Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2024
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, οι πιστοί «τρέχουν» από το πρωί για να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους.
Αρχικά, προσκυνούν τον Επιτάφιο, έπειτα περνούν κάτω από αυτόν, ενώ φεύγοντας ενίοτε παίρνουν και ένα λουλούδι μαζί τους.
Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.
Το έχουμε ως έθιμο και οι περισσότεροι το τιμούμε σχεδόν κάθε χρόνο, προσκυνώντας μονό αριθμό Επιταφίων!
Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, πιο κάτω σου δίνουμε επιλογές για παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.
Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης
Άγιος Ελευθέριος
Άγιος Σάββας
Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη
Εκκλησία Αγίου Αντωνίου
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη
Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας
Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού

Συνάντηση Επιταφίων στην Πλατεία
Ο Δήμος Λευκωσίας και οι Ιεροί Ναοί Παναγίας Φανερωμένης, Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη και Αγίου Σάββα, πληροφορούν το κοινό, ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, στις 21:30 θα τηρήσουν και φέτος το έθιμο της συνάντησης των Επιταφίων στη γέφυρα της Πλατείας Ελευθερίας, μετά από την περιφορά των Επιταφίων στην εντός των τειχών πόλη.
Της περιφοράς των επιταφίων θα ηγούνται οι ιερείς και οι εκκλησιαστικές επιτροπές των ναών, συνοδευόμενοι από πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές και προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επίσκοπου Νιτρίας και Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρίας και Πάσης Αφρικής εν Κύπρω, κ. Νικόδημου.
Τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης θα μεταφέρει άγημα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και θα συνοδεύουν μέλη του 76ου Συστήματος Προσκόπων Στροβόλου. Ύμνους θα ψάλλουν οι Πρωτοψάλτες της εκκλησίας με τις χορωδίες τους.
Τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη θα μεταφέρει το 40ον Σύστημα Προσκόπων με τη συνοδεία της μπάντας του 71ου Συστήματος Προσκόπων Καϊμακλίου και ύμνους θα ψάλλουν οι Πρωτοψάλτες της εκκλησίας με τις χορωδίες τους.
Τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα θα συνοδεύει το 107ο Συστήμα Προσκόπων Λυκαβηττού και ύμνους θα ψάλλουν οι Πρωτοψάλτες της εκκλησίας με τις χορωδίες τους.
Σχετικά
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας