15-16 October 2024
Φεστιβαλ

Το Φεστιβάλ AglanJazz επιστρέφει με σπουδαία ονόματα μουσικών

Για δύο μέρες, στις 15 και 16 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2024

Με μουσική και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων σπουδαία ονόματα του χώρου, επανέρχεται τον Οκτώβριο το Φεστιβάλ AglanJazz 2024.

Για δύο μέρες, στις 15 και 16 Οκτωβρίου από τις 7μ.μ. μέχρι τις 10μ.μ. το Αμφιθέατρο και η ανοιχτή πλατεία στο Σκαλί Αγλαντζιάς θα φιλοξενήσουν κατά σειρά τους Bebop Project, το David Helbock Trio από την Αυστρία, το The French Experience, το Bobsters Trio, το Carmen Souza Trio από την Πορτογαλία, με αποκορύφωμα τους εκλεκτούς  Human Touch από την Ελλάδα, που συμπράττουν με τον Χαΐγκ Γιαζτζιάν.

Το φεστιβάλ διοργανώνει από φέτος ο Δήμος Λευκωσίας.

Αναλυτικά:

  • Bebop Project (Κύπρος), Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 19.00

Bebop-Project-2-1536x864.jpeg

Το Bebop Project είναι ένα πενταμελές συγκρότημα Κύπριων μουσικών που έχει ως στόχο την αναβίωση και προώθηση της bebop jazz στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Κύπρου. Η μπάντα συνδυάζει διαφορετικές γενιές τζαζίστων, φέρνοντας πλούσιες εμπειρίες και προοπτικές στην ερμηνεία τους. Το Bebop Project επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα της bebop, με ιδιαίτερη έμφαση στο swing, που αποτελεί τον πυρήνα της μουσικής τους προσέγγισης. Η χρήση των πνευστών στην ενορχήστρωση δίνει ένα μοναδικό ηχητικό αποτύπωμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυτοσχεδιασμό και έντονη εκφραστικότητα.

Επί σκηνής: Άρης Κωνσταντίνου (κιθάρα, συνθέσεις, διασκευές), Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο άλτο), Γουίλιαμ Σκοτ (σαξόφωνο τενόρο), Κυριάκος Κέστα (κοντραμπάσο), Μάριος Σπύρου (ντραμς).

  • David Helbock Trio (Αυστρία), Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 20.00

David-Helbock-Trio-photo-1536x1024.jpg

Ο Αυστριακός πιανίστας Ντάβιντ Χέλμποκ αντιπροσωπεύει ένα νέο κύμα μουσικών της τζαζ που χαράσσουν μοναδικούς δρόμους, διευρύνουν τα όρια και αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τόσο την παραδοσιακή όσο και τη σύγχρονη μουσική. Το έργο του επαναπροσδιορίζει τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, αμφισβητώντας καθιερωμένες αντιλήψεις για το είδος και την καλλιτεχνική ταυτότητα.  Με πολυάριθμες ενθουσιώδεις διεθνείς κριτικές και χιλιάδες παραστάσεις παγκοσμίως, ο Χέλμποκ έχει εδραιωθεί στη διεθνή μουσική σκηνή.

Το David Helbock Trio, το οποίο τιμήθηκε με το διάσημο αυστριακό βραβείο «Outstanding Artist Award», εξερευνά ένα μυστικιστικό κόσμο στο άλμπουμ «Into the Mystic». Ο δίσκος αντλεί έμπνευση από ένα πλούσιο μωσαϊκό μυθολογιών, από αρχαίους ελληνικούς θρύλους και ποικίλες άλλες λογοτεχνικές, κινηματογραφικές και καλλιτεχνικές επιρροές. Η εμφάνισή του περιλαμβάνει επίσης κομμάτια από προηγούμενα του άλμπουμ, συνδυάζοντας λυρική ευαισθησία με εκρήξεις ενέργειας και ρυθμικής έντασης.

Επί σκηνής: Ντάβιντ Χέλμποκ (πιάνο), Ράφαελ Πρόισλ (μπάσο γιουκαλίλι), Ράινχολντ Σμέλτσερ (ντραμς)

  • The French Experience (Κύπρος), Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 21.00

French-Experience-Marios-Takoushis-sm-768x1151.jpg

Ένα σχήμα που ξεπερνά τα όρια, συγχωνεύοντας την ενέργεια των ηλεκτρονικών ρυθμών με την αυτοσχεδιαστική ψυχή της τζαζ. Αντλώντας έμπνευση από το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο του ήχου, πλέκουν πλούσιες υφές συνθεσάιζερ, βαθιά μπάσα και περίπλοκους ρυθμούς, δημιουργώντας μια ηχητική ταπετσαρία που είναι ταυτόχρονα φουτουριστική και ριζωμένη στην παράδοση. Η μουσική τους εξερευνά μια νέα διάσταση της τζαζ, συνδυάζοντας vintage αναλογικά συνθεσάιζερ με σύγχρονες ηλεκτρονικές μελωδίες, για να δημιουργήσει μια καθηλωτική εμπειρία που είναι τόσο απρόβλεπτη όσο και υπνωτιστική.

Επί σκηνής: Τόμας Λάμλεϊ (σαξόφωνα, ηλεκτρονικά), Μάριος Τακούσιης (πιάνο, συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικά), Στέλιος Ξυδιάς (ντραμς).

