Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2024
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον συμπληρώνει φέτος 68 χρόνια ζωής και η Κύπρος συμμετέχει σχεδόν στις μισές διοργανώσεις. Από το 1981 μέχρι και σήμερα η Κύπρος έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα σε αυτόν τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό.
Η ιστορία της Κύπρου στον διαγωνισμό μετράει 43 χρόνια ζωής, τρεις απουσίες (1988, 2001, 2014), μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Άννα Βίσση και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, πολλά παρατράγουδια, τρεις πέμπτες θέσεις (1982, 1997, 2004), έξι αποκλεισμούς από τελικό, μία δεύτερη θέση και καμία πρωτιά. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα το παλαιότερο μέλος της EBU που συμμετέχει στον διαγωνισμό τόσα πολλά χρόνια χωρίς να έχει κερδίσει ακόμη.
Ανατρέχουμε λοιπόν πίσω στο χρόνο και παρακολουθούμε την πορεία της χώρας μας στο θεσμό, σχολιάζοντας με χιούμορ όλες εκείνες τις συμμετοχές που βρέθηκαν στον διαγωνισμό, που έβαλαν λιγάκι παραπάνω λακ στο μαλλί, βάτα στο ρούχο, περίσσιο στρας και παγιέτα. Από την Ευρυδίκη, βετεράνο του διαγωνισμού για την Κύπρο μέχρι την Αλέξια και την Έλενα Πατρόκλου φτάνουμε στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, την Άννα και Λία Βίσση, στην Ελπίδα, την Μαρλέν και τον… Χρήστο Μυλόρδο καταλήγουμε στον θρίαμβο της Κύπρου το 2018 στη Λισαβόνα με την Ελένη Φουρέιρα.
Η παρθενική εμφάνιση το 1981
Τραγούδι: Μόνικα
Θέση: 6η
Βαθμοί: 69
Το 1981, πριν από ακριβώς 35 χρόνια, η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Ευρώπης, την Γιουροβίζιον με ένα χαρωπό τραγουδάκι που εξομολογείται τον έρωτα κάποιου σε μια Μόνι Μόνι Μόνικα. Το συγκρότημα Island αποτελούσαν η έφηβη τότε, με κοντό, ψιλοκαμμένο μαλλί Αλέξια, η Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, ο Άριστος Μοσχοβάκης, ο Roger Lee και ο Δώρος Γεωργιάδης στο πιάνο.
Δεν ξεχνάμε: Φυσικά την επίσημή μας πρώτη στον διαγωνισμό και από την άλλη το ενδυματολογικό-πόλεμος των άστρων look του γκρουπ που λατρεύουμε, με τον ένα ώμο έξω για τα κορίτσια και το δίχρωμο-για το μάτι μάλλον-πουκάμισο των αγοριών! Αλήθεια, ποια ήταν η Μόνικα;
Την μπούκλα Άννα Βίσση το 1982
Τραγούδι: Μόνο η αγάπη
Θέση: 5η
Βαθμοί: 85
Έλα, μην μου πεις πως μικρός ακόμη (αν είσαι 30 και κάτι) δεν σιγοτραγούδησες το Μόνο η αγάπη (ο τόνος στο "η" παρατεταμένο), μόνο η αγάπη κι εσύ… Η απόλυτη, που τότε ήταν ανερχόμενη τραγουδίστρια επελέγη για να μας εκπροσωπήσει με ένα τραγούδι που είχε όλα τα φόντα τότε για να κερδίσει. Η Αννούλα θα μας μείνει αλησμόνητη σε αυτή την στιγμή που μας έδωσε μία από τις καλύτερές μας θέσεις.
Δεν ξεχνάμε: Μα από πού να το πρωτοπιάσεις. Το χτένισμα-βούρτσες (όπως το λέει η μάνα μου), την μπούκλα-μαμούθ, το φόρεμα βαριά χειμερινή κουρτίνα στο παλάτι του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια ή τα φωνητικά σε σχηματισμό απαλός παφλασμός στην αμμουδιά! Όπως και να ‘χει όμως: Άννα, σε λατρεύουμε!
Στο ενδιάμεσο: Το 1983 την Κύπρο εκπροσωπεί στον διαγωνισμό μία νεαρή τραγουδίστρια τότε, η Κωνσταντίνα μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Σιδερά. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 16η θέση συγκεντρώνοντας μόλις 26 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας ενώ νικήτρια χώρα αναδεικνύεται το Λουξεμβούργο με το μαγευτικό τραγούδι της Corinne Hermes «Si la vie est cadeau».
Το δασύτριχό σου στήθος το 1984
Τραγούδι: Άννα Μαρία Λένα
Θέση: 15η
Βαθμοί: 31
Το 1984 Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Γιουροβίζιον στο Λουξεμβούργο με το τραγούδι Άννα Μαρία Λένα και ερμηνευτή τον Άντι Πολ. Μία συμμετοχή όπου συμπυκνώνεται όλη η κουλτούρα των ‘80s. Σατέν, μπλε ηλεκτρίκ διαστημικά ρούχα για τα φωνητικά, έντονες βάτες, ανέμελο μαλλί με μία χρυσή κορδέλα στο κεφάλι-για επικοινωνία ίσως με τους οικείους στον πλανήτη τους. Ο Άντι Πολ σε αυτή τη στιγμή είναι η επιτομή του καυτού αγοριού-καμάκι με κοστούμι από τον Άρη, χρυσή κορδέλα στα τελειώματα και το δασύτριχο στήθος των ‘80s να… αχνοφένεται.
Δεν ξεχνάμε: Απολύτως τίποτα! Θυμόμαστε όλες τις απολαυστικότατες λεπτομέρειες. Από το μαλλί μέχρι το παπούτσι. Εκείνο όμως που είναι το top of the top είναι το χορευτικό-φιγούρα τόσο του ερμηνευτή όσο και των φωνητικών. Ο Άντι Πολ σε απότομο ανασήκωμα ποδιού σαν τσίμπημα ηλεκτρικού καλωδίου και οι κοπέλες πίσω σε απόλυτα συγχρονισμένη φιγούρα νανουρίσματος με απότομες και κοφτές μεταλλαγές σώματος σαν υπνωτισμένες γκουρού στο Θιβέτ! Το απόλυτο eurovision cult! Αγαπάμε!!!
Στο ενδιάμεσο: Η Γιουροβίζιον των 80s είχε ένα άλλο αέρα, ζωντανή ορχήστρα, άλλο ηχόχρωμα και φυσικά διαφορετική μόδα. Το 1985 η Κύπρος θα βρεθεί στον διαγωνισμό με μία μπαλάντα από την σπουδαία φωνή της Λίας Βίσση. Το τραγούδι «Το κατάλαβα αργά» θα βρεθεί στην 16η θέση με μόλις 15 βαθμούς ενώ εμείς θυμόμαστε την τρεμάμενη φωνή της Λίας Βίσση, το λευκό της φόρεμα με βάτες και το… ακατανόητα φουντωτό μαλλί.
Την επόμενη χρονιά, το 1986 η Κύπρος θα βιώσει την εξασφάλιση της τελευταίας θέσης στον διαγωνισμό που ευτυχώς είναι και η μοναδική φορά στην ιστορία της στο θεσμό. Η Ελπίδα με το τραγούδι «Τώρα ζω» ανεβαίνουν με κέφι στη σκηνή και με περίσσια χάρη εξασφαλίζουμε μόλις 4 βαθμούς και την 20η, τελευταία θέση. Για την ιστορία η Κύπρος πήρε 3 βαθμούς από την πρώην Γιουγκοσλαβία και 1 βαθμό από την Ιρλανδία. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα δεν συμμετείχε για κακή μας τύχη.
Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω… 1987
Τραγούδι: Άσπρο μαύρο
Θέση: 7η
Βαθμοί: 80
Μία από τις πιο αγαπημένες μας συμμετοχές στο διαγωνισμό. Και αυτό το τραγούδι το έχεις σιγοτραγουδήσει, έλα τώρα… Η Αλέξια στη σκηνή της Γιουροβίζιον μας εκτινάσσει από την γκαντεμιά της προηγούμενης χρονιάς με την Ελπίδα που πήραμε την τελευταία θέση. Η Αλέξια γίνεται το απόλυτο fashion icon, ποπ είδωλο και μία τεράστια καριέρα ακολουθεί με εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους.
Δεν ξεχνάμε: Τις νεαρές Ευρυδίκη και Έλενα Πατρόκλου στα φωνητικά και τον Αναστάζιο στο χορευτικό. Και οι τρεις μας εκπροσώπησαν τα επόμενα χρόνια. Βέβαια το ενδυματολογικό είναι κλασικό! Δεν το ξεχνάς με τίποτα! Η Αλέξια παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες συμμετοχές στο διαγωνισμό όχι μόνο για εμάς εδώ στην Κύπρο αλλά για πολλούς fan του διαγωνισμού στο εξωτερικό.
Στο ενδιάμεσο: Το 1988 μία αναποδιά αφήνει την Κύπρο εκτός του διαγωνισμού αφού παραβιάζονται κάποιο κανόνες που ήθελαν να μην δημοσιεύονται οι στίχοι του τραγουδιού πριν τον θεσμό σε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο. Για την ιστορία εκείνη την χρονιά θα μας εκπροσωπούσε το τραγούδι «Θυμάμαι» των Γιάννη Δημητρίου και Scott Adams.
To 1989 η Κύπρος επιστρέφει στον διαγωνισμό με τον ντουέτο των Γιάννη Σαββιδάκη και Φανής Πολυμέρη στο τραγούδι «Απόψε ας βρεθούμε». Οι δυο τους ντυμένοι νύφη και γαμπρός εξασφαλίζουν 51 βαθμούς και την 11η θέση.
Αγία Νάπα rules το 1990
Τραγούδι: Μιλάς πολύ
Θέση: 14η
Βαθμοί: 34
Όλη η κυπριακή τουριστική μας κουλτούρα εκείνη την χρονιά βρήκε τον πρεσβευτή της στον εκπρόσωπό μας εκείνη τη φορά, τον Αναστάζιο. Ένα πολύ χαρωπό τραγουδάκι που μάλιστα φιγούραρε ως φαβορί ανέβηκε στη σκηνή με τα τζην (τι ντροπή!) δημιουργώντας τεράστιο θέμα εκείνη την εποχή.
Δεν ξεχνάμε: Το… κυματιστό χορευτικό, τις τουριστικές cult μπλούζες της ομάδας μας στη σκηνή όπου αναγραφόταν σε παρδαλά χρώματα η λέξη Cyprus και ο τρόπος που τραγουδά ο Αναστάζιο που σπάει τις λέξεις. Βέβαια, πιο αξέχαστο παραμένει το φιλμάκι του τραγουδιού μας που είναι η επιτομή του Love Cyprus!
Το χτένισμα «Νύφη 1991»
Τραγούδι: SOS
Θέση: 9η
Βαθμοί: 80
Το 1991 η Κύπρος επιλέγει ένα πιο οικολογικού προβληματισμού τραγούδι με την φωνάρα Έλενα Πατρόκλου να τραγουδάει “Εδώ πλανήτης Γη, εδώ πλανήτης Γη SOS, SOS, SOS…”. Να σου θυμίσω πως η Έλενα Πατρόκλου στον εσωτερικό διαγωνισμό επιλογής της κυπριακής συμμετοχής είχε να ανταγωνιστεί ένα τραγούδι-μύθο, το «Εν η μάνα μου που φταίει» το οποίο μέχρι και σήμερα προκαλεί… πανικό!
