Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2024
Το «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ ψήφισαν ως Καλύτερη Ταινία της χρονιάς τα μέλη της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Η επική ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, έλαβε επίσης το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον πρωταγωνιστή της, Έιντριεν Μπρόντι.

Σύμφωνα με το Variety, τα βραβεία της παλαιότερης Ένωσης Κριτικών στις ΗΠΑ, θεωρούνται προάγγελος της σεζόν των βραβείων, με την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας να συσχετίζεται συχνά με την υποψηφιότητα για Όσκαρ στην εν λόγω κατηγορία. Από τότε που τα Όσκαρ διεύρυναν την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας με 10 υποψηφιότητες, το 2009, μόνο δύο βραβευμένες από τον NYFCC ταινίες, το «Carol» (2015) και το «First Cow» (2020) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν υποψηφιότητες για Όσκαρ στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Κατά το δημοσίευμα, η νίκη του Έιντριεν Μπρόντι αναζωπυρώνει τις προοπτικές του για υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ο ηθοποιός, ο οποίος έγραψε ιστορία το 2002 ως ο νεότερος βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Pianist» σε ηλικία 29 ετών, θα μπορούσε τώρα να γίνει ο νεότερος βραβευμένος δύο φορές από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στα 51 του.
Ωστόσο, είναι αντιμέτωπος με σκληρό ανταγωνισμό, καθώς το βραβείο διεκδικούν μέχρι στιγμής ατύπως -οι υποψηφιότητες των Όσκαρ θα ανακοινωθούν στις 17 Ιανουαρίου- ο Τίμοθι Σαλαμέ για το «A Complete Unknown», ο Ρέιφ Φάινς για το «Conclave» και ο Κόλμαν Ντομίνγκο για το «Sing Sing», ο οποίος κέρδισε τον Μπρόντι στα Βραβεία Gotham, που απονεμήθηκαν μία ημέρα πριν.
Όπως εύστοχα πάντως, επισημαίνει το Indiewire, «η πραγματική αξία των βραβείων του NYFCC είναι σινεφιλική και όχι προγνωστική για τα Όσκαρ».
Σχετικά
Το AFI έστεψε το «Blazing Saddles» ως την πιο αστεία ταινία όλων των εποχών προς τιμήν του Μελ Μπρουκς
Με αφορμή τα 100ά γενέθλια του Μελ Μπρουκς, το American Film Institute έδωσε συμβολικά την κορυφή της λίστας των κορυφαίων κωμωδιών στο εμβληματικό «Blazing Saddles».
Βαθιά νερά: Η Μπίλι Άιλις ξεκίνησε γυρίσματα για τον «Γυάλινο Κώδωνα» της Σίλβια Πλαθ
Το μοναδικό πεζογράφημα που εκδόθηκε στην σύντομη ζωή της σπουδαίας Αμερικανής ποιήτριας, αποτελεί πυλώνα της Λογοτεχνίας και τόσο η Άιλις στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της, όσο και η Σάρα Πόλεϊ που το αναλαμβάνει σκηνοθετικά, έχουν βουνό μπροστά τους.
Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2026: Αναλυτικά οι 22 κινηματογραφικές ταινίες που θα δούμε φέτος κάτω από τ' αστέρια
Από τις 15 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο
Κυπριακή ταινία θα επιλεγεί για πρώτη φορά ως μία πιθανή υποψηφιότητα στα Όσκαρ
Αρχίζει η διαδικασία για την επιλογή της Κυπριακής Υποψηφιότητας για την κατηγορία του Βραβείου Καλύτερης Ξένης Ταινίας, στην 99η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ
Το «Michael» γίνεται η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών
Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Μάικλ Τζάκσον συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στις αίθουσες, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αφήνοντας πίσω ακόμη και το πολυβραβευμένο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Έρχεται ντοκιμαντέρ για το θρυλικό παρασκήνιο του «American History X»
Μια από τις αξέχαστες ιστορίες καβγάδων και υποτίμησης της υπογραφής στο νεότερο Χόλιγουντ, ξαναζωντανεύει από το θύμα της, τον Τόνι Κέι, που πρακτικά ολοκλήρωσε την σχέση του με την βιομηχανία αμέσως μετά το ντεμπούτο του.
Μια ξεχωριστή υπαίθρια βραδιά κινηματογράφου στη Λευκωσία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν θέματα νεότητας, ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων, οικογένειας και προσωπικής εξέλιξης
Θερινός κινηματογράφος σε έναν υπέροχο κήπο στη Λευκωσία
Οι 5 γερμανικές ταινίες που θα προβληθούν στον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε
Το Θερινό Σινέ Έρμα συνεχίζει και τον (μισό) Ιούλιο
To πρόγραμμα με τις προβολές, στην πιο όμορφη αυλή της παλιάς Λευκωσίας.
Βλέπουμε σινεμά κάτω από τ' αστέρια σε ένα βοτανικό πάρκο
Οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές ξεκινούν στο Βοτανικό Πάρκο Φασούλας
Οι πρώτες αντιδράσεις της «Οδύσσειας» κάνουν λόγο για ένα... έπος
Οι εντυπώσεις από τις πρώτες κλειστές προβολές της «Οδύσσειας» προδίδουν μια φιλόδοξη παραγωγή με εντυπωσιακές εικόνες, δυνατές ερμηνείες και εμφανείς επιρροές από δύο σπουδαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Τζέιμς Μποντ: Συνεχίζεται – Τον Αύγουστο ο επόμενος γύρος κάστιγκ για τη νέα ταινία 007
Στόχος είναι η διαδικασία της τελικής επιλογής να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των γυρισμάτων μέσα στο 2027.