Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2025
Την έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους με τίτλο «1721 ώρες» φιλοξενεί από την Παρασκευή 4 Απριλίου η γκαλερί Marginalia στον Στρόβολο.
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα, μια γνήσια και ολότελα προσωπική εκδοχή της έμπνευσής της, αναπτύσσοντας μια λεπτή διαλεκτική με το χρώμα και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιεί για να ολοκληρωθεί το έργο της.
Όπως σημειώνει ο κριτικός Ανδρέας Χατζηθωμάς, ο σχεδιασμός της ιδιότυπης μορφολογίας των πινάκων της διατηρεί ένα στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο τονίζεται ο πυρήνας της φόρμας αλλά και οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται αντιθέσεις χρωμάτων, λεπτών συνηχήσεων και η τεχνική αναδίπλωση της αφήγησής της.
«Η επιλογή του υλικού και του χρώματος στα έργα της Χαραλάμπους, γίνεται με γερό οπτικό ένστικτο, πλούσιο και ειλικρινή ψυχισμό, χρήση συμβόλων, περίσκεψη και φειδώ. Οι δημιουργίες της λειτουργούν ως μία πνευματική κάθαρση, ως ενδοσκόπηση χωρίς περιφράσεις, χωρίς αναστολές, χωρίς συμβατικές αποτυπώσεις».
Επισημαίνεται ότι η δουλειά της ζωγράφου είναι στιγμές που γίνεται πολύ οικεία και αισθάνεσαι ότι μπορείς να δώσεις πάμπολλες ερμηνείες, ότι μέσα από τις απεικονίσεις της μπορείς να διακρίνεις προσωπικούς συναισθηματικούς κραδασμούς και ενδόμυχους αντικατοπτρισμούς που υποδηλώνουν την αισθητική απόλαυση.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια Ελένη Αγκαστινιώτου το «1721 ώρες» μιλάει για την αντίσταση της καλλιτέχνιδος στην άμεση ολοκλήρωση, επιλέγοντας τη βραδύτητα μέσα από μια διαδικασία αυτοαπομόνωσης και αναζήτησης νοήματος.
Υφάσματα και χρώματα επικαλύπτονται, σκίζονται και αναδιαμορφώνονται, δημιουργώντας επιφάνειες που έχουν να κάνουν τόσο με την αδιαφάνεια όσο και με την αποκάλυψη. Λειτουργούν ως παλίμψηστα, όπου κάθε διαδοχικό στρώμα υπαινίσσεται τις αθέατες δυνάμεις που κρύβονται από κάτω. Αποτυπώματα του παρελθόντος παραμένουν εν μέρει συγκεκαλυμμένα, σαν το ίδιο το έργο να διαπραγματεύεται μεταξύ θεατού και αυτού που παραμένει κρυφό.
«Οι μορφές που αναδύονται παγιδεύονται σε έναν χώρο μετάβασης. Οι φιγούρες παίρνουν μορφή αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται πλήρως. Υπονοούν κάτι ανείπωτο, μια επιθυμία που αρνείται να αποκαλυφθεί πλήρως. Όπως αποσπάσματα ενός ονείρου, οι αναζητήσεις της καλλιτέχνη παίρνουν μορφή, όχι ως ολοκληρωμένες όψεις, αλλά ως φευγαλέες εντυπώσεις – ενδόμυχες και ανεπίλυτες».
Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Απριλίου, γκαλερί Marginalia, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 99657080).
Διάρκεια: μέχρι 26 Απριλίου (Τρίτη- Παρασκευή 10π.μ.- 1μ.μ. & 5-8μ.μ., Σάββατο 10.30π.μ.- 1μ.μ.)
Σχετικά
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα