Πάμε Ταξίδι , Guide

Lonely Planet: Οι 6 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τον Αύγουστο-Ένας ελληνικός ανάμεσά τους

Το καλοκαίρι στην Ευρώπη θα θέλαμε όλοι να μην τελείωνε ποτέ, καθώς τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος είναι αμέτρητα

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2024

Το Lonely Planet προτείνει έξι μέρη μακριά από τα πλήθη, την πολυκοσμία και τον θόρυβο, που αξίζει να επισκεφθείτε, αν επιθυμείτε ξεκούραση, χαλάρωση και ηρεμία.

alban.jpg

Αλβανική Ριβιέρα
Αν και δεν είναι πια το κρυμμένο διαμάντι που ήταν στην αλλαγή της χιλιετίας, όταν οι άδειες παραλίες και οι πραγματικά συμφέρουσες τιμές αφθονούσαν, η υπέροχη νότια ακτογραμμή της Αλβανίας παραμένει μια απόλαυση για όσους αναζητούν ήλιο, άμμο και θάλασσα.

Για τα πιο ήσυχα θέρετρα, πρέπει να κατευθυνθείτε προς την ακτή της Χιμάρα, που πλαισιώνεται από μια σειρά καλών παραλιών (δοκιμάστε το Ποτάμι, ακριβώς στα νότια). Τον Αύγουστο σας εγγυάται δροσερά νερά και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 30°C. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε ήσυχες αμμουδιές σε σημεία όπως η Palasa, το Borsh, το βοτσαλωτό Bunec και τα νησιά έξω από το Ksamil. Ή περάστε από το επικό πέρασμα Llogara στον κόλπο Vlora, όπου θα βρείτε περισσότερα θέρετρα και εκδρομές με σκάφος σε απομονωμένες παραλίες στο τέλος της χερσονήσου Karaburun.

Για ένα διάλειμμα από την αμμουδιά, επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Butrint (Βουθρωτό). Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Travel-guide-to-Pelion-Greece-e1586366695292.webp

Πήλιο, Ελλάδα
Σίγουρα ο δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός στην Ελλάδα είναι τα νησιά. Όμως δυστυχώς το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τους τουρίστες. Μία εναλλακτική πρόταση του Lonely Planet είναι το δροσερό Πήλιο, που οι παραλίες του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες των νησιών. Αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες Χορευτό, Άγιο Ιωάννη, Νταμούχαρη και τη Φακίστρα στην ανατολική ακτή.

Η ορεινή ενδοχώρα είναι γεμάτη φυσική και πολιτιστική γοητεία – εδώ ήρθαν οι μυθικοί Κένταυροι για να διασκεδάσουν – με αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια που συνδέουν παραδοσιακά χωριά, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες εκκλησιών, να πιείτε τσίπουρο με βάση το σταφύλι στη σκιά των πλατάνων και να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ. Επίσης το καλοκαίρι μπορείτε να επιβιβαστείτε στο στενόμακρο τρένο που περνάει από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές και λειτουργεί καθημερινά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

GettyRF_489525152.jpg

Minho, Πορτογαλία
Πού κάνουν διακοπές οι Πορτογάλοι στην πατρίδα τους; Όσοι γνωρίζουν, απολαμβάνουν διακοπές στη γενέτειρα του βασιλείου: τη βόρεια περιοχή Minho, με καταπράσινους λόφους, παραδοσιακό πολιτισμό και υπέροχες γεύσεις.

Το Minho είναι γνωστό για το vinho verde, κυριολεκτικά «πράσινο κρασί», που κυκλοφορεί λίγους μήνες μετά τη συγκομιδή, ενώ παράλληλα και η κουζίνα είναι επίσης απολαυστική – το Minho ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Περιοχή Γαστρονομίας το 2016. Υπάρχουν πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ. Στο Ponte de Lima, την παλαιότερη πόλη της Πορτογαλίας, βρείτε ένα εστιατόριο με θέα τη ρωμαϊκή γέφυρα και απολαύστε arroz de sarrabulho – ρύζι μαγειρεμένο σε αίμα χοίρου και στολισμένο με διάφορες μπουκιές χοιρινού κρέατος (πιο νόστιμο απ’ ό,τι ακούγεται) – και caldo verde, μια πλούσια σούπα από λάχανο. Η πεσκανδρίτσα, το λαβράκι και η τσιπούρα είναι τα αγαπημένα ψάρια, μαζί με τον μπακαλιάρο, που αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα.

Τέλος, αξίζει να κάνετε βόλτες σε ιστορικές πόλεις όπως η Μπράγκα, το Γκιμαράες και η Βιάνα ντο Καστέλο, όπου η υπέροχη διαφορετική αρχιτεκτονική θυμίζει τον πλούτο των περιπετειωδών εμπόρων που έκαναν τις περιουσίες τους κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων και την επακόλουθη αποικιακή εποχή.

austria-europe-banner-1920x920.jpg.webp

Κεντρική Αυστρία
Για να βρείτε ευεξία στην Αυστρία, αναζητήστε το “Bad” σε όλα – τουλάχιστον στα ονόματα των τόπων: αν αρχίζει με “Bad”, πρόκειται για λουτρόπολη. Ένα πυκνό σύμπλεγμα από σάουνες, κέντρα θεραπείας και ιαματικά νερά καλύπτει μια ευρεία ζώνη της κεντρικής Αυστρίας ανατολικά και νότια του Σάλτσμπουργκ. Τα περισσότερα με ένα κατάλληλα αναζωογονητικό σκηνικό από αλπικές κορυφές, λιβάδια και κοιλάδες.