  • Bobsters Trio (Κύπρος), 16 Οκτωβρίου, 19.00

Bopsters-Trio-1sm.jpg

Το Τρίο φέρνει στη σκηνή την ουσία της bebop, τιμώντας την παράδοση, εξελίσσοντας την με τη δική τους σύγχρονη ερμηνεία. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει συνθέσεις από μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τζαζ, όπως ο Τσάρλι Πάρκερ, ο Τελόνιους Μονκ, ο Μπαντ Πάουελ και ο Έλμο Χόουπ, καθώς και κλασικά jazz standards. Με τη χρήση πιάνου, κοντραμπάσου και τυμπάνων, το Tρίο αναδεικνύει τον ρυθμικό και μελωδικό πλούτο της bebop, διατηρώντας τη ζωντάνια και την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού που είναι χαρακτηριστική του είδους. Η μουσική τους γεφυρώνει τις σύνθετες μελωδικές γραμμές του Parker, τις πρωτοποριακές αρμονίες του Monk, την τεχνική δεξιοτεχνία του Powell και τις μοναδικές συνθέσεις του Hope, προσφέροντας στο κοινό μια εμπειρία γεμάτη ενέργεια και δημιουργικότητα.

Επί σκηνής: Δημήτρης Μίαρης (πιάνο), Κυριάκος Κέστα (κοντραμπάσο), Μάριος Σπύρου (ντραμς).

  • Carmen Souza Trio (Πορτογαλία), 16 Οκτωβρίου, 20.00

Carmen-Souza-1-sm.jpg

Η Κάρμεν Σόουζα είναι Πορτογαλίδα τραγουδίστρια της τζαζ και τραγουδοποιός με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο. Συνδυάζει παραδοσιακές φόρμες του Πράσινου Ακρωτηρίου με τη σύγχρονη και παραδοσιακή τζαζ.  Την αποκαλούν συχνά ως «Έλλα Φιτζέραλντ του Πράσινου Ακρωτηρίου» και αποτελεί σημείο αναφοράς ως πρωτοπόρος καλλιτέχνης. Βραβευμένη τραγουδοποιός και μουσικός με σταθερή καριέρα που έχει αποσπάσει την κριτική αναγνώριση τόσο στη World Music όσο και στη Τζαζ, για πάνω από μία δεκαετία, έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σε όλο τον κόσμο και κυκλοφόρησε 11 άλμπουμ. Η Σόουζα, μαζί με τον μουσικό της συνεργάτη Τέο Πασκάλ, κατάφεραν να προσδώσουν εθνική ταυτότητα στην τζαζ, φέρνοντάς την πιο κοντά στις αφρικανικές της ρίζες. Θα παρουσιάσει το 11ο της άλμπουμ «Port’ Inglês» (Αγγλικό λιμάνι) και θα μοιραστεί τις άγνωστες ιστορίες της βρετανικής κατοχής του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Επί σκηνής: Κάρμεν Σόουζα (φωνή, πιάνο, κιθάρα), Τέο Πασκάλ (μπάσο, κοντραμπάσο), Ηλίας Κακομανώλης (ντραμς, κρουστά)

  • Human Touch & Haig Yazdjian (Ελλάδα), 16 Οκτωβρίου, 21.00

Human-Touch-βsm-1024x683.jpg

Οι Human Touch, μετά από 25 χρόνια ζωής, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της Ελλάδας, που συνδυάζει πλούσιες επιρροές από την ελληνική, ιρλανδική, αμερικανική και κυπριακή τους κληρονομιά. Έχουν μοιραστεί τη σκηνή με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Αρτούρο Σαντοβάλ, Τρίλοκ Γκουρτού, Μπίλι Κόμπαμ, Άριλντ Άντερσεν, Μίλτσο Λεβίεφ, Ντίβι Σπιλέιν, The Temptations, Μπάρι Γουάιτ και με την Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων Camerata. Οι εμφανίσεις τους σε διεθνή φεστιβάλ jazz και world music σε όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και τα Βαλκάνια έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι, εμπνέοντας γενιές μουσικών στην Ελλάδα. Γνωστοί για το μοναδικό τους στυλ, οι Human Touch δημιουργούν μια συναρπαστική εμπειρία, παρουσιάζοντας ένα ατελείωτο φάσμα ρυθμού, χρώματος και συναισθηματικής έντασης. Έχουν χαρακτηριστεί ως «το καλύτερα κρυμμένο μουσικό μυστικό των Βαλκανίων». Το νέο τους άλμπουμ «Colorblind» πρόκειται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2024.

Ο Χαΐγκ Γιαζτζιάν γεννήθηκε στη Συρία από Αρμένιους γονείς. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Αυτοδίδακτος ουτίστας, συνθέτης, ερμηνευτής, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιαζτζιάν μεταφέρει την προσφυγιά με τη ζεστή φωνή του. Η καριέρα του εκτινάχτηκε όταν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες θέλησαν να δώσουν ένα «ethnic» χρώμα στο δικό τους υλικό και ζήτησαν τη συνδρομή του. Εμφανίστηκε σε πολλές μουσικές σκηνές της Αθήνας και συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Συμμετείχε επίσης σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με διάσημους σολίστες, ενώ το 2006 συμμετείχε στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Λορίνα ΜακΚένιτ.

Επί σκηνής: Ντέιβιντ Λιντς (σαξόφωνο, φλάουτα, φωνή, κρουστά), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο άταστο & με τάστα, καχόν), Σταύρος Λάντσιας (πιάνο- πλήκτρα, ντραμς), Χαΐγκ Γιαζτζιάν (ούτι, φωνή).

* Θα προσφέρονται ποτά και φαγητό προς πώληση στην Ανοικτή Πλατεία στο σκαλί.\

>> Τρίτη 15 & Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς. Λευκωσία, aglanjazz.com Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close