Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5+1 υπέροχα spots για κορυφαία, γκουρμέ πίτσα στο νησί!

Τα στέκια που (ξανά) έκανα την pizza μόδα

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2024

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ένα φαγητό που σε κάνει άμεσα ευτυχισμένο; Μα η πίτσα, φυσικά. Το απόλυτο comfort food και ένας από τους λόγους της παγκόσμιας γαστρονομικής κυριαρχίας των Ιταλών!

Ένα έδεσμα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο, που μάλιστα συναντάται σε πειραγμένες παραλλαγές, χωρίς να χάνει τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Η πίτσα λοιπόν "βγηκε" εκτός εστιατορίων, κάνει στάση σε food trucks και καταλήξει σε μαγαζάκια-τρύπες ακολουθώντας τη street food!

fooduro.jpg

FOODURO pizzeria locale
Έπειτα από 2,5 χρόνια δουλειάς μέσω του foodtruck του που έστησε αρχικά στην οδό Ομήρου στη Λεμεσό, ο Ιταλοκύπρος Mario Ruggeri άνοιξε αυτές τις ημέρες ένα μικρό εστιατόριο, μια «πιτσαρία της γειτονιάς» όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, μεγαλώνοντας το μενού, το οποίο προσφέρει πλέον πίτσες, επιλογές σε μακαρονάδες, σαλάτες και γλυκά. Στο street eatery του, όπως το ονομάζει ο ίδιος, το οποίο θα έχει self service φιλοσοφία, θα βρεις 9 πίτσες (από μαργαρίτα και πεπερόνε, μέχρι tartufo και rucola), σκορδόψωμο, calzone, 4 επιλογές σε πάστα (pomodoro, bolognese, alfredo, ravioli), σαλάτες, και δύο γλυκά. Το φαγητό σου θα συνοδεύσεις με κρασί ή craft μπύρα. Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει και η επιλογή για να φτιάξεις τη δική σου πίτσα, το δικό σου καλτσόνε και τη δική σου σαλάτα, με υλικά της επιλογής σου.
(25430429) Ομήρου και Λέσβου 2, Μέσα Γειτονιά, Λεμεσός. Δ-Παρ 12.00-15.00 & 18.00-23.00, Σ 18.00-23.00.

raphael.jpg

Rafael's Authentic Neapolitan Pizza
Εκεί ακριβώς όπου πρωτοέστησε το foodtruck του, o Ραφαήλ Γιαγκουδάκης άνοιξε εδώ και μήνες τη self-service pizzeria του, με το χαρακτηριστικό κόκκινο τουβλάκι. Ο χτιστός φούρνος της κουζίνας του είναι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη φρεσκοζυμωμένη, τραγανή και μυρωδάτη πίτσα του, που όμοιά της δύσκολα βρίσκεις εύκολα. Αξίζει να δοκιμάσεις την Prosciutto αλλά και την Capricciosa καθώς επίσης και την Vesuvio (μισή πίτσα και μισή καλτσόνε) με σάλτσα ντομάτας, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, βασιλικό, ρικότα και πανσέτα.
(99 402650) Ανδρέα Ζάκου 3, Λεμεσός. Τρ 18.00-22.00 & Τετ-Σ 12.00-15.00 & 18.00-22.00.

modern kitchen.jpeg

The Modern Kitchen
Στο The Modern Kitchen, το μικρό εστιατόριο της παλιάς Λεμεσού, η πίτσα είναι μια μικρή ιεροτελεστεία. Οι ονομασίες και οι συνταγές δεν είναι αυτές που θα βρεις αλλού, αφού πίσω από τα υλικά υπάρχουν και secret ingredients που δίνουν μια ξεχωριστή γεύση στην πίτσα. Πίτσα margherita, πίτσα με σεφταλιά και κρεμμύδι (ντομάτα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, σεφταλιά, λευκό κρεμμύδι), πίτσα με παστουρμά (ντομάτα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, παστουρμάς), πίτσα με λουκάνικο τσορίθο (ντομάτα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ισπανικό τσορίθο) και πίτσα… κούπα (ντομάτα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κους κους, κυπριακός χοιρινός κιμάς, λεμόνι) είναι μόνο μερικές από τις δημιουργίες του μαγαζιού που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε, στο χώρο του ή στον δικό σου (μέσω take away ή delivery). Ακόμα, στο μενού του θα βρεις vegetarian pizzas, vegan pizzas, charcuterie pizzas και τις The Legendary με τόνο ή πανσέτα.
(99714162) Ελλάδος 8-10, παλιά Λεμεσός. Τρ-Κ 12.00-23.00.

