Πάμε Ταξίδι , News , Guide

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τουρισμό το 2024

Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ταξινομήθηκαν με βάση την ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και τη φιλικότητα

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024

Αν θέλετε να επισκεφθείτε μια από τις πολυσύχναστες πρωτεύουσες της Ευρώπης, μια νέα μελέτη από το VisaGuide.World εξέτασε ποιες προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία επισκεπτών, με βάση παράγοντες όπως η φιλικότητα, η ασφάλεια και η οικονομική προσιτότητα.

Η Λισαβόνα στέφθηκε η καλύτερη πρωτεύουσα για τους τουρίστες το 2024, χάρη στη φιλικότητα προς τον προϋπολογισμό, η πραγματική φιλικότητα των κατοίκων, την ασφάλεια και τη μακρά λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε. Η πορτογαλική πρωτεύουσα τα έχει πραγματικά όλα, από έργα τέχνης που πρέπει να δείτε και μπαρ στις ταράτσες μέχρι να αναφέρουμε τις κοντινές παραλίες και τα hotspot της νυχτερινής ζωής.

Στη δεύτερη θέση ήταν το Άμστερνταμ (αν και η πόλη έχει κάνει διάφορες εκστρατείες «μείνετε μακριά») και στην τρίτη ήταν η Πράγα , η οποία είναι η πιο φιλική προς τον προϋπολογισμό καταχώριση στη λίστα.

Overview-Amsterdam.webp

Οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να επισκεφτούν οι τουρίστες το 2024

  1. Λισαβόνα, Πορτογαλία
  2. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  3. Πράγα, Τσεχία
  4. Βαρσοβία , Πολωνία
  5. Μαδρίτη , Ισπανία
  6. Ζάγκρεμπ , Κροατία
  7. Λονδίνο , Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Ρώμη , Ιταλία
  9. Βέρνη , Ελβετία
  10. Παρίσι , Γαλλία

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Αφού “αγωνίστηκε” να ανταποκριθεί στα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2024 στα επίπεδα του 2019. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προβλέπει μάλιστα ότι φέτος, ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί κατά 2% στα επίπεδα 2019.

Ακριβώς όπως το 2023, όταν έφτασε το 94% των επιπέδων πριν από το 2020, η Ευρώπη θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), υποστηρίζουν ότι το 75% όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος όπου εμφανίζονται και οι τέσσερις εποχές, από τα ηπιότερα καλοκαίρια και τους σκληρούς χειμώνες στο βόρειο τμήμα της έως τη μεσογειακή Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται από μακρά, έντονα καλοκαίρια και σύντομους χειμώνες. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο ή να αρκεστούν σε κάτι πιο ουδέτερο.

Με την μακραίωνη ιστορία της που έχει αφήσει πίσω της αμέτρητα κάστρα, ναούς, παλιές πόλεις και αγορές, στη σύγχρονη Ευρώπη που προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν κομψούς ουρανοξύστες και πρωτοποριακά πολιτιστικά κέντρα, η Ευρώπη είναι πάντα μια καλή ιδέα για τους λάτρεις των ταξιδιών κάθε είδους.

Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου τα ταξίδια δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία κάποιου, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη όλο και περισσότερους παράγοντες πριν κάνουν ένα ταξίδι σε έναν συγκεκριμένο προορισμό και όχι απλώς την ομορφιά και τα αξιοθέατά του.

Μια έκθεση που διεξήχθη πέρυσι από τη VisaGuide.World είχε ρίξει φως στα πράγματα που εκτιμούν περισσότερο οι ταξιδιώτες όταν επισκέπτονται την Ευρώπη, συντάσσοντας μια λίστα με τις καλύτερες πρωτεύουσες της ηπείρου για να επισκεφτείτε ως τουρίστας.

Λόγω των αλλαγών που συνέβησαν το προηγούμενο έτος, η VisaGuide.World ενημέρωσε τη λίστα, καταλήγοντας σε μια νέα ενδιαφέρουσα κατάταξη. Σύμφωνα με την ίδια, για το 2024, οι 10 καλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης για επίσκεψη ως τουρίστας και οι βαθμολογίες τους έχουν ως εξής:

*Όσο χαμηλότερη είναι η Βαθμολογία Ασφαλείας, τόσο πιο ασφαλής είναι μια πόλη.

LIS.jpg

Η Λισαβόνα είναι η καλύτερη πρωτεύουσα της Ευρώπης για τους τουρίστες φέτος

Εδώ και καιρό η Λισαβόνα είναι στόχος στα μάτια των ταξιδιωτών. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τα πολύχρωμα κτίρια, τα όμορφα τοπία και το ζεστό κλίμα. Ωστόσο, για τους λάτρεις των ταξιδιών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και εν μέσω παγκόσμιου πληθωρισμού, η Λισαβόνα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτό.