Η εστίαση ποικίλλει διακριτικά από μέρος σε μέρος. Στο Bad Aussee περιμένετε μια υγιεινή διατροφή μαζί με υπαίθρια δραστηριότητα, σύμφωνα με τις έννοιες της θεραπείας Kneipp. Τα οφέλη της άλμης προωθούνται στο επιβλητικό Bad Ischl από τότε που έλαβε την αυτοκρατορική σφραγίδα έγκρισης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Οι φυσικές θερμές πηγές τροφοδοτούν τη δράση στο Bad Gastein, ενώ τα λουτρά στο δάσος και το περπάτημα χωρίς παπούτσια προστίθενται στο κάδρο των διακοπών σας στο γειτονικό Bad Hofgastein, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα ιαματικών λουτρών της Ευρώπης. Τέλος αξίζει να περιπλανηθείτε στα γραφικά μονοπάτια που περιτριγυρίζουν τις αφρώδεις λίμνες του Salzkammergut, κάντε πετάλι σε μονοπάτια ορεινής ποδηλασίας πάνω από το Bad Gastein ή κάντε μια αναζωογονητική βουτιά σε μια αλπική λίμνη.

medium_62568cd19d0830577855cb43_Coastal_20towns_20_Belgium_cc92590637.jpg

Παράκτιες περιοχές Βελγίου
Το Βέλγιο μπορεί να μην είναι ο προφανής προορισμός σας για διακοπές στην παραλία. Αλλά με μια σχεδόν αδιάκοπη έκταση 70 χιλιομέτρων λευκής άμμου που πλαισιώνει τη Βόρεια Θάλασσα, ίσως θα έπρεπε να την προσθέσουμε και αυτή τη χώρα στη λίστα μας.

Σήμερα η βελγική ακτή είναι γεμάτη με αξιοθέατα – ενυδρεία, θεματικά πάρκα, θαλάσσια σπορ – όλα προσβάσιμα με το Kusttram (παράκτιο τραμ). Η εν λόγω γραμμή τραμ, που ιδρύθηκε το 1885, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς εκτείνεται σε μήκος 67 χιλιομέτρων μεταξύ του De Panne στα δυτικά και του Knokke-Heist στα ανατολικά.

Τον Αύγουστο, τον πιο θερμό μήνα, είναι μια εξαιρετική εποχή να ταξιδέψετε με τις ράγες, προκειμένου να παρακολουθήσετε πλήθος εκδηλώσεων, όπως ένα φεστιβάλ πυροτεχνημάτων στο Knokke- Heist και να επισκεφθείτε το De Haan στη γιορτή γαρίδας, τη σπεσιαλιτέ της περιοχής. Τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα μπορείτε να ταξιδέψετε με ένα vintage τραμ από το αμαξοστάσιο στο De Panne.

Old-Town-Gamla-Stan-pier-architecture-in-Stockholm-Sweden-69916249_l-scaled.jpg

Αρχιπέλαγος Στοκχόλμης, Σουηδία
Η Στοκχόλμη, θα έλεγε κανείς, ότι είναι λιγότερο πόλη και περισσότερο ένα δασώδες αρχιπέλαγος που τυχαίνει να φιλοξενεί μερικά σημαντικά κτίρια. Η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι ιδιαίτερα ελκυστική τον Αύγουστο, χάρη στα αμέτρητα πάρκα που διαθέτει, ενώ επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετά πολιτιστικά αξιοθέατα, από τα πλακόστρωτα σοκάκια της Gamla Stan (Παλιά Πόλη) μέχρι τις εξαιρετικές σύγχρονες γκαλερί και μουσεία (συμπεριλαμβανομένου του υπαίθριου Skansen), ενώ η κομψή σύγχρονη εμπορική συνοικία Nordmalm προσφέρει άφθονα φιλόξενα καφέ και εστιατόρια για το τόσο σημαντικό διάλειμμα fika (καφές και κέικ).

Είναι εύκολο να περιπλανηθείτε στα 14 κύρια νησιά με τα πόδια, με ποδήλατο ή με το μετρό, αλλά υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλα νησάκια και βράχια στο αρχιπέλαγος, τα οποία είναι καλύτερο να εξερευνήσετε με πλοίο, με κρουαζιέρα ή – ακόμα καλύτερα – με καγιάκ. Παρακολουθήστε για ψαρόνια, κάστορες και γκρίζες φώκιες σε διάφορα επιλεγμένα σημεία του αρχιπελάγους.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close