Δημοσιεύτηκε στις 05 Φεβρουαρίου 2025
Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ για το περιεχόμενο των στίχων της.
Η επιλογή του τραγουδιού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, λόγω της θεματολογίας που έχει να κάνει με την προσφυγιά, σε συνδυασμό με την ποντιακή καταγωγή της ερμηνεύτριας.
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας, (TRT) εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας, ότι θα εξετάσει εάν το τραγούδι αναφέρεται «στον ισχυρισμό περί Γενοκτονίας των Ποντίων», ενώ σε ανακοίνωσή του το Eurovision Türkiye αναφέρει ότι εάν εντοπιστεί κάτι μεμπτό τότε η δυσφορία της Τουρκίας «θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο».
Συγκεκριμένα, η Eurovision Türkiye έγραψε στην ανάρτησή της, ότι εξετάζει το τραγούδι και το ενδεχόμενο η «Αστερομάτα», να αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που αρνείται να αναγνωρίσει η Τουρκία.
Σε περίπτωση που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας διαπιστώσει πως το παραπάνω συμβαίνει, τότε «θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο» και «θα υποβληθεί και επισήμως η διαμαρτυρία της», κατά την ανακοίνωση του Eurovision Türkiye.
Η ανακοίνωση της Eurovision Türkiye
«Στις 30 Ιανουαρίου, η Ελλάδα επέλεξε την εκπρόσωπό της στη Eurovision 2025 και το τραγούδι της. Η Κλαυδία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι “Αστερομάτα”. Υπήρξαν αναφορές στον ελληνικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τον ισχυρισμό περί γενοκτονίας των Ποντίων και τους πρόσφυγες.
Επιπλέον, πριν από τον εθνικό τελικό, η Κλαυδία έκανε την ακόλουθη δήλωση σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΕΡΤ: “Η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και γι’ αυτό σχετίζομαι με το τραγούδι. Η γιαγιά μου μου είπε τις ιστορίες της, μου μίλησε για την οικογένειά της, πώς εξορίστηκαν και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Η οικογένειά μου γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί μέχρι κάποια ηλικία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1991 και ξεκίνησε μια νέα ζωή εδώ”.
Με όλα αυτά, επικοινωνήσαμε με το TRT και μας ανακοίνωσαν ότι το τραγούδι θα αναλυθεί από αυτούς και θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς. Θα περιμένουμε τις επόμενες εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε».
«Η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες»
Λίγο καιρό πριν τον εθνικό τελικό η Κλαυδία, μιλώντας στην ΕΡΤ είχε δηλώσει σχετικά:
«Γενικά είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μού έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση. Οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».
Σχετικά

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός Παναγιώτης Λοΐζου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ο γυμναστής που έγινε μουσικός, μαθαίνοντας μόνος του να παίζει κιθάρα και λαούτο

Δημήτρης Μεσημέρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία του στην Λευκωσία
Μας παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «ΤΙΚ ΤΑΚ»,

Διπλή αποθέωση για την Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο με πάνω από 130.000 θεατές [ΒΙΝΤΕΟ]
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη δεύτερη sold out συναυλία

Ο Λιούις Καπάλντι επιστρέφει στις μεγάλες σκηνές μετά τη μάχη με το σύνδρομο Τουρέτ
Η συγκινητική στιγμή στο Γκλάστονμπερι το 2023

STARLIGHT 1: Δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες έρχονται στην Κύπρο
Ο βιολιστής και μαέστρος Thomas Zehetmair και η λαμπρή βιολίστα Ruth Killius

Ο πολυβραβευμένος 17χρονος τενόρος, Ιωάννης Λιβανός, για μία συναυλία στην Λευκωσία
«Για Ένα Όνειρο Ζούμε» με μια βραδιά που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη

Ένα γνήσιο γλέντι με μουσική, φαγητό και χορό θα στηθεί στην πλατεία
Ρεμπετολαϊκή βραδιά με τους Αναρέν Μπουρέκκ


Ένα αυθεντικό Κυπριακό Παραδοσιακό Γλέντι θα στηθεί στην Πανεπιστημιούπολη
Με έναν αγαπημένο Κύπριο καλλιτέχνη

Πέθανε ο μαέστρος Άγις Ιωαννίδης
Ο Άγις Ιωαννίδης υπήρξε μια εμβληματική μορφή της μουσικής ζωής της Κύπρου, με σπουδαία διεθνή πορεία και αφοσίωση στην καλλιτεχνική δημιουργία

Η Λακατάμεια ετοιμάζεται για την πρώτη μουσική διαδρομή από 17 μπάντες
Με φαγητό, ποτό, περπάτημα και διασκέδαση

Αλλαγή χώρου για την εμφάνιση των Pan Pan και Years Of Youth στην Κύπρο
Πάμε να ακούσουμε την "Ανισόπεδη Ντίσκο" και άλλες αγαπημένες δημιουργίες