Τοποθετημένη πρώτη στην κατάταξη του VisaGuide.World για τις καλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης για τουρίστες το 2024, η Λισαβόνα είναι ένας από τους φθηνότερους προορισμούς αυτής της λίστας για επίσκεψη, με εκτιμώμενο μέσο όρο 385€ που απαιτούνται για να περάσετε μια εβδομάδα στην πόλη. Ωστόσο, αυτές οι τιμές σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο έτος λόγω του πληθωρισμού. Επιπλέον, οι τουρίστες που διαμένουν στη Λισαβόνα θα πρέπει σύντομα να πληρώσουν φόρο 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Επίσης, οι πολίτες της είναι μερικοί από τους πιο φιλικούς, αμέσως μετά τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, και δεύτεροι καλύτεροι όσον αφορά τη γνώση της αγγλικής γλώσσας, αμέσως μετά τους Ολλανδούς, με εξαίρεση τους Βρετανούς.

Τα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας (INE) δείχνουν ότι το 2023, η πόλη σημείωσε αύξηση 40,2% στα συνολικά έσοδα και 43% αύξηση στα έσοδα από καταλύματα σε σύγκριση με το 2019.

Η Ισπανία παραμένει η κύρια πηγή τουριστών στη Λισαβόνα, ακόμη και το 2023, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός Ευρώπης, η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

PRAGUE-GettyImages-1182432355.jpg
Πράγα

Το Άμστερνταμ είναι τώρα η 2η καλύτερη πρωτεύουσα για τουρισμό, ακολουθούμενο από την Πράγα, τη Βαρσοβία και τη Μαδρίτη

Καταχωρημένο πρώτο πέρυσι, το Άμστερνταμ έπεσε στη δεύτερη θέση ως η καλύτερη πρωτεύουσα για επίσκεψη στην Ευρώπη το 2024, μια αλλαγή που συνέβη λόγω της αύξησης του μέσου ποσού που πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες για να μπορέσουν να διαχειριστούν την επίσκεψη στην πόλη για μια εβδομάδα, από 315€ έως 465€.

Ωστόσο, η πρωτεύουσα απέχει πολύ από το να είναι η πιο ακριβή, καθώς πρωτεύουσες όπως η Βέρνη, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα από αυτή την άποψη.

Μεταξύ των λόγων που κάνουν το Άμστερνταμ τη δεύτερη καλύτερη πρωτεύουσα για επίσκεψη στην Ευρώπη είναι η βαθμολογία της φιλικότητας, καθώς και τα άψογα αγγλικά των κατοίκων της, που διευκολύνουν τους τουρίστες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και να περιηγούνται.

Η πόλη, ωστόσο, παλεύει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό τουριστών, ιδιαίτερα των απείθαρχων. Σε μια προσπάθεια να διώξει τους τουρίστες, το Άμστερνταμ αποφάσισε να ιδρύσει ένα πολυώροφο συγκρότημα που ονομάζεται «Ερωτικό Κέντρο» έξω από το κέντρο της πόλης και να μεταφέρει εκεί την περιοχή με τα Κόκκινα Φανάρια. Η πόλη έχει επίσης απαγορεύσει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

Πρωτεύουσες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης στο επίκεντρο

Η Πράγα, η οποία κατατάχθηκε στην έβδομη λίστα πέρυσι, είναι τώρα η τρίτη καλύτερη πρωτεύουσα για επίσκεψη, κυρίως λόγω της πολύ φθηνής της, καθώς και της αγγλικής επάρκειας των πολιτών της.

Ωστόσο, η πόλη είναι η λιγότερο ασφαλής μεταξύ όλων των άλλων, και ταυτόχρονα υστερεί στο τέλος της λίστας όσον αφορά τη φιλικότητα, καθώς οι πολίτες της είναι οι λιγότερο φιλικοί από την πρώτη δεκάδα. Ο μέσος προϋπολογισμός για επίσκεψη σε αυτή τη χώρα έχει επίσης αυξηθεί στα 365 €, ενώ πέρυσι ήταν 275 €.

Το 2023, η Πράγα σημείωσε σημαντική αύξηση στον τουρισμό με 5,45 εκατομμύρια επισκέπτες τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, αύξηση 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Από την άλλη πλευρά, η Βαρσοβία, που δεν συμπεριλήφθηκε καθόλου στη λίστα πέρυσι, είναι τώρα η τέταρτη καλύτερη, με τους τουρίστες να μπορούν να περάσουν μια εβδομάδα σε αυτήν την πόλη με μόνο 395€. Η πόλη είναι επίσης η τρίτη πιο ανασφαλής σε αυτό λίστα, και όπως και η Πράγα, υστερεί στο σκορ φιλικότητας .