Δεν ξεχνάμε: Το χτένισμα Έλενα Πατρόκλου το οποίο εκείνη την χρονιά και για μερικά ακόμη χρόνια αργότερα είχε γίνει το trend-must χτένισμα για όσες παντρεύτηκαν εκείνη την τη χρονιά, το 1992 αλλά και το 1993. Θυμάμαι νύφες με τις αφίσες της Έλενας Πατρόκλου και αποκόμματα από περιοδικά να πηγαίνουν στο κομμωτήριο ζητώντας το συγκεκριμένο χτένισμα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε την στιγμή που η βαθμολογία μας φέρνει για μερικά λεπτά στην πρώτη θέση. Ακόμα το θυμάμαι!
Στο ενδιάμεσο: Η δεκαετία του 1990 φέρνει την Κύπρο αρκετές φορές στη δεκάδα ή πολύ κοντά στη δεκάδα με καλύτερη την 5η θέση που εξασφαλίζουν τα αδέλφια της Κωνσταντίνας, Ανδρέας και Χαρά Κωνσταντίνου το 1997 με το τραγούδι «Μάνα μου». Επιπλέον, η δεκαετία του ’90 φέρνει 4 νίκες στη βασίλισσα του διαγωνισμού την Ιρλανδία εκ των οποίων οι τρεις συνεχόμενες. Η Ευρυδίκη συμμετέχει άλλες δύο φορές στον διαγωνισμό, το 1992 με το «Ταιριάζουμε» και το 1994 με το «Άνθρωπος κι εγώ» εξασφαλίζοντας και τις δύο φορές την 11η θέση. Δεν ξεχνάμε ποτέ το κόκκινο φόρεμα της τραγουδίστριας το 1992 στο Μάλμοε της Σουηδίας και την παραλίγο τραγωδία με το μικρόφωνο. Από αυτή τη δεκαετία θυμόμαστε το κλείσιμο του ματιού την κάμερα του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου το 1996 και την 9η θέση, τον Άλεξ Παναγή με το ισιωμένο μαλλί και το πολύ ωραίο τραγούδι «Στη φωτιά» (9η θέση) και φυσικά τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Μιχάλη Χατζηγιάννη το 1998 στη Μεγάλη Βρετανία με το τραγούδι «Γένεσις» του Σταύρου Σιδερά και την 11η θέση. Για την ιστορία το 1998 η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει τον διαγωνισμό ενώ η playback μουσική και το televoting κάνουν την εμφάνισή τους στον διαγωνισμό.
Εκεί που θα κερδίζαμε… το 1999
Τραγούδι: Θα’ ναι έρωτας
Θέση: 22η
Βαθμοί: 2
Το 1999 ζούσαμε το απόλυτο όνειρο! Η Γιουροβίζον της νέας χιλιετίας θα γινόταν στην Κύπρο αφού το τραγούδι μας «Θα’ ναι έρωτας» με ερμηνεύτρια την Μαρλέν Αγγελίδου-έπειτα μέλος των Hi5-πιστεύαμε πως ήταν φαβορί, οι ξένοι μας δούλευαν κανονικά, ήμασταν σίγουροι πως θα το σηκώναμε και τελικά δεν ήταν έρωτας αλλά εφιάλτης! Πήραμε 2 μόλις βαθμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού η Ελλάδα δεν συμμετείχε και πέσαμε σε εθνικό μαρασμό. Για την ιστορία γλιτώσαμε την τελευταία θέση αφού ουραγός εκείνη την χρονιά ήταν η Ισπανία με 1 βαθμό.
Δεν ξεχνάμε: Τα μαύρα γυαλιά της Μαρλέν Αγγελίδου στο αεροδρόμιο μετά την επιστροφή της από την Γιουροβίζιον για να κρύψει τα πρησμένα από το κλάμα μάτια της. Η αλήθεια είναι πως ήταν οδυνηρό! Αξέχαστα τα σπαστά, τότε, ελληνικά της Μαρλέν, επίσης!
Στο ενδιάμεσο: Μετά την ψυχρολουσία του 1999 η Κύπρος υποδέχεται τη νέα χιλιετία στον διαγωνισμό με ένα ντουέτο στα ιταλικά και ελληνικά. Ο Άλεξ Παναγή αγνώριστος με φούστα μαζί με την Χριστίνα Αργύρη το 2000 τραγουδούν «Νόμιζα» και νομίζαμε πως θα πηγαίναμε καλά. Πήραμε 8 βαθμούς-πάλι καλά- και την 21η θέση.
