Τα Καλύτερα της Κύπρου , Τέχνη

Anna Gubareva: «Ήθελα υλικά που προορίζονται για χωματερές, να μετατραπούν σε έργα τέχνης»

Η Anna Gubareva, CEO και Founder του City Friends Club μιλά στο Check in Cyprus για την έκθεση RE:SOURCE που θα κάνει εγκαίνια στις 17 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαΐου 2024

Η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση City Friends Club και η επιμελητική ομάδα ARTNOW παρουσιάζουν το RE:SOURCE 2.0, μια περιβαλλοντική έκθεση τέχνης που επικεντρώνεται στο θέμα της φύσης.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 17 Μαΐου έως τις 21 Μαΐου 2024, στο The Warehouse by ITQuarter και αποτελεί μια εκδήλωση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Κύπρου. Τοπικοί και διεθνείς καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση θα παρουσιάσουν έργα που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, είτε μέσω γλυπτικής, εγκατάστασης, ζωγραφικής ή video art.

Η εμπνεύστρια της έκθεσης, CEO και Founder του City Friends Club Anna Gubareva μιλά στο Check in Cyprus για όλα όσα θα δούμε, τη φιλοσοφία και το σκεπτικό αυτή της φιλόδοξης εκδήλωσης.

IMG_9902.PNG

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την έκθεση και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία;
Η ιδέα για την έκθεση RE:SOURCE μου ήρθε το 2023. Ήθελα να δείξω ότι τα σκουπίδια δεν είναι μόνο κάτι που δεν αρέσει σε όλους μας και προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτά, αλλά και ένας σημαντικός πόρος. Για παράδειγμα, το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων ρούχων, παπουτσιών, επίπλων, ανταλλακτικών ποδηλάτων κ.λπ. Τα παλιά ελαστικά αυτοκινήτου μπορούν να μετατραπούν σε οδοστρώματα και υλικά κατασκευής. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κλειστός βρόχος στον κόσμο: παράγουμε απόβλητα και στη συνέχεια είτε τα επαναχρησιμοποιούμε με νέα χωρητικότητα είτε τα μετατρέπουμε σε νέα προϊόντα. Ήθελα υλικά που προορίζονται για χωματερές να μετατραπούν σε έργα τέχνης. Ήθελα οι καλλιτέχνες να τα μετατρέψουν σε αντικείμενα τέχνης που ο κόσμος θα ήθελε να αγοράσει και να απολαύσει. Ήθελα να κάνω μια έκθεση τέτοιων αντικειμένων τέχνης για να γιορτάσω την πρώτη επέτειο του City Friends Club. Μοιράστηκα την ιδέα μου με τη φίλη μου Anastasia Shamshurova. Αυτή και η Polina Dobrogaeva είναι οι ιδρυτές του πρακτορείου Artnow, το οποίο επιμελείται και παράγει έργα στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τέχνης και προωθεί νέους καλλιτέχνες. Και η Αναστασία μου είπε «Ας το κάνουμε!» Πιστεύω ότι η πρώτη έκθεση πέτυχε πλήρως τον στόχο που είχε τεθεί μπροστά στην ομάδα μου. Μαζί, το City Friends Club και το Artnow έφεραν το όνειρό μου στη ζωή.

Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος αυτή την έκθεση πέρυσι και τι περιμένετε φέτος;
Πέρυσι, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση, με πάνω από 2500 άτομα να παρακολουθήσουν και είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους ήρθαν. Αρκετά σχολεία μας ζήτησαν να κάνουμε εκδρομές για παιδιά, αλλά αυτό δεν ήταν μέρος του προγράμματός μας πέρυσι. Φέτος, θα έχουμε τρεις μέρες που θα μας επισκεφτούν παιδιά από διαφορετικά σχολεία, όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις και οι επιμελητές θα πραγματοποιήσουν εκδρομές για αυτούς. Ελπίζουμε ότι το RE:SOURCE 2.0 θα φέρει ακόμη περισσότερα οφέλη στην Κύπρο.

7_copyright__Adonis_Philippides.width-800.jpg

Μιλήστε μας λίγο για το σκεπτικό πίσω από την έκθεση και τι περιλαμβάνει;
Στην έκθεση RE:SOURCE 2.0, της οποίας η κύρια ιδέα περιστρέφεται γύρω από την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και φύσης, θα παρουσιαστούν έργα τέχνης Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών. Η αποστολή του RE:SOURCE 2.0 είναι να επιστήσει την προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Κύπρου. Οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, πίνακες ζωγραφικής, καθώς και διαδραστική βιντεοτέχνη χρησιμοποιώντας αισθητήρες κίνησης. Θα οργανώσουμε επίσης οικολογικά masterclass, εργαστήρια, διαλέξεις για τη βιώσιμη μόδα και άλλα θέματα.