London_Skyline_(125508655).jpeg

Ζάγκρεμπ, Λονδίνο και Ρώμη βγήκαν από τη λίστα των 5 κορυφαίων, αλλά παραμένουν στο Top 10

Το Ζάγκρεμπ, που κατατάχθηκε τρίτο πέρυσι, εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης για τουρίστες, αν και τώρα είναι έκτο. Η πόλη παραμένει ένας «επόμενος προορισμός» για πολλούς, αν και η βαθμολογία της φιλικότητας έχει πέσει και αντί για 285 ευρώ, οι ταξιδιώτες χρειάζονται τώρα 425 ευρώ για να περάσουν μια εβδομάδα εκεί.

Το Λονδίνο και η Ρώμη έχουν επίσης αποσυρθεί από την πρώτη πεντάδα και πλέον κατατάσσονται στην έβδομη και όγδοη θέση, αντίστοιχα. Οι κάτοικοι αυτών των δύο πόλεων είναι λιγότερο φιλικοί, σε σύγκριση με την περσινή κατάταξη, η οποία θα μπορούσε επίσης να είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της βαθμολογίας ασφάλειας στις δύο, με τη Ρώμη να είναι η λιγότερο ασφαλής στη λίστα με τις δέκα καλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. να είσαι τουρίστας.

Και οι δύο πόλεις είναι πλέον πιο ακριβές. Σύμφωνα με το VisaGuide.World, εκτός από τον πληθωρισμό, ο φορολογικός συντελεστής της πόλης της Ρώμης αυξήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού πέρυσι και τώρα κυμαίνεται από 4 έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατάταξη με αστέρια του ξενοδοχείου.

Στο Λονδίνο, από την άλλη πλευρά, ακόμη και τα τουριστικά αξιοθέατα είναι πλέον πιο ακριβά, ενώ άλλα όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου και το Αβαείο του Γουέστμινστερ, που κάποτε ήταν δωρεάν, τώρα είναι 25 και 29 £ αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η Ένωση Κορυφαίων Επισκεπτών Αξιοθεάτων (Alva), αναφέρει ότι το 2023, ο αριθμός των επισκεπτών στα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας μειώθηκε κατά 11%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επίσης καταργήσει τις αφορολόγητες αγορές για τους τουρίστες το 2020, καθιστώντας το Λονδίνο λιγότερο ελκυστικό για πολλούς, ιδιαίτερα για τους τουρίστες για ψώνια.

marquee-travel-paris-800x450.jpg

Το Παρίσι είναι τώρα το 10ο καλύτερο και έχει γίνει λιγότερο ασφαλές

Η βαθμολογία ασφαλείας του Παρισιού μειώθηκε πέρυσι, κατατάσσοντας τη γαλλική πρωτεύουσα μεταξύ των λιγότερο ασφαλών πρωτευουσών σε αυτήν τη λίστα, ακριβώς πίσω από την Πράγα, τη Ρώμη και τη Βαρσοβία.

Οι λόγοι πίσω από μια τέτοια πτώση μπορεί επίσης να είναι η αύξηση των μικροκλοπών, ιδίως σε κορυφαίες τουριστικές περιοχές, παρόλο που τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι βίαιες κλοπές βελτιώθηκαν κατά 25% το 2023 λόγω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας.

Η επίσκεψη στο Παρίσι το 2024 σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν περίπου 150 € περισσότερα την εβδομάδα από πέρυσι, καθώς ο μέσος εβδομαδιαίος προϋπολογισμός για φέτος είναι περίπου 640 €, από 490 € το 2023.

Τα στοιχεία της Statista δείχνουν ότι το Παρίσι σημείωσε 21,6 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, αριθμός που εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος κατά 4,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, το Παρίσι είναι έτοιμο να περιμένει πολύ περισσότερους επισκέπτες φέτος λόγω των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που θα διεξαχθούν όλο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να εισέλθουν στην πόλη.

Βερολίνο & Βιέννη Έξω, Βαρσοβία & Βέρνη μέσα

Τόσο το Βερολίνο όσο και η Βιέννη έχουν αφαιρεθεί από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να είσαι τουρίστας και έχουν αντικατασταθεί από τη Βέρνη και τη Βαρσοβία.

Ενώ η Βαρσοβία κατατάσσεται τέταρτη και είναι η τρίτη φθηνότερη για επίσκεψη, αμέσως μετά την Πράγα και τη Λισαβόνα, η Βέρνη κατατάσσεται ένατη και είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα σε αυτήν την κατάταξη, με τους ταξιδιώτες να χρειάζονται κατά μέσο όρο 725 για να παραμείνουν στην πόλη για μια εβδομάδα. . Ωστόσο, η Βέρνη έχει καλή βαθμολογία ασφάλειας σε σύγκριση με άλλες, και οι κάτοικοί της έχουν καλές επιδόσεις στον δείκτη φιλικότητας και στην επάρκεια των αγγλικών.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close