Η πρώτη δεκαετία της νέα χιλιετίας δεν μας βρίσκει και τόσο καλά όμως η συνέχεια θα μας φέρει σε καλύτερες θέσεις. Μετά την απουσία μας το 2001 λόγω κάποιων νέων κανονισμών του θεσμού επιστρέφουμε δυναμικά το 2002 με τους «One» οπότε και ξεκινά μία νέα εποχή και για την Γιουροβίζιον. Η Κύπρος εκείνη τη χρονιά φιγουράρει στα φαβορί και οι «One» εξασφαλίζουν την 6η θέση και 85 βαθμούς.
Το 2003 είναι μία συμμετοχή που ίσως δεν θέλεις κανείς να θυμάται. Εκείνη την χρονιά στη σκηνή της Γιουροβίζιον θα βρεθεί ο Στέλιος Κωνσταντάς με το τραγούδι «Feeling alive» - μεγάλο ψέμα – εξασφαλίζοντας την 20η θέση με 15 βαθμούς. Για την ιστορία συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά κερδίζει για πρώτη φορά η Τουρκία με την Σερτάπ Ρενέρ, συμμετείχαν 26 χώρες και η Κύπρος πήρε 12 από την Ελλάδα(!)-ευτυχώς- 1 βαθμό από το Ισραήλ και 2 από τη Μάλτα.
Η μικρή Barbara Streisand το 2004
Τραγούδι: Stronger every minute
Θέση: 5η
Βαθμοί: 170 (τελικός)
Το 2004 είναι μία καθοριστική χρονιά για τον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο. Αυτή τη χρονιά η Γιουροβίζιον λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για συμμετοχή και τη δημιουργία νέων χωρών παίρνει την απόφαση να διεξάγεται σε δύο ημιτελικούς και ένα τελικό. Η Κύπρος εκείνη την χρονιά επιλέγει ένα γλυκό πλασματάκι να μας εκπροσωπήσει τη Liza Andreas η οποία κατάφερε να μαγέψει την Ευρώπη τόσο στον τελικό όσο και στον ημιτελικό.
Δεν ξεχνάμε: Την στιγμή που ανακοινώνεται το όνομα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας με τον Σάκη Ρουβά για τον μεγάλο τελικό αλλά και την ψηφοφορία στον τελικό και την Κύπρο να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις! Από τις πιο όμορφες στιγμές του διαγωνισμού για τη χώρα μας. Μάλιστα, πολλοί θυμούνται πλέον την μικρή Liza ως το κορίτσι που μοιάζει στην Barbara Streisand. Thank you Liza!
Πανωλεθρία το 2007
Τραγούδι: Comme Ci, Comme ça
Θέση: 15η (ημιτελικός)
Βαθμοί: 65
Αυτή τη χρονιά η Κύπρος επιλέγει την ανάθεση στην Ευρυδίκη και τον Δημήτρη Κοργιαλά της εκπροσώπησης της χώρα μας στον διαγωνισμό. Μετά από τις προηγούμενές μας γκαντεμιές το 2005 με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και τα βαρέλια του στο Κίεβο όταν κέρδιζε η Παπαρίζουν και την Ανέτ Αρτάνι να έχει εξαντλήσει κάθε πακέτο τερακότας στη διοργανώτρια χώρα και Κύπρο και βγήκε μαύρη κατράμι το 2006, είπαμε να το πάμε λίγο αλλιώς. Η Ευρυδίκη θα βρεθεί στη σκηνή της Γιουροβίζιον για 6η φορά ενώ 3η ως βασική ερμηνεύτρια. Το τραγούδι φιγούραρε πολύ ψηλά και κάπως έτσι ξαναζήσαμε το βάσανο του 1999 με την Μαρλέν. Τελικά, έπεσαν τα μούτρα μας, το τραγούδι δεν πέρασε στον τελικό και μας έμεινε ανάμνηση η κόντρα Ευρυδίκης-Κοστέτσου για τα ρούχα…
Δεν ξεχνάμε: ΠΟΤΕ!
