Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021
Το Quatuor Diotima – ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου ανά το παγκόσμιο – θα ανοίξει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Αντικατοπτρίζοντας τη μουσική της εποχής μας, το Quatuor Diotima προβάλλει ένα νέο φως στα αριστουργήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, έχοντας συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου 20ού αιώνα, ιδιαίτερα τον Πιερ Μπουλέζ και τον Χέλμουτ Λάχενμαν. Το Κουαρτέτο εμφανίζεται τακτικά μέσα στο πλαίσιο φημισμένων σειρών μουσικής, στις πιο ξακουστές αίθουσες συναυλιών ανά το παγκόσμιο, όπως, Μπιενάλε Κουαρτέτου Εγχόρδων στη Φιλαρμονική του Παρισιού, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Muziekgebouw του Άμστερνταμ και Μέγαρο Συναυλιών της Στοκχόλμης, ενώ έχει αναπτύξει μια πλούσια δισκογραφία που απέσπασε αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων, Diapason d'Or, Télérama, Grammophone, The Strad. Για τη συναυλία τους στην Κύπρο, το Quatuor Diotima θα ερμηνεύσει έργα των Μπέλα Μπάρτοκ, Ανρί Ντουτιλέ και Χέλμουτ Λάχενμαν. Τη συναυλία στηρίζει το Institut français de Chypre.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ανρί Ντουτιλέ (1916 – 2013)
Ainsi la nuit (1976)
Μπέλα Μπάρτοκ (1881 – 1945)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.3 (1927)
Χέλμουτ Λάχενμαν (γ.1935)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.3 “Grido” (2001)
QUATUOR DIOTIMA
Έχοντας ιδρυθεί το 1996 από απόφοιτους του Εθνικού Ωδείου του Παρισιού, το Quatuor Diotima αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου ανά το παγκόσμιο.
Το όνομα του Κουαρτέτου προκαλεί διπλούς μουσικούς συνειρμούς: η Διοτίμα αποτελεί μια αλληγορία του Γερμανικού Ρομαντισμού (ο Φρίντριχ Χαίλντερλιν δίνει αυτό το όνομα στην αγάπη της ζωής του στο μυθιστόρημά του Υπερίων) καθώς και ένα προμήνυμα για τη μουσική της εποχής μας, όπως τη διατύπωσε κραδαίνοντας ο Λουίτζι Νόνο στο έργο του, Fragmente-Stille, an Diotima.
Το Quatuor Diotima έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου 20ού αιώνα, ιδιαίτερα τον Πιερ Μπουλέζ (ο οποίος αναθεώρησε το μοναδικό κουαρτέτο του, Livre pour Quatuor, για το Κουαρτέτο Διοτίμα) και τον Χέλμουτ Λάχενμαν. Οι Diotima αναθέτουν συχνά τη σύνθεση νέων έργων σε ορισμένους από τους πιο λαμπρούς συνθέτες της εποχής μας, μεταξύ άλλων, Μάουρο Λάντσα, Γκέραρντ Πεσσόν, Ρεμπέκα Σόντερς, Τριστάν Μιράιγ.
Αντικατοπτρίζοντας τη μουσική της εποχής μας, το Quatuor Diotima προβάλλει ένα νέο φως στα αριστουργήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στα έργα των Μπετόβεν, Σούμπερτ, Γιάνατσεκ, Ντεμπισί, Ραβέλ, Μπάρτοκ, και της Δεύτερης Βιεννέζικης Σχολής (Σαίνμπεργκ, Μπεργκ και Βέμπερν).
Το Diotima εμφανίζεται τακτικά μέσα στο πλαίσιο φημισμένων σειρών μουσικής δωματίου, στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών ανά το παγκόσμιο, όπως, Μέγαρο Συναυλιών της Στοκχόλμης, Concertgebouw του Μπριζ, Muziekgebouw του Άμστερνταμ, Μποζάρ Βρυξελλών, Μπιενάλε Κουαρτέτου Εγχόρδων στη Φιλαρμονική του Παρισιού, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Φεστιβάλ Μπρούκνερ στο Λινζ, Λιντερχάλ Στουτγάρδης.
Η πλούσια δισκογραφία του επαινείται και βραβεύεται επανειλημμένα από τον διεθνή μουσικό τύπο: Diapason d'Or (πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένων και δύο βραβείων Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς), Classica (Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς), Télérama, Grammophone (Επιλογή του Αρχισυντάκτη), The Strad, μεταξύ άλλων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Quatuor Diotima ηχογραφεί αποκλειστικά για την εταιρεία Naïve – έχοντας κυκλοφορήσει, το 2016, τη σειρά Diotima Collection, η οποία είναι αφιερωμένη στα έργα μεγάλων συνθετών της εποχής μας.
Από το 2008, το Quatuor Diotima συνδέεται με το Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ, όπου φιλοξενείται ως εδρεύον Κουαρτέτο. Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό φυτώριο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι Diotima έχουν αναπτύξει μια σειρά συναυλιών στην Ορλεάνη, στο Αβαείο του Νουαρλάκ, μέσω της οποίας διδάσκουν σε εργαστήρια, φέρνοντας κοντά συνθέτες και κουαρτέτα εγχόρδων της νέας γενιάς με καθιερωμένα σύνολα. Το 2018, το Quatuor Diotima τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & BOX OFFICE: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος:
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)
-
The Shoe Factory
08 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά

Eurovision 2026: Η επίσημη απόφαση της ΕΡΤ για την ανάδειξη του φετινού εκπροσώπου της Ελλάδας
Θα πραγματοποιηθούν δύο ημιτελικοί και ένας τελικός.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Το Grecophilia επιστρέφει στη Λευκωσία με το πιο αγαπημένο του concept
Μετά από τις sold out συγκεντρώσεις παραθαλάσσια αλλά και σε ύψωμα

Δωρεάν παραδοσιακά προϊόντα και κυπριακά ποτά με μουσική από τον Στέφανο Πελεκανή
Μία ξεχωριστή εκδήλωση με μουσική, γεύσεις και κυπριακά ήθη

Η Ισπανία αποφασίζει επίσημα την απόσυρση από τη Eurovision 2026 αν συμμετάσχει το Ισραήλ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο, όταν η EBU θα αποφασίσει αν το Ισραήλ θα παραμείνει ή θα αποκλειστεί

Η Δέσποινα Βανδή ξεσηκώνει απόψε την Πανεπιστημιούπολη
Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα ετοιμάζεται να τραγουδήσει «Όσα Αγαπάει» στη Λευκωσία

Μπουζούκια Αθήνα 2025-2026: Τα καλύτερα νυχτερινά σχήματα του χειμώνα έρχονται
Διασκέδαση με αγαπημένους μας καλλιτέχνες στην ελληνική πρωτεύουσα

«Μουσική στην πόλη»: Μια μοναδική μουσική εμπειρία στην καρδιά της Λευκωσίας
Πλάι στα φωτισμένα ενετικά τείχη

Η εκρηκτική Λένα Ζευγαρά έρχεται στην Κύπρο για μία μοναδική βραδιά
Με αγαπημένες ελληνικές επιτυχίες

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός Παναγιώτης Λοΐζου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ο γυμναστής που έγινε μουσικός, μαθαίνοντας μόνος του να παίζει κιθάρα και λαούτο

Δημήτρης Μεσημέρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία του στην Λευκωσία
Μας παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «ΤΙΚ ΤΑΚ»,

Διπλή αποθέωση για την Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο με πάνω από 130.000 θεατές [ΒΙΝΤΕΟ]
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη δεύτερη sold out συναυλία