6 September 2024
Φεστιβαλ

Το 45o Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού ανακοίνωσε ημερομηνία

Για ακόμα μία χρονιά πάμε στη μεγάλη διοργάνωση με πρωταγωνιστή το κολοκάσι

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2024

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας του Δήμου Αγίας Νάπας. Για άλλη μία χρονιά θα απολαύσουμε το πιστοποιημένο προϊόν του Δημοτικού Διαμερίσματος Σωτήρας, το κολοκάσι και θα δούμε επί σκηνής καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Κολοκάσι, ένα λαχανικό με ρίζα, γνωστό και ως Colocasia Esculenta ή ρίζα ταρό, ταυτίζεται με τη Σωτήρα, μια μικρή πόλη στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Η αρχαιότερη αναφορά της κολοκασίας βρίσκεται το 1191, ως πιάτο που σερβιρίστηκε στο γαμήλιο δείπνο του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου της Αγγλίας με τη Βερεγγάρια στο κάστρο της Λεμεσού. Το κολοκάσι καλλιεργείται στη Σωτήρα από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν εισήχθη από την περιοχή της Καρπασίας. Το λαχανικό έχει προσαρμοστεί καλά στην περιοχή και στις τοπικές συνθήκες, γι' αυτό και η Σωτήρα παράγει σήμερα περισσότερο από το 85% του κυπριακού κολοκάσι. Από το 2016, το Κολοκάσι Σωτήρας έχει καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Το Κολοκάσι κατέχει εξέχουσα θέση στην τοπική πολιτιστική ζωή, όπως αποδεικνύεται από το ετήσιο παραδοσιακό Φεστιβάλ Κολοκάσι. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φεστιβάλ είναι η αλληλεπίδραση με τους αγρότες που μοιράζονται όλες τις γνώσεις και τις ιστορίες τους που σχετίζονται με το Κολοκάσι. Εξαιρετικοί σεφ όχι μόνο θα επιδείξουν παραδοσιακές συνταγές όπως ο καπαμάς κολοκάσι (ένα πολύ διάσημο πιάτο στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων που φτιάχνεται με κόκκινο κρασί), το γιαχνί κολοκάσι (βραστό σε σάλτσα ντομάτας), αλλά θα αναπτύξουν και καινοτόμες, ιδιαίτερες συνταγές με αυτό το λαχανικό. Επιπλέον, θα υπάρχουν φαγητά και ποτά για όλα τα γούστα.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close