Με τραπέζι κουζίνας επί σκηνής το 2008
Τραγούδι: Femme Fatale
Θέση: 15η (ημιτελικός)
Βαθμοί: 36
Για άλλη μία φορά το κρατικό κανάλι αποφασίζει να πραγματοποιήσει εθνικό τελικό ώστε τα ταλέντα της χώρας μας να αναδειχθούν μέσα από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Δεν θέλω να θυμάμαι τις συμμετοχές, προσπαθώ να ξεχάσω τη διοργάνωση του ΡΙΚ που την είδε ως πάρτι με όρθιο το κοινό στο Στούντιο 3. Το εισιτήριο για τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι παίρνει η Ευδοκία Καδή με τον Τεύκρο Νεοκλέους.
Δεν ξεχνάμε: Μα φυσικά το ασημένιο φόρεμα της Ευδοκίας Καδή, το ρομποτικό χορευτικό και φυσικά το ξύλινο τραπεζάκι επί σκηνής που ανοίγει ξαφνικά με την τραγουδίστρια πάνω και να μεταμορφώνεται σε τριαντάφυλλο με κόκκινα πανιά να εκτινάσσονται δεξιά-αριστερά πάνω και κάτω από τους χορευτές. Αυτά είναι σκηνικά εφέ… Αλησμόνητο! Είχαμε μία μανία ως χώρα με τα έπιπλα και τα διάφορα αντικείμενα στη σκηνή.
Στο ενδιάμεσο: Από το 2009 μέχρι και το 2012 το ΡΙΚ επινοεί διάφορες πατέντες με talent shows και εθνικούς τελικούς για ανάδειξη του εκπροσώπου μας μέχρι το 2012 που επιλέγεται με απευθείας ανάθεση η Ήβη Αδάμου. Μία υποσχόμενη επιλογή που καταφέρνει να περάσει στον τελικό όμως εκεί δεν τα πάει και τόσο καλά στη ψηφοφορία. Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των φαν του διαγωνισμού στο εξωτερικό από την Κύπρο. Για την ιστορία η Κύπρος κατακτά την 16η θέση με 65 βαθμούς.
Το 2013 είναι μία δύσκολη χρονιά για την Κύπρο και η Δέσποινα Ολυμπίου έχει την ατυχία να μας εκπροσωπεί με μία πολύ καλή μπαλάντα, το τραγούδι «Αν με θυμάσαι». Είναι γεγονός πως δεν μας θυμήθηκε κανείς, δεν περάσαμε καν στον τελικό και εξασφαλίσαμε μόλις 11 βαθμούς και την 15η θέση στον ημιτελικό. Το 2014 το ΡΙΚ αποφασίζει να απέχει μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας και φυσικά της οικονομικής κρίσης ενώ το 2015 επιστρέφουμε στο διαγωνισμό με τον νεαρό Γιάννη Καραγιάννη, νικητή του talent show του ΡΙΚ Eurovision Song Project. H Κύπρος με μία όμορφη μπαλάντα θα καταφέρει να περάσει στον τελικό και να πατώσει όμως εξασφαλίζοντας μόλις 11 βαθμούς και την 22η θέση.
Από το 2016 μέχρι και σήμερα το ΡΙΚ προχωρά σε απευθείας ανάθεση για τον εκπρόσωπό μας στον διαγωνισμό πράγμα που όπως φαίνεται φέρνει αποτελέσματα. Από το 2015 η Κύπρος περνάει στον τελικό με όχι και τόσο καλές θέσεις. Το 2016 με τους Minus One θα βρεθούμε στην 21η θέση με 96 βαθμούς ενώ την ίδια θέση θα πάρουμε και το 2017 με τον Hovig και 68 βαθμούς.
