Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2025
Οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επηρεάσουν, εκτός από τις παγκόσμιες αγορές, όπου έχουν προκαλέσει «σεισμό», και την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, μπορεί οι δασμοί να μην συνεπάγονται άμεση αύξηση του κόστους για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές, ωστόσο, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις -δηλαδή η μείωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και η υποχώρηση των διαφημιστικών budget- θα μειώσουν σαφώς τα κέρδη του Χόλιγουντ.
Οι δασμοί του Τραμπ «δεν θα προκαλέσουν άμεσα σημαντική ζημία» στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, σημειώνει ο αναλυτής μετοχών της Morningstar, Matthew Dolgin. Εκτός από εταιρείες όπως η Apple και η Roku, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου «δεν βασίζονται (σε μεγάλο βαθμό ή και καθόλου) στην πώληση αγαθών. Ωστόσο, οι περισσότερες βασίζονται άμεσα στις καταναλωτικές δαπάνες, οπότε η οικονομική αδυναμία που προκύπτει από τους δασμούς θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιχειρήσεις».
Οι εταιρείες που πλήττονται από υψηλότερους δασμούς δεν πρόκειται να απορροφήσουν το κόστος αυτό, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Και οι καταναλωτές «ένα από τα πρώτα έξοδα που θα περικόψουν είναι για τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία», δήλωσε η CJ Bangah, διευθύντρια τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας της PwC.
Μια οικονομική ύφεση θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαφημιστικών δαπανών, εξήγησε η Bangah, και τα διαφημιστικά έσοδα «είναι καύσιμο για μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα «διπλό χτύπημα» για τους παίκτες του Χόλιγουντ -πτώση των καταναλωτικών και διαφημιστικών δαπανών.
Η συμβουλή της προς τις εταιρείες είναι: «Σε καμία περίπτωση μην κάνετε πίσω όσον αφορά την ποιότητα του περιεχομένου και την εμπειρία του καταναλωτή», ενώ ταυτόχρονα να είστε «πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τους τομείς που πρέπει να περιορίσετε και να λειτουργήσετε πιο αποτελεσματικά.
«Αυτό που έχουμε δει από την έρευνα είναι ότι οι εταιρείες που δεν περικόπτουν το μάρκετινγκ σε περίοδο ύφεσης τα πάνε πολύ καλύτερα από εκείνες που το κάνουν», δήλωσε η Bangah.
Η πιθανή αντίδραση του κοινού στην Ευρώπη
Η Maggie Switek, οικονομολόγος και διευθύντρια έρευνας στο think tank, Milken Institute, φωτίζει και μία επιπλέον παράμετρο που αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες των οποίων έρχονται αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών και τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις, συνεπώς «το κλίμα σε σχέση με τις αμερικανικές ταινίες και τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να αλλάξει».
Σχετικά

Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ του «Jurassic World:Rebirth»
Το έβδομο μέρος του επιτυχημένου franchise, πιάνει το νήμα της ιστορίας πέντε χρόνια αργότερα, από εκεί που το είχε αφήσει το «Jurassic World:Dominion».

Ετοιμάσου για μαγικές κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα αστέρια
Το Θερινό Σινεμά του Μουσείου Πιερίδη σε περιμένει και φέτος στον καταπράσινο κήπο του μουσείου, στην καρδιά της Λάρνακας.

Το Θερινό σινεμά στο Nicosia Mall, ανοίγει
Το Nicosia Mall ανοίγει για 5η χρονιά το Open air Cinema των Premier Cinemas

Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ στον Νίκο Γαλανό: «Σε ευχαριστούμε για όλα»
«Κράμα ταλέντου, γοητείας και έντονης εκφραστικότητας, έχτισε ένα διαχρονικό προφίλ, χαρίζοντας μας ερμηνείες γεμάτες ένταση και ευαισθησία».

Αυτό είναι το πρώτο θερινό σινεμά που ανοίγει φέτος
Μάθαμε πότε κάνει πρεμιέρα το θερινό σινεμά στο Nicosia Mall

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης της ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ»
Ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ δημιουργός, που εκτός των άλλων, συνεργάστηκε και στο σενάριο της ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ» απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών.

Netflix: Οι 8 σειρές που ανανέωσαν επίσημα για την επόμενη σεζόν
Ανάμεσά τους το ρομαντικό δράμα εποχής, Bridgerton


Το νέο τρέιλερ της ταινίας F1 με τον Μπραντ Πιτ
Η ημερομηνία που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα.

Βραβεία Ιρις 2025 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Οι Υποψηφιότητες
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, που κλείνει φέτος τα 16 της χρόνια, ετοιμάζεται για το κοντινό της

Νέα κατηγορία - έκπληξη στις Χρυσές Σφαίρες του 2026
Το βραβείο που δεν περιμέναμε στην μεγάλη διοργάνωση