Μπορούμε να στείλουμε κάποια μηνύματα μέσω της τέχνης, πιστεύεις, και πώς θα τα καταλάβει ο καθένας;
Πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να επηρεάσει τον θεατή. Για παράδειγμα, μέσω εκθέσεων οικολογικής τέχνης, μπορούμε να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά θέματα. Κάθε άτομο θα κατανοήσει αυτά τα μηνύματα ανάλογα με τις δικές του εμπειρίες και προοπτικές. Μερικοί μπορεί να αντιλαμβάνονται αντικείμενα τέχνης μέσα από συναισθήματα, βιώνοντας απόλαυση ή συμπάθεια ενώ βλέπουν την έκθεση. Άλλοι θα κάνουν μια πνευματική ανάλυση του έργου, στοχαζόμενοι στα κίνητρα του καλλιτέχνη που το δημιούργησε. Η ομορφιά της τέχνης έγκειται στην ικανότητά της να προκαλεί σκέψεις, να διεγείρει συζητήσεις και να εμπνέει τη δράση.

IMG_9899.PNG

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση ανθρώπου και φύσης σήμερα;
Η σχέση ανθρώπου και φύσης σήμερα είναι περίπλοκη και αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη να γίνει πιο βιώσιμη. Εμείς στο City Friends Club πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από απλά βήματα σε πιο σύνθετα. Η αποστολή μας είναι να κάνουμε την Κύπρο πιο καθαρή, γι' αυτό κάνουμε απλές ενέργειες καθημερινά. Οι επαγγελματίες καθαριστές μας τακτοποιούν τους δρόμους της Λεμεσού και οι ομοϊδεάτες μας συμμετέχουν σε εθελοντικούς καθαρισμούς. Από τη μια πλευρά, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ευημερία τους είναι στενά συνδεδεμένη με την κατάσταση του περιβάλλοντος γύρω τους. Λαμβάνουν μέτρα για να ζήσουν σε μεγαλύτερη αρμονία με τη φύση. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογική πρόοδος διευρύνει το χάσμα μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, αποκομμένοι από τον φυσικό κόσμο. Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται στο να στραφούν οι άνθρωποι προς τα μέσα, να αναλογιστούν τον εαυτό τους, τον τρόπο ζωής τους και τη νοοτροπία τους.

5_copyright__Adonis_Philippides.width-800.jpg

8_copyright__Adonis_Philippides.width-800.jpg

Γιατί να έρθει κάποιος να δει αυτή την έκθεση;
Φέτος λάβαμε πάνω από 100 αιτήσεις κατά τη διάρκεια της ανοιχτής πρόσκλησης και επιλέξαμε προσεκτικά 30 διαφορετικούς καλλιτέχνες για την έκθεση. Για να επιστήσουν την προσοχή στη σημασία της διατήρησης των πόρων του πλανήτη μας, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τα πιο ασυνήθιστα υλικά - καμένα δέντρα, πέτρες, υφάσματα, πλαστικές σακούλες, κοχύλια, κάρβουνο κ.λπ. Για πολλούς ανθρώπους, το RE:SOURCE 2.0 μπορεί να είναι πηγή έμπνευση: η έκθεση δείχνει πώς οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα και αντιδρούν σε αυτά. Επιπλέον, αυτή η έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ευαισθητοποίησης - καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το προσωπικό του City Friends Club θα είναι διαθέσιμο για να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών σχετικά με τη διαλογή των απορριμμάτων, τη συμμετοχή σε καθαρισμούς, τον εθελοντισμό κ.λπ. Επιπλέον, στο RE:SOURCE 2.0, οι συμμετέχοντες μπορούν να συναντηθούν άτομα με ομοϊδεάτες, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών, που νοιάζονται για το περιβάλλον και κάνουν απτά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.


Η έκθεση RE:SOURCE πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 21 Μαΐου στο The Warehouse by ITQuarter στη Λεμεσό.

Χορηγός επικοινωνίας: Συγκρότημα ΔΙΑΣ & Τηλεόραση Sigma

428165291_787907010052425_1723802124417835433_n.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close