Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2025
Παρά τους μακρύς χειμώνες και τη φήμη για υψηλή φορολογία, η Φινλανδία εμφανίζεται ξανά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Στις 20 Μαρτίου, η χώρα των λιμνών βρέθηκε στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για όγδοη συνεχή χρονιά, σε σύνολο 146 κρατών. Ακολούθησαν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή κυριαρχία των σκανδιναβικών χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας.
Η έκθεση δεν μετρά απλώς τα χαμόγελα και το γέλιο, αλλά συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, με τους συμμετέχοντες να βαθμολογούν τη ζωή τους σε κλίμακα από το 0 έως το 10. Οι Φινλανδοί, που φημίζονται περισσότερο για τη σεμνότητά τους παρά για την εξωστρέφεια, έδωσαν στον εαυτό τους βαθμό 7,7, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 5,6. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το Αφγανιστάν, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, καταγράφει μόλις 1,4.

Προηγμένα, ασφαλή και ισότιμα κράτη
Η Φινλανδία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πιο ασφαλών, προοδευτικών και κοινωνικά σταθερών κρατών του πλανήτη. Κυριαρχούν επίσης σε δείκτες όπως ο «γυάλινος ουρανός» του Economist, που καταγράφει την πρόοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, οι λεγόμενοι θάνατοι της απελπισίας (αυτοκτονίες, υπερβολικές δόσεις) εμφανίζουν μείωση στις βόρειες χώρες, αν και ξεκινούν από υψηλά ιστορικά επίπεδα.
Οι σκανδιναβικές χώρες είναι και από τις πλουσιότερες ανά κάτοικο, κάτι που ενισχύει σημαντικά την υποκειμενική ευημερία. Ωστόσο, άλλες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική υπεραποδίδουν ως προς την ευτυχία σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημά τους. Εκεί, οι άνθρωποι γελούν συχνότερα και δηλώνουν περισσότερη απόλαυση στην καθημερινότητα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κοινό φαγητό με άλλους, συγκριτικά με το να τρώει κανείς μόνος, αποτελεί έντονα καθοριστικό παράγοντα για την αίσθηση ευημερίας — το ίδιο σημαντικό με το εισόδημα ή την εργασία. Στη Λατινική Αμερική οι κάτοικοι τρώνε κατά μέσο όρο εννέα γεύματα την εβδομάδα με φίλους ή συγγενείς, έναντι λιγότερων από τα μισά σε περιοχές όπως η Νότια Ασία. Η κοινωνική συνοχή φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το ΑΕΠ.
Μόνοι και δυστυχισμένοι στις ΗΠΑ
Το φαινόμενο αυτό ίσως εξηγεί γιατί η ευτυχία έχει υποχωρήσει σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου αυξάνεται η μοναξιά. Οι Αμερικανοί τρώνε μόνοι, ζουν μόνοι και εργάζονται μόνοι. Σε έρευνα, το 18% των νέων ενηλίκων στις ΗΠΑ δήλωσε πως δεν έχει κανέναν στον οποίο να αισθάνεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχική υγεία των νέων έχει σταθεροποιηθεί, η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Αντίθετα, η μοναχικότητα στη Φινλανδία έχει διαφορετικό πρόσημο. Οι Φινλανδοί αγκαλιάζουν τη σιωπή και τη μοναχική ζωή, συχνά περνώντας χρόνο σε εξοχικές κατοικίες (mökkis) και απολαμβάνοντας τη σάουνα ως τελετουργία εσωτερικής γαλήνης. Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ευτυχία απειλείται από την κοινωνική αποσύνδεση, οι Φινλανδοί δείχνουν πως η ευημερία δεν είναι απαραίτητα συλλογική ή θορυβώδης – αλλά μπορεί να είναι ήσυχη και στοχαστική.
Πηγή: Lifo.gr
Σχετικά
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης
Ένα ταξίδι στις 22 ομορφότερες παραλίες του Πρωταρά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη
Οι παραλίες με τα εξωτικά νερά που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή σε όλο τον κόσμο
10 φθηνά ελληνικά νησιά για διακοπές το 2026
Αναζητάτε νησιά με φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και φθηνά ξενοδοχεία; Δείτε τη λίστα με τα πιο οικονομικά νησιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.
Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο - Η πρόβλεψη του Τμ. Μετεωρολογίας
"Στην Κύπρο, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν να έχουμε ένα φυσιολογικο καλοκαίρι"
Το ελληνικό νησί που υμνούν οι βρετανικοί Times
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το συγκεκριμένο νησί συνεχίζει να διατηρεί τη μυθική του γοητεία με τους σύγχρονους επισκέπτες να σαγηνεύονται κυρίως από τις «απίθανες παραλίες» και τα «δελεαστικά, τιρκουάζ νερά»
40 χωριά που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος: Πού να μείνεις, τι να φας και τι να δεις
Αν ψάχνεις την πιο αυθεντική καλοκαιρινή εμπειρία, ήρθε η ώρα να πας χωριό
Η απόλυτη εμπειρία του «slow travel», σε ένα σαββατοκύριακο στο Annabelle
Γαστρονομία, wine tasting και θαλασσινό αεράκι, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Πάφου