Ο θρίαμβος της Ελένης Φουρέιρα
Τραγούδι: Fuego
Θέση: 2η (ημιτελικός, τελικός)
Βαθμοί: 462, 262
Για πρώτη φορά η Κύπρος και το ΡΙΚ ρίχνονται στην μάχη της κορυφής αν και τα πράγματα στην αρχή δεν φαίνεται να οδηγούσαν εκεί. Η επιλογή της Ελένης Φουρέιρα αρχικά πέρασε χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά η πρώτη πρόβα στη Λισαβόνα έδειξε ότι η Κύπρος μπορούσε για πρώτη φορά να κερδίσει τον διαγωνισμό. Τα γραφεία στοιχημάτων ανεβάζουν το Fuego από τις θέσεις 30 και 23 στο νούμερο 9 και 3 ενώ λίγο πριν τον τελικό η Κύπρος φιγουράρει στο νούμερο 1.
Δεν ξεχνάμε: Όλες εκείνες τις στιγμές υπερηφάνιας που όλος ο πλανήτης μιλούσε για το τραγούδι της Κύπρου και την Ελένη Φουρέιρα. Η νύχτα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος μας απογοήτευσε αφού μας άφησε μία ανάσα από την κορυφή αλλά τελικά πραγματική νικήτρια της Γιουροβίζιον του 2018 ήταν η Ελένη Φουρέιρα. Μία σπουδαία στιγμή που δύσκολα θα την ξαναζήσουμε στο μέλλον. Φέτος, όμως, η Ελένη Φουρέιρα θα εμφανστεί ξανά στον διαγωνισμό, ανοίγοντας τον πρώτο ημιτελικό που απλά θα κάνει όλους να μιλάνε γι' αυτην και μόνο!
BONUS
Το τραγούδι-μύθος που δεν έφτασε ποτέ στη Γιουροβίζιον
Χωρίς σχόλια….
Καλή επιτυχία απόψε στην Κύπρο και τη Silia Kapsis με το τραγούδι "Liar"!
Σχετικά
Νούμερο ένα τραγούδι στο top50 viral του Spotify στην Ελλάδα το Crystal Waters
Ο catchy ήχος και στίχος του, έχει κάνει τους Έλληνες να το σιγοτραγουδούν παντού
Vic Flick: Πέθανε ο κιθαρίστας που έπαιξε το διάσημο μουσικό θέμα του James Bond
Το περίφημο riff ηχογραφήθηκε το 1962 για την πρώτη ταινία Μποντ «Dr No». Ο Vic Flick είχε συνεργαστεί με τους Beatles, τον Τομ Τζόουνς και τον Έρικ Κλάπτον.
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες με τους Γιαγκίνηδες
Το γνωστό ρεμπετολαϊκό δίδυμο έρχεται στην Κύπρο
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιάφ
Το 1960, ο Ντιμόν έγραψε το κομμάτι που θα γινόταν το πιο εμβληματικό τραγούδι της Εντίθ Πιάφ
Κωνσταντίνος Αργυρός: Ξεκίνησε η προπώληση για την γιορτινή εμφάνιση του καλλιτέχνη
Ο Έλληνας καλλιτέχνης έρχεται για μία μοναδική μουσική βραδιά στην πρωτεύουσα
Eurovision 2025: Ορίστηκε η ημερομηνία για τον εθνικό τελικό για ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής
Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια η Ελλάδα θα επιλέξει την συμμετοχή της μέσα από έναν ανοιχτό εθνικό τελικό
«Jimmy & Freddie»: Η παράσταση σύγχρονου χορού με τις περιπέτειες δύο αγοριών
Ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία από θέατρο, χορό και κινηματογράφο
Ο Νίκος Οικονομόπουλος φτάνει στο νησί μας για μια μεγάλη γιορτή
Όλες οι πληροφορίες για τις κρατήσεις
10+1 καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε στο νησί μας μέχρι το τέλος του χρόνου
Μουσικές βραδιές με αγαπημένα ονόματα και τραγούδια
Πέθανε ο Αντώνης Δημητρίου των Ενδελέχεια
Υπήρξε επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας