Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2025
H εικαστική έκθεση με τίτλο "Εξ αφορμής" βασίζεται στη σύμπραξη δύο καλλιτεχνών, της Κατερίνας Ξενοφώντος και της Ευδοκίας Γεωργίου, οι οποίες εκθέτουν έργα τους σε έναν χώρο με ιστορική αξία.
Το Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών (Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο) στεγάζεται στην παλιά οικία του Έπαρχου, δίπλα στον Δημοτικό Κήπο, και φιλοξενεί επίσης το Ιστορικό Αρχείο της Λεμεσού. Το Μουσείο προβάλλει σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, έπιπλα, διακοσμητικά, χειροποίητα αντικείμενα, ρούχα εποχής.
Το κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε από τον Δήμο Λεμεσού μεταξύ των ετών 2002 με 2011, παρέχει, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το χώρο όπου επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, φοιτητές, καθώς και το ευρύ κοινό μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τέσσερα ψηφιοποιημένα αρχεία της Λεμεσού. Τα αρχεία στο Μουσείο είναι ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας.

Τα εκθέματα είναι μοναδικά αντικείμενα με δική τους ιστορία, που πιθανώς διαλέγονται με το παρελθόν του κτιρίου ή δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τον χώρο. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μπορεί να κάνει την έκθεση να μοιάζει με μια συνομιλία ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το προσωπικό και το συλλογικό, την υλικότητα και την έννοια του χρόνου. Οι έννοιες "ταυτότητα, χώρος, τόπος" εξετάζονται μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων έργων τέχνης. Σκοπός των δύο εικαστικών είναι να αφομοιώσουν και να εξερευνήσουν με τον δικό τους τρόπο τις πιο πάνω έννοιες αντλώντας έμπνευση από το μουσειακό αυτόν χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες τεχνικές, δράσεις και συνθέσεις.

Η εικαστικός Ευδοκία Γεωργίου έχει σαν σκοπό της μέσα από τα έργα της να εκφράσει την αίσθηση του κενού μέσα από διάφορες έννοιες και μορφές.
Παίρνοντας σχήματα και μορφές παρόμοιες με αυτές που πλέον βρίσκονται στον χώρο του μουσείου σαν εκθέματα, η καλλιτέχνης αφαιρεί από το χαρτί κομμάτια θέλοντας να δείξει την ανάγκη για αποφόρτισης του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα την αλληλοεπίδραση των αντικειμένων και των επισκεπτών στον χώρο του μουσείου. Επίσης, εμπνευσμένη από τα αντικείμενα του μουσείου, η Ευδοκία Γεωργίου δημιουργεί δικά της αντικείμενα από ξύλο, αδειάζοντας από κάποια από αυτά, το εσωτερικό τους- την ύλη αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει ξεκάθαρα το περίγραμμα τους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση τους με αυτά του χώρου.
Στοιχεία επικοινωνίας: www.evdokiageorgiou.com | Email: ev.geo.1993@gmail.com | Instagram: ev.geo
Τα έργα της εικαστικού Κατερίνας Ξενοφώντος εστιάζουν στη σύνδεση των αντικειμένων με την ιστορία, τον τόπο και το χρόνο.
Αντικείμενα μέσα από τη συλλογή του Μουσείου αποτελούν μέρος μιας ιδιαίτερης αντανάκλασης του χρόνου και του τόπου, έννοιες που αντικατοπτρίζονται μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα της εικαστικού αποδίδουν σημασία στην τεχνική, την αισθητική και την ιδιομορφία αντικειμένων μιας άλλης εποχής δημιουργώντας νέες αφηγήσεις.
Ο διάλογος μεταξύ του παλιού και του νέου, και ο συνδυασμός της σημασίας ιστορικών χώρων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αναδείχνει τη διαχρονικότητα στην τέχνη όπου ο θεατής προσκαλείτε να ανακαλύψει θέματα που αφορούν τις έννοιες ταυτότητα, χρόνος, τόπος.
>> Τα εγκαίνια της εικαστική έκθεση "Εξ αφορμής" θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου 2025, η ώρα 18:30, στο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών - Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο (Σπίτι Έπαρχου) στην Λεμεσό.
Στοιχεία επικοινωνίας: Email. katxenofontos@gmail.com Instagram: katerina.xenofontos
Σχετικά
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα