Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2025
Η Γιόκο Όνο, καλλιτέχνης και ακτιβίστρια, είναι η 92χρονη χήρα του αείμνηστου Τζον Λένον κι εκείνη που δέχτηκε τα περισσότερα «πυρά» μετά τη διάλυση του Βρετανικού συγκροτήματος The Beatles το 1970. Οι πληροφορίες για τα όσα βίωσε μετά τους τίτλους τέλους της θρυλικής τετράδας, αποκαλύπτονται στο νέο ντοκιμαντέρ «One to One: John & Yoko» το οποίο φέρνει στο φως τον προσωπικό της αγώνα -ή τουλάχιστον, την κατά Γιόκο Όνο εκδοχή.
Το «One to One» εξιστορεί τη ζωή του Λένον και της Όνο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν μετακόμισαν από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη, επιλέγοντας να ζήσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Εκεί όπου αφιερώθηκαν στον πολιτικό ακτιβισμό, όταν ο Λένον άρχισε την σόλο καριέρα του στην μουσική.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ηχογραφημένα τηλεφωνήματα του Λένον και της Όνο, καθώς και επεξεργασμένα αποσπάσματα από τη φιλανθρωπική συναυλία One to One του 1972, η οποία αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική κανονική συναυλία που έδωσε ο Λένον μετά τη διάλυση των Beatles και πριν από τη δολοφονία του το 1980.
«Υποτίθεται ότι είμαι το πρόσωπο που διέλυσε τους Beatles, το ξέρετε; Όταν ήμουν έγκυος, πολλοί άνθρωποι μου έγραφαν: ″Εύχομαι να πεθάνετε εσύ και το μωρό σου”», λέει η Όνο στην ταινία.
Συνεχίζει λέγοντας ότι όταν περπατούσε στο δρόμο με τον Λένον, ο κόσμος την πλησίαζαν και της έλεγε ότι, «είμαι μια άσχημη Γιαπωνέζα, ενώ μου τραβούσαν τα μαλλιά και με χτυπούσαν στο κεφάλι και ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω». Περίπου εκείνη την περίοδο υπέστη και τρεις αποβολές.
Όταν γνώρισε τον Λένον, δηλώνει, «η κοινωνία ξαφνικά με αντιμετώπισε ως γυναίκα που ανήκε σε έναν άνδρα ο οποίος τύχαινε να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της γενιάς μας».
«Και ξαφνικά, επειδή συνδέθηκα με τον Τζον, θεωρήθηκα μία άσχημη γυναίκα. Τότε συνειδητοποίησα πόσο επίπονος είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε», πρόσθεσε.
Το 2010, η Όνο αποκάλυψε σε συνέντευξη της στο CNN ότι, «οι Beatles ήταν έτοιμοι να διαλυθούν πολύ πριν συμβεί, αλλά ο κόσμος δεν το σκέφτηκε ποτέ αυτό».
«Νομίζω ότι με χρησιμοποίησαν ως αποδιοπομπαίο τράγο, γιατί πολύ απλά ήμουν ένας πάρα πολύ εύκολος στόχος». Μια Γιαπωνέζα, όπως είχε πει, με τον ρατσισμό και τον σεξισμό να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πολεμούσαν με την Ιαπωνία στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, «με τον Τζον παραμείναμε αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον. Τίποτα δεν μας επηρέαζε», επεσήμανε η Γιόκο.
Ο γιος της Όνο και του Λένον, Σον Λένον, συμμετέχει στη ταινία ως εκτελεστικός παραγωγός και βοήθησε στο remastering του υλικού των συναυλιών.
Σχετικά
Οι 5 νέες ταινίες της εβδομάδας: Από το “Top Gun” μέχρι τον κόσμο του Guy Ritchie
Το cult αεροπορικό έπος επιστρέφει 40 χρόνια μετά στις αίθουσες, ενώ action, animation και rock ντοκιμαντέρ κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα
Το «Ημερολόγιο μιας Πριγκίπισσας 3» φέρνει μια νέα εποχή για τη Μία Θερμόπολις
Η Αν Χάθαγουεϊ επιστρέφει ως βασίλισσα της Τζενοβίας και, σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια Αντέλ Λιμ, οι fans μπορούν να περιμένουν «πολλές απολαυστικές επιστροφές» από το original cast.
Αρχίζει απόψε το Φεστιβάλ των Καννών: 22 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα -Οι ελληνικές συμμετοχές
Με τη φιλόδοξη κωμωδία εποχής του Πιερ Σαλβαντορί, «La Vénus électrique», ανοίγει σήμερα η αυλαία του 79ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
Μια μαγική βραδιά θερινού σινεμά έρχεται κάτω από τα αστέρια με το «The Whale»
Η βραβευμένη ταινία «The Whale» προβάλλεται κάτω από τα αστέρια, σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία με pizza, snacks και ατμόσφαιρα καλοκαιρινού σινεμά
BBC: Ποιοι θα υποδυθούν τους Beatles στη νέα σειρά «Hamburg Days»
Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1960, μέσα στα ασφυκτικά κλαμπ της συνοικίας Σανκτ Πάουλι στο Αμβούργο
Ο Ματ Ριβς αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από το «The Batman: Part 2»
Επιτέλους, μετά από καιρό, ο Ματ Ριβς αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από την ταινία, οι οποίες μας παρουσιάζουν ένα παγωμένο Γκόθαμ.
Hocus Pocus 3: Επίσημα στα σκαριά η ταινία - Επιστρέφουν οι 3 βασικές πρωταγωνίστριες
Η ανάπτυξη της τρίτης ταινίας είχε ανακοινωθεί αρχικά το 2023
Πέντε νέες πρεμιέρες φτάνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες
Από το πολυαναμενόμενο «Mortal Kombat II» και το σκοτεινό horror «Hokum» μέχρι Billie Eilish σε 3D και animated περιπέτειες για όλη την οικογένεια, η νέα κινηματογραφική εβδομάδα έχει επιλογές για κάθε γούστο
Τρέιλερ «Tony»: Ή πώς ο Άντονι Μπουρντέν έγινε ο... Άντονι Μπουρντέν
Origin story μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας, ταραχώδους ζωής και ιδιαίτερων ταλέντων, από τον Ματ Τζόνσον του «BlackBerry»
The Marina Experience: Ένα 3ήμερο με θερινό σινεμά, φαγητό και δραστηριότητες, δίπλα στη θάλασσα
Όλα όσα σε περιμένουν τον Ιούνιο στη Μαρίνα Λεμεσού
«Narnia: The Magician’s Nephew» – Το 2027 στους κινηματογράφους η νέα επική ταινία του Netflix
Με Μέριλ Στριπ, Ντάνιελ Κρεγκ, Έμα Μάκι, Κάρεϊ Μάλιγκαν. Η ταινία βασίζεται στο θρυλικό πρώτο βιβλίο του C. S. Lewis που εκδόθηκε στις 2 Μαΐου 1955 και είναι το origin story των Χρονικών της Νάρνια.
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει νέο τρέιλερ και δείχνει για πρώτη φορά τον Κύκλωπα
Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει στην Ιθάκη ως Οδυσσέας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον απειλεί τον θρόνο ως Αντίνοος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει για πρώτη φορά το μυθολογικό σκοτάδι της πιο φιλόδοξης ταινίας του.