόνο από την τέχνη. Τη δική της τέχνη».
Βιογραφικό σημείωμα
Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Καρπασίας το 1957 και έζησε εκεί μέχρι τα δεκαοκτώ της χρόνια. Το 1975, αφού παρέμεινε για έναν χρόνο εγκλωβισμένη στο χωριό της, έφυγε για να σπουδάσει πρώτα στην Ελλάδα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες.
Στην Αθήνα σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη (1977–1980), με καθηγητές τους Θόδωρο Πάντο και Σπύρο Κουκουλομάτη. Συνέχισε τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη (1980–1984) με υποτροφία του Ροταριανού Ομίλου της πόλης Zwijndrecht. Αργότερα, διεκπεραίωσε σπουδές στον τομέα των Καλών Τεχνών στην Εκπαίδευση (ΒΑ) στην Ακαδημία Willem de Kooning (2004–2006), καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στο Piet Zwart Institute (ΜΑ) στο Ρότερνταμ (2013–2015). Από το 1980 ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης στη Χάγη, ενώ για εννέα χρόνια υπηρέτησε σε ολλανδικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως καθηγήτρια εικαστικών. Τα τελευταία χρόνια όμως, εργάζεται και στη γενέτειρα της Αγία Τριάδα στην Καρπασία. Η Τούλα Λιασή έχει πραγματοποιήσει διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο και Γαλλία.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το εικαστικό έργο της Τούλας Λιασή πραγματεύεται τις δύσκολες πτυχές της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Οι εμπνεύσεις της πηγάζουν από τις προσωπικές της εμπειρίες και βιώματα που σχετίζονται με το θέμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας. Θέματα που, παρότι είναι πολύ προσωπικά, είναι ταυτόχρονα και δημόσια.
Μέχρι σήμερα, έχει χρησιμοποιήσει την εικαστική της ιδιότητα για τη δημιουργία των εικαστικών έργων Αχαιών Ακτή/Achaeans Coast (2004) και Σκουριασμένες Μαρτυρίες/Rusted Evidence (2013), τα οποία είναι και τα δύο αφιερωμένα στους εγκλωβισμένους. Και στα δύο έργα, επεδίωξε μέσα από φωτογραφικά κολάζ, με φωτογραφίες από σκουριασμένα, κατεστραμμένα αντικείμενα της καθημερινής τους ζωής, να δείξει την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου και την έμμεση επίδρασή του στη ζωή τους.
Το έργο Πού Ήσουν;/Where Have You Been? (2018) –αφιερωμένο στους αγνοουμένους της Κύπρου– είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του αγνοούμενου αδελφού της, Γιαννάκη Λιασή, που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο DNA το 2014. Μια ιστορία που ενώ φαινομενικά μπορεί να θεωρηθεί προσωπική, στην πραγματικότητα συνδέεται με την πρόσφατη τραγική ιστορία της Κύπρου. Μέσα από το πρότζεκτ, θέλησε όχι μόνο να προβάλει αισθητικούς τρόπους για να βλέπουμε τραγικά γεγονότα και οδυνηρές καταστάσεις, αλλά και να δείξει πώς η τέχνη έχει τη δύναμη να ασχολείται με επώδυνα ανθρώπινα συναισθήματα και ταυτόχρονα να πραγματεύεται ζητήματα πολιτικής, ιστορίας και μνήμης.
www.toulaliasi.nl
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
Λεωφόρος Αθηνών, Πλατεία Ευρώπης, 6032 Λάρνακα
Διάρκεια: 26 Απριλίου–31 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή 09:00–13:00 και 16:00–19:00
Σάββατο 10:00–13:00
Επιμελητής: Ξένιος Συμεωνίδης
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι