Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2025
Στις 14 Μαρτίου, στον νυχτερινό ουρανό της Δυτικής Ευρώπης θα δεσπόζει το Ματωμένο Φεγγάρι, το οποίο εμφανίστηκε την τελευταία φορά το 2022.
Ουσιαστικά αυτό που θα συμβεί είναι μια ολική έκλειψη Σελήνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 13 και 14 Μαρτίου 2025.
Το Ματωμένο Φεγγάρι θα είναι η πρώτη από τις τρεις ολικές εκλείψεις Σελήνης που θα συμβούν μεταξύ 2025 και 2026.
Πότε έχουμε Ματωμένο Φεγγάρι;
Μια ολική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη κινείται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή η ατμόσφαιρα της Γης διασκορπίζει τα μικρότερα μήκη κύματος του φωτός από τον Ήλιο, επιτρέποντας τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος να διαθλώνται στην ουράνια σκιά της Γης (την πιο σκοτεινή περιοχή της σκιάς).
Όταν αυτά τα μεγαλύτερα μήκη κύματος φτάνουν στο φεγγάρι, μπορούν να το κάνουν να φαίνεται κόκκινο, παρόμοια με τον τρόπο που ο ουρανός φαίνεται κόκκινος κατά την ανατολή και τη δύση του Ήλιου, όπως αναφέρει το space.com.
Η Βόρεια και η Νότια Αμερική θα έχουν την καλύτερη θέα αυτής της έκλειψης. Το φαινόμενο θα διαρκέσει 65 λεπτά.
Σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι απόλυτα ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνά μάτια. Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, αλλά τα κιάλια ή το τηλεσκόπιο θα βελτιώσουν την εμπειρία αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες στην επιφάνεια του φεγγαριού καθώς αλλάζει χρώμα. Το κλειδί για μια καλή θέα είναι να βρίσκεστε σε σκοτεινό μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης και με καθαρό ουρανό.
Δείτε το βίντεο:
Σχετικά
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Έρχεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ανοίγουν (αύριο) οι δηλώσεις για τη μεγάλη παρέλαση του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
Τι πρέπει να κάνουν όσα άτομα θέλουν να συμμετάσχουν με άρμα ή ομάδα πεζών στη Μεγάλη Παρέλαση
Καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση στο καιρικό μενού της εβδομάδας (ΒΙΝΤΕΟ)
Όσα ανέφερε ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Ανδρέας Χρυσάνθου
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα και η Κατρίνα Τσάνταλη χάρισαν μαγικές στιγμές στα παιδιά μέσα από μια σειρά δράσεων
Με αφορμή τα 10 χρόνια προσφοράς, ο Σύνδεσμος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί για την προωρότητα
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Έρχονται βροχές τις επόμενες μέρες
Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού
Εδώ θα στηθεί η Παραμυθούπολη της Λεμεσού
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για το πού και πότε θα λειτουργήσει το Limassol Christmas Land
Η Lidl Κύπρου προσφέρει έκπτωση -15% σε όλα τα φρέσκα χοιρινά κρεατικά
Η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει την προσβασιμότητα στο ποιοτικό φρέσκο κρέας, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για κάθε κυπριακό νοικοκυριό.
Διαγωνισμός Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας, και φέτος στη Λεμεσό
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για ταξίδι το 2026 είναι μια ευρωπαϊκή χώρα
Η χώρα ανέβηκε από την περσινή της θέση στην κατάταξη, ξεπερνώντας την Ισλανδία και την Αυστραλία και βρέθηκε στην πρώτη θέση
Αυτοί ήταν (επίσημα) οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Οι προορισμοί με τις περισσότερες αναζητήσεις και κρατήσεις αποκαλύφθηκαν σε μια νέα έκθεση από την eDreams ODIGEO