Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ανακήρυξε το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη.
«Σήμερα, 29 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει το 2025 ως «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του», αναφέρει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία μας συνιστά τον απειροελάχιστο φόρο τιμής στην κληρονομιά του, αλλά και ευκαιρία να επανακτιμήσουμε τον βίο του, να επαναβιώσουμε, μέσω ενός πολύπλευρου προγράμματος δράσεων, το έργο του. Τα τραγούδια και οι μουσικές του Μίκη μας συντροφεύουν από τα μικρά μας χρόνια, γεννώντας, με φυσικότητα, τη συγκίνηση και την ανάταση, ανακαλώντας την Ιστορία μας, αυτή που έκλεισε στις μελωδίες του, αλλά και αυτή που συνδιαμόρφωσε. Προσεγγίζοντας το έργο του προβάλλει απαιτητικό το χρέος της Πολιτείας να αναδειχθούν οι πολλές πλευρές του: Ο συνθέτης, ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο πολίτης. Η ζωή και το έργο του αποτελούν απαράγραπτη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού, προβάλλοντας την οικουμενικότητά της. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει, με τρόπο μοναδικό, μύχιους πόθους του λαού, από τις έγνοιες της καθημερινότητας έως την οριστική εδραίωση μιας ανοιχτής, συμπεριληπτικής, δημοκρατικής κοινωνίας.
‘Θα πω μονάχα ότι ο συνθέτης είναι ευλογημένος... Σαν τη θάλασσα, που όσο κι αν τη δέρνουν οι άνεμοι και κυματίζει, αφρίζει με χίλιους τρόπους, όμως όλα αυτά συμβαίνουν στην επιφάνειά της, γιατί λίγο πιο κάτω παραμένει ήρεμη, πανέμορφη, ευλογημένη. Το ίδιο και η ζωή μου, που τα έζησε όλα. Στον υπερθετικό. Τη χαρά και τον πόνο. Το κόκκινο και το μαύρο. Την αγάπη και το μίσος. Τον θρίαμβο και την απογοήτευση. Το φως και το σκοτάδι. Αυτή υπήρξε η ζωή μου. (...) Την έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος’. Ας κρατήσουμε τα λόγια του».
Σχετικά

Minthis Music Festival 2025: 5 αξέχαστες νύχτες μουσικής, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό
Μια Συμφωνία Κομψότητας και Πολιτισμού

Οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο, για το πιο hot πάρτι!
Το κορυφαίο beach bar της Λάρνακας γιορτάζει με το κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα

Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή ετοιμάζουν το απόλυτο πάρτι στην Κύπρο
Θα είναι αυτή η συναυλία της χρονιάς;

Οι Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία: Δύο στάσεις στην Κύπρο
Δύο αξέχαστες συναυλίες και να εκφράζουν όλα όσα θέλουμε να πούμε για παλιές και νέες αγάπες.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου ταξιδεύει στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Μικρή Άρκτο
Αυτή τη φορά με το solo project το οποίο κατά καιρούς παρουσιάζεΙ
Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Φτάνοντας κοντά στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, η Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, μαζεύει τις επιτυχίες της χρονιάς

Eurovision 2025: Το The Model ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων προβλέπει τον φετινό νικητή
Οριακά στον τελικό η Ελλάδα, λίγο καλύτερα η Κύπρος

Μάθαμε ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει στο Φεστιβάλ Γάλακτος
Ένα μεγάλο όνομα θα ανέβει και φέτος στη σκηνή


Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι

PSY: Η ζωή του μετά το παγκόσμιο φαινόμενο Gangnam Style
Ήταν 2012 όταν ο άγνωστος στον περισσότερο κόσμο PSY έκανε όλο τον πλανήτη να χορεύει Gangnam Style. Πού είναι και τι κάνει σήμερα;

Στον Μόλο Λεμεσού στήνεται το πιο καυτό πάρτι με Afro και Latin ρυθμούς
Ένα sunset session γεμάτο καλοκαιρινή διάθεση και ατέλειωτη διασκέδαση