quindo.webp

Guido & the Goose
Αγαπάμε την πίτσα – ποιος μπορεί να πει «όχι» άλλωστε – πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αυθεντικές, ιταλικές, με λεπτό φύλλο και έμφαση στο topping. Ήταν φυσικό επόμενο πως το Guido & the Goose θα βρισκόταν ψηλά στη λίστα μας με τα pizza spot που πρέπει να επισκεφτούμε. Σαν φτάσεις λοιπόν στη Στασάνδρου, στην αρχή της, κοντά στην ένωσή της με Μακαρίου, τίποτα δεν προμηνύει ότι στο σποτ με τη χαρακτηριστική ριγέ τέντα θα απολαύσεις μίαν από τις πιο νόστιμες πίτσες της πρωτεύουσας! Μπροστά σου ένα μεγάλο τραπέζι που συγκεντρώνει τις παρέες, γύρω λίγα τραπεζάκια και στο πλάι μικροί πάγκοι για φαγητό στα όρθια. Τα λαμπάκια στο πλάι σου δημιουργούν την πρώτη αίσθηση πως εδώ τα vibes είναι «πάρτι με φίλους» και όσο μένεις το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα. Στον μαυροπίνακα αναγράφονται οι επιλογές, περιορισμένες και εκλεκτές, και μέσα στον μικρό εσωτερικό χώρο γίνεται η δουλειά. Από τη μία οι πίτσες να ψήνονται στον φούρνο και από την άλλη οι παραγγελίες να πηγαινοέρχονται. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τις Napoletana και Pesto Mortadella, η πρώτη με μαρινάρα και ρικότα και η δεύτερη με μπουράτα και φιστίκια, αλλά και τις Margherita και Spicy Salami.
(96 992443) Στασάνδρου 4, Λευκωσία 1060. Τρ-Παρ 19:00-23:00 & Σ 13.00-22.00.

gn_biga_4.jpg

Biga
Η νέα άφιξη στη Λευκωσία, είναι ένα συμπαθέστατο μαγαζί, με ωραία ατμόσφαιρα, αέρα ευρωπαϊκό και έναν εντυπωσιακό ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, που εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει το νέο talk of the town για ωραία πίτσα ιταλικής έμπνευσης. Στα ηνία του μαγαζιού, βρίσκεται ο Θεόδωρος, ο οποίος παρότι Κύπριος, έδειχνε ανέκαθεν ιδιαίτερη συμπάθεια στο δημοφιλές έδεσμα της Ιταλίας, αναζητώντας μαγαζιά που το προσέφεραν στην πιο αυθεντική του εκδοχή. Έτσι εδώ και μερικές μέρες άναψε τον ξυλόφουρνό τού Biga Neapolitan Pizza, στην οδό Επτανήσου, και σερβίρει τις λιτά απολαυστικές πίτσες του, δίπλα στην εντυπωσιακά ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά της Λευκωσίας. Στο μενού θα βρεις πέντε είδη ναπολιτάνικης πίτσας, ανάμεσά τους τη Margherita, τη Marinara, την Pistachio, την Prosciutto, τη Spicy, αλλά και αυτή με Wild Mushrooms, φτιαγμένη μάλιστα με μανιτάρια που φτάνουν κατευθείαν από τη Γαλλία. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πρώτες ύλες είναι όλες εισαγωγές από Ιταλία -πολύ προσεγμένες και προσεκτικά επιλογεμένες από κυπριακά brands που εξειδικεύονται στα ιταλικά προϊόντα. Στο μενού τους πέρα από πίτσες, προς το παρόν θα βρεις ποτά, όπως μπίρες (ανάμεσά τους και η μπύρα Golem που επίσης φτιάχνεται στην παλιά πόλη) αλλά και μεγάλη ποικιλία σε κρασιά, που προσφέρονται τόσο by the glass (με τις τιμές να κυμαίνονται από €6-€8).
(22435380) Επτανήσου 73, παλιά Λευκωσία. Τετ-Κ 18.00-23.00.

seabling.jpg

The SeaBlings CY
Ο Κύπριος με ρίζες από τη Ρωσία, Edward Guk, τους τελευταίους μήνες άνοιξε το The SeaBlings CY στη Γερμασόγεια και εκεί φτιάχνει -λένε- τις πιο τέλειες πίτσες στην πόλη! Ο ίδιος εξάλλου είναι απόφοιτος της διάσημης σχολής μαγειρικής Le Cordon Bleu London, είναι μόλις 24 χρόνων αλλά έχει προλάβει να κάνει πολλά και διάφορα. Μετά την αποφοίτησή του στο Λονδίνο, δούλεψε εκεί αλλά και στην Κύπρο σε κάποια εστιατόρια και ξενοδοχείο, ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας του Tutto Passa, του μικρού εστιατορίου στην Πινδάρου που όλοι αγαπήσαμε τις πίτσες του. Ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες άνοιξε το The SeaBlings, ένα μικρό εστιατόριο, κοντά στη θάλασσα, με ωραία ατμόσφαιρα και χαλαρά vibes, προσφέροντας -όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει- καλές πίτσες. Η πίτσα του φτιάχνεται με ζύμη 48ωρης ωρίμανσης, παρόλο που τα πλείστα υλικά του είναι άριστης ποιότητας και έρχονται στην Κύπρο από την Ιταλία. Στο μενού του θα βρεις 8 διαφορετικά είδη πίτσας, εκ των οποίων 4 σταθερά είδη πίτσας, άλλα 4 που είναι special. Ανάμεσα στις δημοφιλείς πίτσες του είναι η Garlic Burrata Pizza, η SeaBlings Sweet & Spicy Pizza (με ντομάτες San Marzano, σπιτικό Chili sauce, spicy χοιρινό σαλάμι, μέλι, burrata, παρμεζάνα, μαύρο πιπέρι και βασιλικός), αλλά και η Pumpkin Pizza (με mozzarella, mascarpone, ricotta, κολοκύθα, κύμινο, chili, σκόρδο, fermented mango honey, ελαιόλαδο, kale, pumpkin seeds και παρμεζάνα).
(95175390) Γεωργίου Α΄107, Λεμεσός. Τρ-Κ 12.00-15.00 & 17.00-23.00.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close